Izmir'de müzik emekçileri, gece 01.00’den sonra uygulanan müzik yasagini sarkilar söyleyerek protesto etti. Müzisyenler, 'Müzik susmadi, susmayacak' slogani atip, 'Maske takmak bile artik zorunlu degilken, müzik yasagini sürdürmenin bir izahi yoktur. Fabrikalarda ve isyerlerinde saatlerce çalisan emekçi halk, hemen yatsin uyusun aman sakin eglenmesin, bir araya gelmesin istiyorlar' açiklamasini yapti. Müzik yaparak geçinen bir ögrenci ise 'Bunun sanata bir saldiri oldugunu düsünüyorum' diye konustu.
Izmir Müzisyenler Dernegi (IMD) ve Turizm Eglence Hizmet Isçileri Sendikasi'nin (TEHIS) çagrisiyla bugün Konak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde toplanan müzik emekçileri gece 01.00'den sonrasi için getirilen müzik yasagini protesto etti.
'Müzik susmadi, susmayacak', 'Isçiler birlikte güçlü' sloganlari atan müzisyenler, 'Köle degil, müzik emekçisiyiz', 'Biz yine Gezi makaminda çalmaya devam edecegiz', 'Hesabi biz ödemeyecegiz' yazili dövizler tasidi.
Müzik emekçileri adina basin açiklamasini TEHIS Izmir Sözcüsü Okan Kilinç yapti. Kilinç'in okudugu açiklama söyle:
'Pandemiyle geçen 2 yili askin sürede, mekan kapatmalar ve canli müzik yasaklari sonucu müzik emekçilerinin birçogu issiz kaldi. Birçogu farkli islere girip çalismak zorunda kaldi. Kimileri yillarca çalisip çabalayip aldigi ve gözü gibi baktigi enstrümanlari satmak zorunda kaldi. Pek çogu kayit disi çalistigi için devletin nazarinda müzik emekçisi olarak sayilmayan müzisyenler -talep ettigi halde- geçim desteklerinden yararlanamadi. Kayit disi çalisma konusunda herhangi denetim ve kural getirmeye gerek duymayan devlet, müzik emekçilerini kendi kaderine terk etti. Müzik emekçilerinin büyük çogunlugu kayit disi, sigortasiz, is güvencesiz çalisiyor. Müzisyenin emegini degersiz saymanin yaninda son dönemde bir de yasaklar ile katmerlesen bir ayrimcilik politikasi sirtimiza bindirilmek isteniyor.
'ENGELLEMELER KABUL EDILEMEZ'
Pandemide toplum sagliginin korunmasi gerekçe gösterilerek getirilen mekan kapatmalar yerini 12'den sonra canli müzik yasagina birakmisti. Bu yasak hala gece 1'den sonra devam ediyor. Maske takmak bile artik mekanlarda zorunlu degilken, müzik yasagini sürdürmenin bir izahi yoktur. Fabrikalarda ve isyerlerinde saatlerce çalisan emekçi halk, hemen yatsin uyusun aman sakin eg?lenmesin, aman bir araya gelmesin istiyorlar. Bu müzik emekçilerinin isine, ekmegine yapilmis kasitli bir müdahaledir. Ayrimcilik, müzisyenlerin kimligini, dilini, inancini ve kültürünü hedef almaktadir. Son günlerde pes pese gelen Aynur Dogan, Metin & Kemal Kahraman, Melek Mosso, Niyazi Koyuncu, Apoles Lermi konser yasaklari, Amed Sehir Tiyatrosu’nun Kürtçe Don Kisot oyunun engellenmesi çok acidir ve kabul edilemez. Bütün baskilar nafiledir.'
Basin açiklamasi sonrasi Alsancak Kibris Sehitleri Caddesi'nde sarkilar söyleyen müzik emekçilerine bazi yurttaslar da eslik etti.
'YASAKLARI KABUL ETMIYORUZ'
ANKA Haber Ajansi'na konusan katilimcilar da yasaga tepki gösterdi. Kafelerde sahneye çiktigini belirten bir ögrenci söyle konustu:
'Her seferinde gece 12'de müzigi bitirmemiz isteniyordu. Etrafi rahatsiz ettigimiz söyleniyordu. Bunlarin gerçekçi bir yaninin olmadigini biliyoruz. Hepsinin müzige sanata, isçilere ve emekçilere yapilan bir yanlis oldugunu biliyoruz. Bu yasaklari kabul etmiyoruz. Haklarimizi savunmak için buradayiz. Hak verilmez, aliniz. Hakkimizi alacagiz. Müzigin susturulamayacagini, hakkimizi alacagimizi söylüyorum.'
'MÜCADELEMIZI SÜRDÜRECEGIZ'
Ögrenci oldugunu ve müzik yaparak hayatini kazanmaya çalistigini belirten Emir Saraçoglu ise sunlari söyledi:
'Pandeminin getirdigini iddia ettikleri yasaklar müzik emekçilerini çok etkiliyor. Birçok müzisyen arkadasimin yevmiyesinin kisilmasina, birçok kötü etkiye neden oluyor. Konser yasaklarinin ve bu pandemi nedeniyle getirilen kisitlamalarin bir an önce kalkmasini istiyoruz. Artik toplu tasimada bile maske yasagi kalkmisken bunun sanata bir saldiri oldugunu düsünüyorum. Mücadelemizi sürdürecegiz.'