Mugla'nin Ula Ilçesi Akyaka Mahallesi’nde, yillardir mesire alani olarak kullanilan bölgeye çok sayida sezlong konulmasina tepki gösteren mahalleli ve çevreciler, sezlonglari topladi ve “Akyaka Orman Kampi’nda yasaya aykiri ve isletme planina uymayan uygulamalara son verin. Halkin kiyiyi, kiyi seridini, piknik alanlarini serbest kullaniminin önündeki engelleri kaldirin. Akyaka’yi, Gökova’yi talan projelerinden vazgeçin” açiklamasini yapti.
Açiklama, jandarma tarafindan engellendi. Mugla Çevre Platformu (MUÇEP), “Mugla Valiligi, Ula Belediyesi ve Gökova Orman Isletme Sefligi’ni Akyakalilar olarak bir kez daha yasalar ve kamu yararina aykiri isler yapmamaya davet ediyoruz. Akyaka Orman Kampi’nda yasaya aykiri ve isletme planina uymayan uygulamalara son verin” açiklamasini yapti.
Mugla'nin Akyaka Mahallesi’nde, halkin yillardir mesire alani olarak kullandigi bölgeye Mugla’ya Hizmet Vakfi tarafindan çok sayida sezlong konulmasi, mahalleli ve çevrecilerin tepkisini çekti. Protesto yürüyüsü yapan ve ardindan bölgeye girip, açiklama yapmak isteyen yurttaslara, jandarma engel oldu. Ancak çevreciler, daha sonra alana girerek sezlonglari topladi.
'HALKIN SERBEST KULLANIM ALANLARINI DARALTMA GIRISIMLERI SON BULMALI'
MUÇEP Gökova Meclisi adina konuya iliskin yapilan basin açiklamasini okuyan Candan Süsoy, sunlari söyledi:
'Akyakalilar olarak bugün kamu yönetimi eli ile doganin ve kamusal alanlarimizin rant alanlarina dönüstürülmesine karsi isyanimizi dile getirmek üzere bir kez daha bir araya geldik. A Tipi Mesire Yeri olan Akyaka Orman Kampi, Mugla Valiligi’nin vakif görünümündeki ticari sirketi Mugla’ya Hizmet Vakfi’nin isletmesine verildigi günden beri her yil artan boyutlarda kamu yararina aykiri olarak ticarilestirilmektedir.
Malum kurum, ilk is olarak 2014 yilinda Orman Kampi içerisinde yer alan tas evlerin etrafina tel örgüler çekerek halkin kampin o bölümüne ve kiyiya erisimini engellemeye kalkmis, Akyakalilarin tepkisi sonunda geri adim atarak koydugu engeli kaldirmak zorunda kalmisti. Ancak, bu kurumun geçen süre içerisinde mesire alani içerisinde halkin serbest kullanim alanlarini ücretli hale getirerek daraltma girisimleri son bulmadi.
'BU ALANLARDA ARTIK PARA ÖDEMEDEN OTURABILME IMKANI KALMAMISTIR'
Bulundugumuz bu alan, isgal öncesi piknik yapmak için kullaniliyor ve hemen önündeki kiyi alanindan serbestçe denize girilebiliyordu. Sonra bu alan ahsap platformlar ve çitlerle halkin kullanimindan koparildi, sezlonglar konularak kullanimi ücretli hale getirildi. Yetmezmis gibi simdi de geri plandaki piknik masalari kaldirilip tamamen sezlonglarla kaplanarak halkin serbest kullanimina kapatildi. Bu alanlarda artik para ödemeden serbestçe piknik yapmak, oturabilmek, havlunuzu serip güneslenebilmek imkani kalmamistir. Orman Kampindaki isgaller bunlarla da sinirli degil. Ayni dönem içerisinde biraz ileride bulunan çocuklarin oyun parki dahi ortadan kaldirilarak yine sezlonglarla donatildi, ticari alana dönüstürüldü.
