HAKDEM: 'Tek taraflı haberciliği etik bulmuyoruz, o haber de söylediklerimize de yer verilmeliydi'

Manisa'da düzenlenen İl İnsan Hakları İstişare toplantısının söz alma bölümünde bir okul aile birliği başkanının 'sokak köpekleri sorun oluşturuyor' şeklindeki sözlerinin bir haber sitesinde yayınlanıp ardından konuyla ilgili söz

Güncel 25.05.2022 17:55:00 0
HAKDEM:

Yaşanan hadise ve yapılan haberle ilgili HAKDEM Başkanı Reyhan Elbirliler'in yaptığı basın açıklaması şu şekilde oluştu;

HAYVANLARI KORUMA DERNEĞİ MANİSA (HAKDEM) olarak,

24 Mayıs 2022 tarihli İL İNSAN HAKLARI İŞTİŞARE TOPLANTISINA KATILIM SAĞLADIK. Bu toplantının söz alma bölümünde bir İmam Hatip Okulu aile birliği başkanı çıktı ve 'hayvanlardan korktuklarını, saldırgan olduklarını, toplatılmaları gerektiğini, sokakta hayvan olmamasını istediklerini ifade etti.

HAYVANLARI KORUMA DERNEĞİ MANİSA (HAKDEM) olarak biz de söz aldık ve Manisa ilinde mevcut 17 ilçe belediyesi büyükşehir belediyesi dahil sadece 2 si RUHSATLI bakımevlerinde kısırlaştırma yapıldığını. Kısırlaştırma sayısının az olması sebebiyle sorunun 18 yıldır YASAL GÖREVİNİ YAPMAYAN BELEDİYELER SORUNU olduğunu, ayrıca sadece hayvandan korkan veya sevmeyen veya belediyelerin görevini yapmadığını bilmeyen insanlar kadar HAYVAN SEVEN, HAYVAN KORUYAN İNSANLARIN DA HAKLARI olduğunun bilinmesi gerektiğini ifade ettik.

Bugün yerel basında imtiyaz sahibinin muhtemelen görevini yapmayan bu belediyelere yakın olduğunu düşünmemize sebep olacak kadar yanlı bir haber yayınlandı. Aynı toplantıda söz almamıza rağmen sadece tek taraflı bir haber yapıldı. Bu yerel haber kanalını da ayrıca kınıyoruz. Bu tür ayrımcı haberler sokak hayvanlarına karşı nefreti dolayısıyla şiddeti köpürtmekle kalmıyor ,insana karşı şiddeti de körüklüyor.Sadece zehirle veya ilaçla hayvanlar katledilmiyor bu şekilde yapılan haberlerle hayvanların öldürülmesi normalleşiyor, yaygınlaşıyor.

Bu sebeple de basın emekçilerinin gereken sorumlulukla haber yapmalarını bir kez daha rica ediyor ve uyarıyoruz

İsra Suresi 70. ayette 'insanları yarattıklarımızın birçoğundan üstün kıldık.' derken 'birçoğundan' kelimesi ile bir daraltma yapılmıştır.İnsan bu dünyanın efendisi değildir.

Enam Suresi 38.ayette 'Yeryüzünde yürüyen hiçbir hayvan ve iki kanadıyla uçan hiçbir kuş yoktur ki, sizin gibi birer ümmet olmasınlar. Biz kitapta hiçbir şeyi eksik bırakmamışızdır, sonra hepsi Rablerinin huzurunda toplanırlar.' Diyerek tüm yarattığı hayvanların da “ümmet”i olduğu, tüm canlıların Allah’ın birer kulu olduğu belirtilmiştir.

İmam Hatip Okulu aile birliği başkanının bunu daha iyi idrak etmesi gerktiğini düşünüyor, köpekler toplatılsın, yok edilsin, uyutulsun, ömür boyu kapalı bir alanda tutulsun diyen Müslümanların hangi ayete hangi kanuna göre bunu dile getirdiğini merak ediyoruz.

Yok edilerek sorun çözülmez yaşam da yeşermez.Sorunlar için yasalar çıkartılmıştır. 18 sene önce yürülüğe giren , Hayvan Koruma Kanunu ile hayvanların kısırlaştırılması, nüfus planlaması, aşılanması, beslenmesi görevi belediyelere verilmiştir. Manisa belediyeleri bu hizmetleri etkili ve verimli bir şekilde yapmayı hiçbir zaman kendilerine görev edinmemiş, tabiri caizse sınıfta kalmıştır.

Bir kısım korkudan bir kısmı bilgisizlikten bir kısmı da sadece işine geldiği için bu gerçeği görmezden gelenlerin sesi çıkıyor. Bu kesimlerden korkanların destek alması, eğitime ihtiyaç duyanların belediyelerce eğitilmesi, diğerlerinin de bir imanlarını gözden geçirmesini tavsiye ediyoruz. Ayrıca İmam Hatip Liseleri ve Diyanet İşleri Müdürlüğünün bu konuda bilgilendirme yapmalarını talep ediyoruz.

SONUÇ 'KÖPEKLER SORUN DEĞİL, SORUN GÖREVİNİ YAPMAYAN BELEDİYELERDİR'

TÜM HEMÖŞEHRİLERİMİZ BUNU İYİ BİLMELİ. HER HAYVAN ŞİKAYETİ YAPTIKLARINDA EN AZ BİR KÖPEĞİN DAHA ÖLDÜRÜLDÜĞÜNÜ BİLMELİ. ŞİKAYET EDİLMESİ GEREKENİN GÖREVİNİ İHMAL EDEN BELEDİYELER OLDUĞUNU BİLMELİ. BELEDİYELERİNDEN ; KÖPEKLERİN YOK EDİLMESİNİ DEĞİL MAHALLESİNDEKİ KÖPEKLERİN KISIRLAŞTIRILMASINI, AŞILANMASINI VE YERİNDE BESLENMELERİNİ TALEP ETMELİ.

KISIRLAŞAN HAYVAN SAKİNLEŞİR, KISIRLAŞAN HAYVAN 6 YILDA 67 BİN KÖPEĞİ OLUŞTURMAZ, YERİNE BIRAKILAN VE BESLENEN HAYVAN BAŞKA KÖPEĞİ MAHALLESİNE SOKMAZ, VATANDAŞ BUNLARI BİLMELİ, VATANDAŞ BİLİNÇLENDİRİLMELİ GÖREVİNİ YERİNE GETİRMEYEN BELEDİYELERİN SAVUNUCUSU DURUMUNA DÜŞMEMELİ.

İnsan hakları içinde tartışmalı bir konuyu seçip tek sorun buymuş gibi başlıkla haberi yapan Manisa'da yayın yapan bir haber sitesinde yer alan haberde keşke bizim sözlerimize de yer vermiş olsaydı. Öyle ya biz de insanız. Ve tek taraflı haberciliğin etik olmadığını kamuoyunun takdirine bırakıyoruz'

HAYVANLARI KORUMA DERNEĞİ MANİSA (HAKDEM) BAŞKANI REYHAN ELBİRLİLER


Salı 19 ° / 9 °
Çarşamba 23.3 ° / 10.8 °
Perşembe 23.4 ° / 12.8 °