DARISEKİSİ ÖRNEK KÖY’DE 2 GÜN BOYUNCA YÖRÜK KÜLTÜRÜ TANITILDI

DARISEKİSİ ÖRNEK KÖY’DE 2 GÜN BOYUNCA YÖRÜK KÜLTÜRÜ TANITILDI

Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Mersinden Kadın Kooperatifi’nin yürüttüğü “Darısekisi Örnek Köy Projesi” kapsamında Toroslar ilçesi Darısekisi Mahallesi’nde bir Yörük Köyü kuruldu. Toros Üniversitesi’nin de iş birliğiyle Da

Mersin Büyüksehir Belediyesi ve Mersinden Kadin Kooperatifi’nin yürüttügü “Darisekisi Örnek Köy Projesi” kapsaminda Toroslar ilçesi Darisekisi Mahallesi’nde bir Yörük Köyü kuruldu. Toros Üniversitesi’nin de is birligiyle Darisekisi Örnek Köy’de 24-25 Mayis’ta gerçeklestirilen “Yörük Kültürü ve Gastronomi Günleri”, Yörük kültürü ve lezzetlerinin tanitildigi dolu dolu 2 güne ev sahipligi yapti.

Mersin’in merkezine yaklasik 30 kilometre uzaklikta yer alan ve Çamlidere ile Dalakderesi’nden geçerek Gözne ve Ayvagedigi Mahalleleri’ne uzanan yayla yolu üzerinde bulunan Darisekisi Mahallesi, örnek köye dönüstü.

Mersin Büyüksehir Belediyesi ve Mersinden Kadin Kooperatifi’nin yürüttügü projeye kentteki birçok kurum katki sundu. Toros Üniversitesi ise bu sene 3’üncüsünü gerçeklestirdigi Geleneksel Gastronomi Senligi’ni Büyüksehir Belediyesi ve Mersinden Kadin Kooperatifi’nin öncülügünde Yörük temasiyla Örnek Köy Darisekisi’nde gerçeklestirdi.

BASKAN SEÇER: “MILYONLARCA LIRA YATIRIMIN ÇOK DAHA ÖTESINDE DEGER ATFETTIGIM BIR ÇALISMA”r çalisma”

Yörük Kültürü ve Gastronomi Günleri’nin açilisina Mersin Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer, Mersinden Kadin Kooperatifi Baskani Meral Seçer ve Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Ariöz de katildi. Baskan Seçer, “Darisekisi Örnek Köy, milyonlarca lira yatirimin çok daha ötesinde deger atfettigim bir çalisma. Burada bütün yapilanlar, topyekûn bu çevrede bir kirsal kalkinmayi öne çikarmak, tarimin farkindaligini yaratmak, gastronomiyi, turizmi gelistirmek için” dedi.

DARISEKISI ÖRNEK KÖY ZIYARETE AÇILDI

Darisekisi Örnek Köy Projesi’nin uygulandigi bölgede bir Köy Meydani kuruldu. Meydanin yanindaki eski ilkokul binasi Üretim Binasi’na dönüstürülürken, bitisigine Pisirim Alani kuruldu. Alandaki eski lojman, içerisinde Yörük temali figürlerin ve kütüphanenin de yer aldigi Egitim Binasi yapildi. Üretici stantlari, Yörük çadiri, seyir terasi, içecek alani, tibbi aromatik bitki alani ve nergis bahçesinin de yer aldigi Darisekisi Örnek Köy’deki Ortanca Sokak ziyaretçilerin begenisini topladi. Afet magduru ailelerin yasadigi 13 evi onaran Büyüksehir Belediyesi, DYO Boya’nin katkilariyla evlerin yer aldigi sokagi rengarenk bir hale getirdi.

DARISEKISI ÖRNEK KÖY, 2 GÜN SÜREN ETKINLIKLERE EV SAHIPLIGI YAPTI

Büyüksehir Belediyesi Tarimsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi, Kültür ve Sosyal Isler Dairesi, Sosyal Hizmetler Dairesi ile Kadin ve Aile Hizmetleri Dairesi’nin ortak çalismasiyla Darisekisi Örnek Köy’de 24-25 Mayis’ta gerçeklestirilen Yörük Kültürü ve Gastronomi Günleri etkinligi civar köylerden yüzlerce ziyaretçiyi agirladi.

Ilk gün Büyüksehir’in Halk Danslari Toplulugu’nun gösterisi ve Olgunlasma Enstitüsü’nün Yörük Giysileri Defilesi’yle baslayan etkinlikler, Abdullah Toroslu ve Döndü Can’in Mersin Efsane-Masal Anlatimi, Büyüksehir’in Halk Müzigi Toplulugu’nun konseri, Hilmi Dulkadir ve Turan Ali Çaglar’in Mersin Yörükleri Söylesisi ve Grup Duvar’in konseriyle devam etti. Üretici stantlarinda ise civar mahallelerdeki üreticiler yöreye özgü ürünlerin satisini yapti.

