UÇAN SÜPÜRGE FİLM FESTİVALİ BAŞLADI

25. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali başladı. Festivalin Onursal Başkanı Türkan Şoray, “25 yıl önce bir hayalimiz vardı. Bu hayalimiz, kadın ve sinemaydı. Kadınlarımızın kültür ve sanat yoluyla kendilerini ifade e

Güncel 26.05.2022 22:11:59 0
UÇAN SÜPÜRGE FİLM FESTİVALİ BAŞLADI

25. Uçan Süpürge Uluslararasi Kadin Filmleri Festivali basladi. Festivalin Onursal Baskani Türkan Soray, “25 yil önce bir hayalimiz vardi. Bu hayalimiz, kadin ve sinemaydi. Kadinlarimizin kültür ve sanat yoluyla kendilerini ifade etmeleri, emek verdikleri filmlerde kadin haklarini, kadinlarin esitsizligini, kadinlarin problemlerini aktardigi filmlerin öne çikmalarini saglamakti. Bu 25 yil içinde bu hayalimiz koskocaman bir gerçek oldu” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanligi ve Çankaya Belediyesi destegiyle düzenlenen 25. Uçan Süpürge Uluslararasi Film Festivali’nin açilisi, bugün Ankara’daki Karum Çim Amfi’de yapildi. Açilis törene, Uçan Süpürge Festivali Onursal Baskani Türkan Soray’in yani sira oyuncular Füsun Demirel, Deniz Türkali, Lale Belkis, Cemre Ebuüzziya ve yönetmen Ceylan Özgün Özçelik de katildi. Töreni, oyuncular Senay Gürler ve Yetkin Dikinciler sundu.

SORAY: 25 YIL ÖNCE BIR HAYALIMIZ VARDI

Festivalin Onursal Baskani Türkan Soray, törende sunlari söyledi:

“25 yil önce bir hayalimiz vardi. Bu hayalimiz, kadin ve sinemaydi. Kadinlarimizin kültür ve sanat yoluyla kendilerini ifade etmeleri, emek verdikleri filmlerde kadin haklarini, kadinlarin esitsizligini, kadinlarin problemlerini aktardigi filmlerin öne çikmalarini saglamakti. Bu 25 yil içinde bu hayalimiz koskocaman bir gerçek oldu. Bugün sizler de katiliyorsunuz, 25’inci yilimizi kutluyoruz. 25 yili bugünlere tasiyan sevgili Halime ve diger kadin arkadaslarima çok tesekkür ediyorum.”

NAZLIAKA: KADINLAR EN TEMEL HAKLARI OLAN YASAM HAKLARI IÇIN MÜCADELE EDIYOR

CHP Kadin Kollari Genel Baskani Aylin Nazliaka, yurttaslari festivaldeki filmleri izlemeye davet ederek, “Istanbul Sözlesmesi’nin fesih süreci sonrasinda festivale ayrica anlam yüklemek gerekiyor. Çünkü hem kadin dayanismasini yükseltmek hem de kadina yönelik siddetle mücadelede su anda iktidarin kadinlari kendi haline biraktigi bir süreçte daha fazla haklarimiza sahip çikmak zorundayiz. Dolayisiyla bizler, ‘Istanbul Sözlesmesi’nden vazgeçmiyoruz, vazgeçmeyecegiz’ diyecegiz. Bu yiginlari aslinda önümüzdeki ay Danistay’da gerçeklesecek olan Istanbul Sözlesmesi durusmalarinda da göreceginizden emin olabilirsiniz. Su anda kadinlar, en temel haklari olan yasam haklari için mücadele ediyorlar” diye konustu.

BESTAS: AHMET KAYA’YA BIÇAK FIRLATANLARI HATIRLATIYOR

HDP Grup Baskanvekili Meral Danis Bestas, AKP ve MHP’nin insana dair olan güzellikler ve sanata düsmanlik yaptigini savunarak, “Aslinda onlarin istedigi ortamlar bu degil. Ellerinden gelse bütün bu soluk alma alanlarimizi bitirecekler. Melek Mosso konseri iptal edildi. Yine Aynur Dogan’in bir daha konseri iptal edildi… Yogun bir linç kampanyasi var ve bu da bize Ahmet Kaya’ya biçak firlatanlari hatirlatiyor. Müzigin, sanatin dili, kimligi yoktur; evrenseldir. Kürt sanatçilara yönelik bu özel karsitligin bir sonucu. Bunu çok vahim buluyoruz. Toplumsal dayanisma ile bunu asabilecegimize inaniyorum” dedi.

Bu yil Uçan Süpürge Tema Ödülü, 1990’dan bu yana bir kültür/hafiza mekâni ve kalici bellek olarak her kesimden ve inançtan kadinin destegi ve özverisi sayesinde olusmus Kadin Eserleri Kütüphanesi’ne, Onur Ödülü ise 40 yili askin sinema ve tiyatro oyunculugu ile kariyerine birçok ödülü sigdiran Serif Sezer’e verildi. Sinemanin farkli bölümlerinde emek veren kadinlarin basarilarini kutlamak amaciyla Türkiye sinemasinin ilk kadin yönetmenlerinden Bilge Olgaç anisina verilen Bilge Olgaç Basari Ödülü’nün sahipleri ise oyuncu Nese Yulaç ve Aysenil Samlioglu ile yapimci Anna Maria Aslanoglu’na oldu. Türkiye sinemasinda kadinlara yönelik güçlü, olumlu kadin rollerinin yazilmasini tesvik etmek amaciyla 2009 yilindan bu yana verilen Genç Cadi Ödülü de genç sinemaci Nazli Bulum’a verildi.

60’TAN FAZLA FILM GÖSTERILECEK

Her yil oldugu üzere kadin yönetmenlerin imzalarini tasiyan 60’i askin filmin 105 seansta izleyiciyle bulusacagi festival, 26 Mayis-5 Haziran arasinda Büyülü Fener Kizilay Sinemasi ve Dogan Tasdelen Çagdas Sanatlar Merkezi’nde düzenlenecek. 2022 Berlin Film Festivali’nde Altin Ayi Ödülü alan Alcarràs, 2021 San Sebastian Film Festivali En Iyi Film Ödülü ile dönen Mavi Ay, Joanna Hogg’un modern klasikleri Hatira ve Hatira: Bölüm II ve usta Ispanyol sinemaci Icíar Bollaín’in yeni filmi Maixabel’in de yer aldigi zengin bir program sunmaya hazirlanan festival, bu yil bilet fiyatlarini her seansta ögrencilere 10 TL, tam biletleri ise 25 TL’den satisa sunarak kültüre erisimi yayginlastirmayi hedefliyor. Dogan Tasdelen Çagdas Sanatlar Merkezi’nde gerçeklestirilecek tüm gösterimlerin bilet fiyatlari ise 10 TL olacak. Festival programi ve detayli bilgiye kadinlarinmirasi.com adresinden ulasilabilirken biletler Büyülü Fener Kizilay Sinemasi giseleri ve online olarak da www.biletinial.com’dan satin alinabilecek.


Cuma 26.5 ° / 14.3 °
Cumartesi 27.9 ° / 16.1 °
Pazar 28.5 ° / 16.2 °