BUCA 8. BALKAN PANORAMA FİLM FESTİVALİ BAŞLADI

Buca Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla bu yıl sekizinci kez düzenlenen Balkan Panorama Film Festivali başladı. Bir hafta boyunca 250’den fazla seansta 150’ni

Kültür-Sanat 22.05.2022 10:41:11 0
BUCA 8. BALKAN PANORAMA FİLM FESTİVALİ BAŞLADI

Buca Belediyesi’nin ev sahipliginde, Kültür ve Turizm Bakanligi ile Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin katkilariyla bu yil sekizinci kez düzenlenen Balkan Panorama Film Festivali basladi. Bir hafta boyunca 250’den fazla seansta 150’nin üzerinde film gösterilecek.

Izmir’in önemli sanat etkinliklerinden biri olan ve bu yil 21-27 Mayis 2022 tarihleri arasinda Buca Belediyesi ev sahipliginde 8’inci kez düzenlenen Balkan Panorama Film Festivali’nin açilis galasi Buca Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi’nde yapildi. Galanin bu yilki onur konuklari, Türk sinemasinin unutulmaz kadin oyuncularindan Serif Sezer ve Balkanlarin en önemli oyuncularindan Meto Jovanovski oldu. Galaya, Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Ahmet Misbah Demircan, CHP Izmir Milletvekili Kani Beko, Buca Kaymakami Mahmut Nedim Tunçer, Izmir Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreter Yardimcisi Ertugrul Tugay, Buca Belediyesi Baskan Yardimcisi Hatice Güral, konuk ülke Macaristan ve Sirbistan’dan delegasyon ve festival baskanlari katildi.

Galada davetlilere seslenen Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Ahmet Misbah Demircan, Balkanlar’la Türkiye’nin ortak kültürel zenginligine dikkat çekerek somut olmayan kültürel mirasin yasamasi için en temel sanat dallarindan birinin sinema oldugunu vurguladi. Festivalde emegi geçenlere tesekkür eden Demircan, Balkan cografyasini merkeze alan projelerinin sürecegini dile getirdi.

BEKO: YÜREKTEN KUTLUYORUM

CHP Izmir Milletvekili Kani Beko da pandemi süresinde zor günler geçiren sanatçilari kutlayarak, “Sizi yürekten kutluyorum. Çok zor günler geçirdiniz” dedi. Kendisinin de Balkan göçmeni bir ailenin çocugu oldugunu animsatan Beko, “Sanata ve sanatçiya gerçekten deger veren Buca Belediye Baskanim ve ekibine, Büyüksehir Belediyemize ve Kültür Bakanligimizin yetkililerine tesekkür ederim” diye konustu.

“SANATI VE SANATÇIYI DESTEKLEMEYI SIAR EDINDIK”

Galada sinemaseverlere seslenen Buca Belediye Baskan Yardimcisi Hatice Güral, Buca’nin Balkan kültürünü en güzel biçimde yansitan bir ayna görevi üstlendigini vurgulayarak, “Izmir’de Balkanlar denilince ilk akla gelen ilçelerden biri kuskusuz Buca’dir. Bu nedenle festivalimizin hedef kitlesi bakimindan da çok özel bir sansa sahip oldugunu düsünüyoruz. Onca aciya, yikima, göçlere ve savaslara karsi kültürel zenginligini, nesesini ve bir arada yasama kültürünü ilçemizin dokusuyla harmanlayan Balkan toplumlari, beyazperdedeki temsiliyle de bizleri gururlandirmaya devam ediyor” dedi. Belediye olarak sanati ve sanatçiyi desteklemeyi siar edindiklerinin altini çizen Güral, “Toplumsal hafizayi diri tutan ve kültürel degerleri güçlendiren sanat, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün dedigi gibi ‘hayat damarimiz’ niteligi tasiyor. Festival kapsaminda izlenecek filmler, ortak sevinçlerimizi, yaralarimizin izlerini ve toplumsal motifleri görme olanagi da sagliyor” diye konustu.

Festival Direktörü Doç. Dr. Sali Saliji ise destek veren kurumlara tesekkür ederek, “Balkan sinemasi çok renkli. Keyifli ve sinema dolu güzel bir hafta geçirmenizi dilerim” dedi.

GÖSTERIMLER ÜCRETSIZ

Festival kapsamindaki gösterimler, söylesiler ve etkinlikler ücretsiz olarak Buca Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi, Izmir Kültürpark ve Tarik Akan Gençlik Merkezi’nde yapilacak ve gece 01:00’a kadar sürecek.  Bes ayri jüri, ulusal ve uluslararasi olmak üzere 11 dalda Sari Semsiye ödülü verecek.

JÜRI ÜYELERI

Bu yilki festivalin Sari Semsiye Ulusal Uzun Metraj Film Yarismasi için yönetmen Özcan Alper, oyuncu Dolunay Soysert ve Sirp oyuncu Nataša Ninkovic jüri üyesi olarak seçildi. Sari Semsiye Uluslararasi Uzun Metraj Film Yarismasi için Karadagli yönetmen Nikola Vukcevic, Kuzey Makedonyali oyuncu Meto Jovanovski ve Bosna Hersekli oyuncu Fedja Štukan jüri üyesi olarak yer aldi. Bu her iki yarismada en iyi film, en iyi yönetmen, en iyi kadin oyuncu ve en iyi erkek oyuncu için Sari Semsiye Ödülü verilecek. Sari Semsiye Dario Moreno Uzun Metraj Film Yarismasi için Sloven yönetmen Andrej Košak, Hirvat oyuncu Judita Frankovic Brdar ve oyuncu Tamer Levent jüri üyesi oldu. Sari Semsiye Ulusal Kisa Metraj Film Yarismasi için yönetmen Murat Senoy, oyuncu Yeliz Kuvanci ve oyuncu Hande Katipoglu jüri üyesi olarak seçildi. Son olarak Sari Semsiye Uluslararasi Kisa Metraj Film Yarismasi yönetmen Sevgi Hirschhauser, oyuncu Inanç Konukçu ve oyuncu Tugrul Tülek jüri üyesi olarak seçildi. Bu üç yarismada da en iyi film için Sari Semsiye Ödülü verilecek.

Festival ile ilgili daha detayli bilgi almak ve programi indirmek için festivalin resmi web sitesi (bpff.com.tr) ziyaret edilebilecek.

SINEMA OKULLARI FESTIVAL’DE
 
Festivalin bu yilki sinema okullari ise Istanbul Kültür Üniversitesi ve Karadag Üniversitesi oldu. Festival kapsaminda her iki sinema okulunun kisa filmlerinden olusan seçkileri gösterilecek ve söylesiler gerçeklestirilecek. Öte yandan festivalin konuk ülkesi Macaristan’in Ulusal Film Enstitüsü ile Izmir Kültürpark’ta söylesi ve film gösterimleri yapilacak.


Pazar 36.7 ° / 23.9 °
Pazartesi 35 ° / 23.1 °
Salı 35.2 ° / 23.5 °