KUR KORUMALI MEVDUATTAKİ VERGİ AVANTAJININ VE HÜKÜMLÜLERİN COVİD İZİNİNİN SÜRELERİNİ UZATAN TORBA KANUN TBMM’DE KABUL EDİLDİ

KUR KORUMALI MEVDUATTAKİ VERGİ AVANTAJININ VE HÜKÜMLÜLERİN COVİD İZİNİNİN SÜRELERİNİ UZATAN TORBA KANUN TBMM’DE KABUL EDİLDİ

Şirketlerce açılan kur korumalı mevduat hesaplarındaki vergi avantajının süresi ile açık cezaevinde kalırken Covid-19 tedbirleri kapsamında salıverilen hükümlülerin izin süresini uzatan maddeler de içeren torba kanun TBMM Genel Kurulu’

Sirketlerce açilan kur korumali mevduat hesaplarindaki vergi avantajinin süresi ile açik cezaevinde kalirken Covid-19 tedbirleri kapsaminda saliverilen hükümlülerin izin süresini uzatan maddeler de içeren torba kanun TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. 

AKP milletvekilleri tarafindan hazirlanan ‘Bankacilik Kanunu ile Bazi Kanunlarda ve 655 Sayili Kanun Hükmünde Kararnamede Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi’, bugün TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalasti.

TICARI MEVDUAT SIGORTA KAPSAMINA DAHIL EDILDI

Buna göre; Bankacilik Kanunu’nda yapilan degisiklikle sigortaya tabi mevduatin kapsami genisletildi. Daha önce sadece gerçek kisilere ait olan mevduat ve katilim fonu tutarlari sigorta kapsaminda iken yapilan degisiklik ile resmi kuruluslar, kredi kuruluslari ve finansal kuruluslara ait olanlar haricindeki tüm ticari mevduat ve katilim fonu tutarlari sigorta kapsamina dahil edildi.

Sigortaya tabi olacak mevduat ve katilim fonlarinin kapsami ve tutari, Tasarruf Mevduati Sigorta Fonu (TMSF) Kurulu tarafindan belirlenecek. Risk esasli sigorta priminin orani, yillik bazda sigortaya tabi mevduat ve katilim fonunun binde 20’sini asamayacak.

TMSF bünyesinde yeni daireler ve müdürlükler kurulacak, kurumun idari yapilanmasindaki görev dagilimi yeni kurulacak birimlere göre yeniden düzenlenecek.

Tasarruf Mevduati Sigorta Fonu Kurulu, kendisine tahsis edilen kaynaklari, devlet aleyhine açilan uluslararasi davalarin takibine iliskin Cumhurbaskanligi’nca verilen görev ve yetkilerinin gerektirdigi ölçüde serbestçe kullanacak.

KUR KORUMALI MEVDUATTA SIRKETLERE UYGULANAN VERGI AVANTAJININ SÜRESI UZATILDI

Döviz tevdiat hesaplarini Türk lirasina çevirerek kur korumali mevduata yatiran sirketlere uygulanan vergi avantajinin süresi de uzatildi. Buna göre; mevduati en az üç ay vade ile degerlendiren sirketlerin dönem sonu degerlemesinden kaynaklananlar da dahil olmak üzere vade sonunda elde ettikleri faiz ve kâr payi ile diger kazançlarina kurumlar vergisi istisnasi uygulanacak. Cumhurbaskani’na bu istisnanin süresini 30 Haziran 2022 ve 30 Eylül 2022’ye kadar uzatma yetkisi de verildi. Söz konusu istisnalar, 2022 yili sonuna kadar vade sonunda yenilenen hesaplara da uygulanacak.

BELEDIYELERIN ÖDEMEDIKLERI BORÇLARI VERGI PAYLARINDAN KESILEBILECEK

Ulastirma ve Altyapi Bakanligi tarafindan yapilan ve yerel seçimlerden önce büyüksehir belediyelerine devredilen sehir içi rayli ulasim sistem ve metro projelerinin borçlarindan ödenemeyen tutarlar, belediyelerin aylik vergi tahsilat toplami üzerinden ayrilacak paylardan yüzde 5’i asmayacak sekilde kesilecek. Bu tutara yine Cumhurbaskani karar verecek, ancak azami yüzde 5 olacak.

Düzenleme, daha önce Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafindan ‘cumhurbaskanina verilen yetkinin sinirini belli olmadigi’ gerekçesiyle iptal edilmisti.

HÜKÜMLÜLERIN COVID-19 IZIN SÜRESI 31 TEMMUZ 2023’E KADAR UZATILDI

Kanunda, TBMM Genel Kurulu’ndaki görüsmeler sirasinda teklife bes siyasi partisinin imzasiyla eklenen dün eklenen ve Covid-19 tedbirleri kapsaminda saliverilen hükümlülerin izin süresini uzatan madde de yer aliyor.

Buna göre; açik cezaevinde kalirken Covid-19 tedbirleri kapsaminda saliverilen ve izinlerin 31 Mayis’ta sona erecek olan hükümlülerin izinleri 31 Temmuz 2023’e kadar uzatildi. Salginin devam etmesi halinde bu süre, Saglik Bakanligi’nin önerisi üzerine Adalet Bakanligi tarafindan her defasinda 2 ayi geçmemek üzere 19 kez uzatilabilecek.