“ORMAN ISLETME SEFLIGI SESSIZ KALMAKTADIR”
Kamusal alan yagmasina katilan bir diger kurum da Mugla’ya Hizmet Vakfi ile anlasarak mesire alani içerisinde bir çay bahçesi düzenleyen Ula Belediyesi olmustur. Böylece mesire alaninin bu bölümü de Ula Belediyesi tarafindan ticarilestirilerek halktan koparildi. Tüm bu planda, yasaya uymayan isler olurken Orman Kampini sözlesmeyle adi geçen kurumun isletmesine devreden Gökova Orman Isletme Sefligi sessiz kalmaktadir. Sefligin isletim planina uymayan bu uygulamalar konusunda gereken uyarilari yapmadigi anlasilmaktadir.'
“SIRKET RANT DEVSIRME GAYRETINE GIRMISTIR”
Görünen odur ki; kamu yönetiminden sorumlu tüm kurumlar yasalari ve kamu yararini bir kenara birakarak kamusal alanlarin rant alanina dönüstürmek konusunda bizzat kendileri isbirligi yapmaktadirlar. Kiyi Kanunun 5. Maddesi ‘Kiyilar, Devletin hüküm ve tasarrufu altindadir. Kiyilar, herkesin esit ve serbest olarak yararlanmasina açiktir, Kiyi ve sahil seritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yarari gözetilir’ demektedir. Sirketin yaptiginin Kiyi Kanunun hükümlerine aykiri oldugu ve kamu yarari ile uzaktan yakindan ilgisi olmadigi açiktir. Sirket, kampin isletmesinden kazandigi yetmiyormus gibi halkin serbest kullanim alanlarina da göz dikerek her santimetrekaresinden rant devsirme gayretine girmistir. Burada kamu yararina bir faaliyetten degil, aç gözlülükle halkin ortak kullanim alanlarina el koyarak kamu kaynaklarinin özellestirilmesinden söz edebiliriz.'
“VALILIK, AKYAKA ÇEVRE YOLU PROJESIYLE ILGILI VERDIGIMIZ DILEKÇELERE AYLARDIR YANIT VERMEDI”
Mugla’ya Hizmet Vakfi’nin sahibinin yasalarin ve kamu yararinin güvence altina alinmasindan sorumlu kurum olan Mugla Valiligi’nin olmasi durumun vahametini daha da arttirmaktadir. Mugla Valiligi’nin yasa tanimazligini Akyakalilar daha önceki girisimlerinden çok iyi bilmektedirler. Valilik, geçtigimiz yil aralik ayinda hiçbir onay almadan ve yetkisini asarak kesin korunacak hassas alan içerisinde bulunan ormanimizi tahrip ederek baslattigi Akyaka’ya çevre yolu projesi ile ilgili verdigimiz dilekçelere aylar geçmesine karsin hala yanit vermemistir. Suçun kabulü anlamina gelen bu sessizlik karsisinda Akyakalilar Cumhuriyet Savciligina suç duyurusunda bulunmuslardir.
“YASA TANIMAYAN BU UYGULAMALARA KARSI KARARLI MÜCADELEMIZ SÜRECEK”
Mugla Valiligi, Ula Belediyesi ve Gökova Orman Isletme Sefligi’ni Akyakalilar olarak bir kez daha yasalar ve kamu yararina aykiri isler yapmamaya davet ediyoruz. Akyaka Orman Kampi’nda yasaya aykiri ve isletme planina uymayan uygulamalara son verin. Halkin kiyiyi, kiyi seridini, piknik alanlarini serbest kullaniminin önündeki engelleri kaldirin. Akyaka’yi, Gökova’yi talan projelerinden vazgeçin. MUÇEP Gökova Meclisi olarak yasa tanimayan bu uygulamalara karsi kararli mücadelemizi sürdürecegimizi kamuoyuna ve basina saygiyla duyururuz.'
Çevreciler, basin açiklamasinin ardindan Mugla’ya Hizmet Vakfi ve Gökova Isletme Sefligi hakkinda, kiyi kanununa ve orman kampi isletme planina aykiri faaliyet gösterdikleri gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.