Tarih: 05.06.2022 19:37

YILDIRIM KAYA, KÖY ENSTİTÜSÜ ZİYARETİNİN 16'NCISINI AYDIN ORTAKLAR'DA YAPTI

Facebook Twitter Linked-in

CHP Ankara Milletvekili Yildirim Kaya, kapatilan köy enstitülerini ziyarete devam ediyor. Kaya, 16’nci ziyaretini Aydin Ortaklar Köy Enstitüsü’ne yapti. Kaya, ziyaretinin ardindan, “Levhalarda ‘Binalar Koruma Kurulu karariyla koruma altina alinmistir’ deniyor. Ancak korumak için ne çatisi onarilmis ne duvarlari onarilmis. Korumaya dair herhangi bir tedbir alinmadigini görüyoruz. Aydin Il Baskani’miz ve Germencik Belediye Baskani’miz her türlü katkiyi sunabileceklerini söylediler. O zaman geriye su kaliyor: Ya yapin ya da birakin yapalim” dedi.

Yildirim Kaya baskanligindaki CHP heyeti, CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu’nun talimatiyla baslattiklari 21 köy enstitüsünü ziyaret programinin 16’ncisi bugün Aydin Ortaklar Köy Enstitüsü’ne yapti. Ziyarette Kaya’ya, TBMM Milli Egitim Kültür Gençlik ve Spor Komisyonu üyesi ve Mugla Milletvekili Suat Özcan, Aydin Il Baskani Ali Çankir, Germencik Ilçe Baskani Salih Çavus, Germencik Belediye Baskani Fuat Öndes, Aydin Il Gençlik Kollari Baskani Mustafa Dinç, Aydin Kadin Kollari temsilcileri, Yeni Kusak Köy Enstitülüleri Dernegi Baskani Prof. Dr. Ethem Duygulu, Ortaklar Ögretmen Okullular Dernegi yöneticileri, Aydin Halkçi Liseliler Il Baskani Doç. Dr. Ahmet Yildiz, egitimciler ve partililerden olusan bir heyet eslik etti. Kaya, ziyaretin ardindan yaptigi açiklamada sunlari söyledi:

“Bugün 16’nci altinci duraktayiz. Aydin’a, Ortaklar’a geldik, yüzümüz aydinlandi. Tüm basinin önünde meslektasim olan okul müdürüne tesekkür etmek istiyorum. Kit olanaklarla Ortaklar Köy Enstitüsü’ne ait kitapliklari korumuslar, özellikle müzeye koyulabilecek yazili eserleri ve diger aletleri derleyip toplamislar. Ancak binalara dair çok sey yapilamamis. Levhalarda ‘Binalar Koruma Kurulu karariyla koruma altina alinmistir’ deniyor. Ancak korumak için ne çatisi onarilmis ne duvarlari onarilmis. Korumaya dair herhangi bir tedbir alinmadigini görüyoruz.

Ortaklar Ögretmen Okullular Dernegi, bazi binalari kendi olanaklariyla yapmislar. Imkansizliklar nedeniyle tam olarak isler hale getiremediklerini gözlemledik.

“YA YAPIN YA DA BIRAKIN YAPALIM”

Aydin Il Baskani’miz ve Germencik Belediye Baskani’miz her türlü katkiyi sunabileceklerini söylediler. O zaman geriye su kaliyor: Ya yapin ya da birakin yapalim. Ya yol verin geçelim ya da yolumuzdan çekilin.

Bizans’tan, Selçuklu’dan, Osmanli’dan kalan eserleri koruyoruz. Korumamiz da gerekir. Peki genç Cumhuriyet’in eserlerinden ne istiyoruz? Neden korumuyoruz? Genç Cumhuriyet’in eserleri korunmuyor.

Ortaklar Köy Enstitüsü hakkinda kisa bir bilgi vermek istiyorum: Aydin Ortaklar Köy Enstitüsü’nün, 16 Agustos 1944 tarihinde temelleri atildi. Aydin Ortaklar bucagina 2,2 km. uzaklikta, Adabelen Tepesi üzerine kuruldu. 682 bin 685 metrekare arazi üzerinde kurulu olan Ortaklar Köy Enstitüsü’nün bin 840 dekar arazisi üzerinde yerleskeyi olusturan yapilar bulunmakta, diger sahalar ise tarimsal faaliyetlere ayrilmistir. 1945-1946 egitim-ögretim yilinda ilk ögrencilerini aldi. Aydin, Denizli, Mugla illerden ögrenci aldi. Kurucu Müdür Hayri Çakalöz’dür. Ortaklar Köy Enstitüsü, mimar Mualla Eyüboglu tarafindan tasarlanmis, Izmir Kizilçullu Köy Enstitüsü’nden gelen 300-400 ögrenci tarafindan yapilmistir. Ortaklar Köy Enstitüsü içinde derslikler, uygulama siniflari, ögretmen lojmanlari, yatakhane, yemekhane, idari bina, revir, kütüphane, atölyeler, ögrenci lokali, hamam, kantin, spor salonu bulunmaktadir. Okulda zeytin bahçeleri, meyve bahçeleri, incir bahçeleri ve süthane vardir. Zeytin yapimi, pamuk ekimi, sebze, bugday ekimi ve kümes hayvanciligi yapilmistir.

Aydin Ortaklar Köy Enstitüsü 1954 yilinda kapatildi. 1954 yilinda Ilkögretmen Okulu, 1974-1975 egitim ve ögretim yilinda Ögretmen Lisesi, 9 Ocak 1976’da sinif ögretmeni yetistiren 2 yillik Egitim Enstitüsü açildi (daha sonra Ankara Egitim Enstitüsü'ne nakledildi), 1989-1990’da Ortaklar Anadolu Ögretmen Lisesi, 2014-2015’te Ortaklar Fen Lisesi olarak egitim ögretime devam etmektedir.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —