AKP ve MHP’nin basin ve sosyal medyada yeni yaptirim ve cezalar öngören “sosyal medya yasasi” olarak bilinen yasa teklifinin geneli üzerindeki görüsmeler TBMM Adalet Komisyonu’nda tamamlandi. Görüsmelerde, basin meslek örgütü temsilcilerine de söz verildi. Basin mensuplari, özellikle ‘halki yaniltici bilgiyi alenen yayma’ suçunun ve cezasinin olusturuldugu 29. maddenin teklif metninden çikarilmasini istedi.
AKP ve MHP’nin 26 Mayis’ta TBMM Baskanligi’na sundugu, basin karti verilmesi ve iptaline iliskin düzenlemelerin yani sira ‘halki yaniltici bilgiyi alenen yayma’ suçunun da olusturuldugu 40 maddelik Basin Kanunu ve Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi’nin geneli üzerindeki görüsmeleri TBMM Adalet Komisyonu’nda gece yarisinda tamamlandi.
Teklifin birinci maddesinde, basin meslek kurulusu temsilcilerine üç dakikalik söz verildi. Temsilciler, özellikle ‘halki yaniltici bilgiyi alenen yayma’ suçunun ve cezasinin olusturuldugu 29.maddenin teklif metninden çikarilmasini talep etti. Temsilcilerin konusmasinin ardindan birinci madde kabul edildi.
PMD BASKANI AKTAS: HABERLESME ÖZGÜRLÜGÜ DE KISITLANACAK
Parlamento Muhabirleri Dernegi (PMD) Baskani Kemal Aktas komisyonda 29.madde ile ilgili söyle konustu:
“Dezenformasyon ile ilgili kamu barisinin esas alinmasi gibi hassas baslik üzerinden gerekçelendirilmesi itiraz edilecek çikis noktasi degil. Ancak böylesine hassas basliklar üzerinden, bilginin hizla yayildigi ve kullanildigi bas döndürücü dijital hiz ortaminda dijital mecralari hiç de kötü niyetle kullanmayan vatandaslari dezenformasyon saganagindan nasil koruyacaksiniz? Dezenformasyon suçuna ortak edilmesini nasil engelleyeceksiniz? Suç olusmadan, suçun olusumuna engel olacak bir tedbir öngörüyor mu düzenleme? Görüs sordugumuz hukukçular özetle, düzenlemenin; yalan haber yapma, yalan bilgi ya da içerik yayma hususunda neyin yalan olup olmadigina, neyin ‘halki yaniltici bilgiyi alenen yayma’ suçu olup olmadigina, suçun tespitinin objektif kriterlere göre yapilmasina imkân vermedigini dile getiriyorlar. Düzenlemenin keyfi uygulamalara çok açik oldugu, Anayasa’daki ifade hürriyetinin dogrudan ihlaline yol açacagi bu yönüyle de anayasaya aykiri oldugu görüsünü paylasiyorlar. Açikçasi biz de basin meslek örgütleri olarak ayni kaygilari tasiyor ve burada basinin ve genis toplum kesimlerinin haberlesme özgürlügünün de kisitlanacagini düsünüyoruz. 29. maddenin teklif metninden çikarilmasi ve bütün paydaslariyla tartisildiktan sonra ayri yasa halinde getirilmesini istiyoruz.”
TGC GENEL SEKRETERI GÜNES: TUTUKLU GAZETECI SAYISI ARTACAKTIR
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Genel Sekreteri Sibel Günes, “Yasa teklifi yasalasirsa tutuklu gazeteci sayisi artacaktir. Bu tasarinin yürürlüge girmesi halinde iktidarin hosuna gitmeyen her haber için dezenformasyon denilerek ceza istenecektir” dedi. Günes, teklifteki 29. maddenin geri çekilmesini istedi.
NAZMI BILGIN: MUKTEDIR ISENIZ DÜSÜNCEYI VE FIKRI ORTADAN KALDIRIN AMA YAPAMAZSINIZ
Gazeteciler Cemiyeti Baskani Nazmi Bilgin, Basin Karti Komisyonu’nda uzun yillar yer aldigini söyleyerek, söyle devam etti:
“Insanlarin deneyim aktarmalarina ihtiyaç duyulmuyor. 2004 yilinda Basin Kanunu çikarken saatlerce bize konusma imkâni verilmisti. Ünlü bir siyasetçi demisti ki ‘bir kapiyi aralik birakirsaniz o kapidan yalnizca kendiniz geçmezsiniz.’ Siz bu yasa ile bu kapiyi ardina kadar açik birakiyorsunuz. Bu kanun yasalasirsa en büyük zarar iktidar kanadina mensup basin zarar görecektir. Sonsuz iktidar olmadigini düsünerek yillar sonraya geçelim. Burada belki iktidar muhalefette, muhalefet iktidarda olacaktir. Bu yasayi çikardiginiz için büyük pismanlik duyacaksiniz. Bir siyasi erk, bir siyasi partiye verilirse o erkten vazgeçmek kolay kolay mümkün degildir. Ellerindeki gücü ve kuvveti mümkün oldugunca kullanmaya çalisirlar. Yasaklar her zaman olmustur, yasalar buna karsi çikmistir. Vatan sairi Namik Kemal, Hürriyet Kasidesi’nde sunu söylüyor, zulüm ile eziyet ile hürriyeti ortadan kaldiramazsiniz, muktedir iseniz düsünceyi ve fikri ortadan kaldirin ama bunu yapamazsiniz.”
TÜRKIYE GAZETECILER KONFEDERASYONU: 29. MADDE ÇIKARILSIN
Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Baskani Nuri Kolayli da teklif metninden 29. maddenin çikarilmasini istedi. Kolayli, ayrica “Basin Karti Komisyonu’nun büyük bölümü Iletisim Baskanligi’nca ataniyor, meslek örgütü temsilcilerinden olusmasini istiyoruz” dedi.