MERAL SEÇER: “KIRSALDA KALKINMANIN TEMELININ BURADAN BASLADIGINI DÜSÜNÜYORUM”

Mersinden Kadin Kooperatifi Baskani Meral Seçer de 2 gün boyunca etkinliklere katilarak workshoplarda seflere sahnede eslik edip plaket takdiminde bulundu. Meral Seçer, ilk gün Darisekisi Örnek Köy Projesi Söylesisi’ne konusmaci olarak da katilarak, projenin ortaya çikis hikayesini anlatti. Kooperatif olarak Darisekisi Örnek Köy’ün üretim ayaginda çalismalar gerçeklestireceklerini vurgulayan Meral Seçer, “Amacimiz yörenin gelismesine katki sunmak, kadinlarin ekonomik ve sosyal yönden güçlenmesi. Burasi, Mersin’de bir örnek köy rotasinin baslangici olmasi noktasinda çok önemli. Kirsalda kalkinmanin temelinin buradan basladigini düsünüyorum” dedi.

DENEYIMLI SEFLER HAZIRLADI, YÖRÜK KADINLAR TAM NOT VERDI

Yörük Kültürü ve Gastronomi Günleri’nin ikinci günü Toros Üniversitesi’nin Gastronomi ve Asçilik bölümlerinin katkilariyla lezzet sölenine dönüstü. Sac tavadan topalak çorbasina kadar Yörük kültürüne ait pek çok lezzetin workshoplarinin yapildigi etkinliklerde, Toros Üniversitesi ve Harran Üniversitesi’nden uzman isimlerle Yörük kültürüne ait lezzetler ve cografi isaret gibi konularda söylesiler gerçeklestirildi. Deneyimli seflerin yaptigi Yörük kültürüne ait lezzetleri Yörük kadinlar tadarak tam not verdi. Üniversite ve lise ögrencilerinin katilimiyla Yörük yemekleri ana yemek yarismalarinin da yapildigi etkinlikte ziyaretçilere kenger kahvesi, ayran asi çorbasi, firik pilavi, yayin ayran, irmik helvasi ve sikma gibi çesitli lezzetler de ikram edildi.

GENÇ ASÇILAR YÖRÜK YEMEKLERI ILE YARISTI

Yörük yemekleri ana yemek yarismasinda lise ve üniversite ögrencilerinin performanslari takdir topladi. Jürinin titiz degerlendirmeleri sonucu Ergün ve Cuma birinci, Huri ve Meryem ile Zinnur ve Fevziye ikinci, Hilal ve Isil da üçüncü oldu. Rojda ve Nazli ise jüri özel ödülünü almaya hak kazandi. Katilimcilara katilim belgeleri verilirken, kazananlara ise ödülleri takdim edildi. Meral Seçer, önemli olanin dereceye girmek olmadigini belirterek, “Bu tür yarismalarin sizlerin çalismalarinizi tesvik edici olacagini düsünüyorum” dedi ve birincilere madalyalarini takti.

“TEMAMIZ UNUTULMAYA YÜZ TUTMUS YÖRÜK YEMEKLERI”

Toros Üniversitesi Asçilik Program Sorumlusu Ögretim Görevlisi Ugurcan Metin, 3. Geleneksel Gastronomi Festivali’ni bu yil Darisekisi Örnek Köy’de yaptiklarini belirterek, “Temamiz unutulmaya yüz tutmus Yörük yemekleri. Yörük yemeklerini ortaya çikartmak için birçok etkinligimiz var. Bunlardan bir tanesi yemek yarismasi. Digeri Bozyazi kavutu yani cografi isaretli ürünler. Yörük çorbalari, börekleri ve otlariyla; soguk çorbalar, akdarilar, workshoplar ve uzmanlarla yapilan Yörük göçüyle ve beslenmesiyle ilgili söylesilerle bugün güzel bir gastrofest yapiyoruz” diye konustu.

“EKMEGIMIZ, SIKMAMIZ, BÖREGIMIZ HER ZAMAN ÇOK GÜZEL VE VAZGEÇILMEZIMIZDIR”

Darisekisi Örnek Köy’ün Pisirim Alani’nda üretim yapan kadinlardan Fatma Yaz, “Yörük kültürünü böyle yasatmak çok güzel bir sey. Ekmegimiz, sikmamiz, böregimiz her zaman çok güzel ve vazgeçilmezimizdir. Vahap Baskan ve Meral Hanim’in sayesinde burayi açtik. Bize bir katki oluyor. El birligiyle çalisiyoruz. Hem çalisiyoruz hem buradan faydalaniyoruz hem de kültürümüzü yasatiyoruz” dedi.

“DAHA ÖNCE HIÇ GELMEMISTIM, HER SEY ÇOK GÜZELDI”

Ziyaretçilerden Betül Sandaltepe ise Mezitli’den geldigini belirterek, “Daha önce buraya hiç gelmemistim. Sosyal medyadan gördüm, gelip gördük. Her sey çok güzeldi. Börek yapanlar ilk defa geldigimizi fark edip ilgilendiler. Diger köylere gittigimizde daha farkli ama buraya geldigimizde o Örnek Köy kendini belli ediyor. Bence Mersin’e güzel bir katkisi olur. Çünkü artik insanlar hem dogaya hem böyle yöresel yemeklere yöneliyor” diye konustu.