Tarih: 12.06.2022 09:39

BAKAN NEBATİ, GES’TE YILLIK GETİRİ ORANININ YÜZDE 23,04 OLACAĞINI AÇIKLADI

Facebook Twitter Linked-in

Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati, 15 Haziran'dan itibaren bankalar araciligiyla talep toplamaya baslayacaklari gelire endeksli senetlerin (GES) yillik birlesik getiri oraniniN yüzde 23,04 olacagini açikladi. Devlet Hava Meydanlari Isletmeleri (DHMI) ve Kiyi Emniyeti'nden bütçeye aktarilacak hasilatin beklenenin üstünde olmasi halinde yatirimcilara ilave getiri sunulacaklarini da belirten Bakan Nebati, 'Tablo net ve ortada. Türkiye üretiyor ihraç ediyor ve en önemlisi istihdam olusturuyor' dedi. Nebati ayrica, bu yil enflasyonla mücadele kapsaminda 239 milyar lira vergi gelirinden vazgeçildigini söyledi.

Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati, ekonomik ve sosyal kalkinmaya katkiyi amaçlayan 'Para Sohbetleri' kapsamda Gaziantep'te is dünyasina seslendi.

Bakan Nebati, Gaziantep Valiligi'ni ziyaret ettikten sonra APara tarafindan düzenlenen 'Para Sohbetleri'ne katildi. Nebati burada ekonomide atilan, atilacak yeni adimlarla birlikte GES'i anlatti. Nebati’nin konusmasi satir baslariyla söyle:

“MALI ALANDA SÜRDÜRDÜGÜMÜZ DISIPLINI KARARLI BIR SEKILDE DEVAM ETTIRIYORUZ: Tablo net ve ortada. Türkiye üretiyor ihraç ediyor ve en önemlisi istihdam olusturuyor. Küresel ekonomideki zorluklarin önemli ölçüde arttigi böylesine bir dönemde elde ettigimiz basarilarda kuskusuz kamu maliyesi ve bankacilik sektörümüzdeki güçlü görünümü ülkemizin düsük borçlulugu ve sayin Cumhurbaskanimizin liderliginde uyguladigimiz makro politika seti etkili oldu. Iktidarlarimiz boyunca mali alanda sürdürdügümüz disiplini kararli bir sekilde devam ettiriyoruz.

SOSYAL MEDYADA KAMU MALIYESIYLE ILGILI VERILERE ILISKIN IFADELERI TELIN ETMEKTEN YORULDUK: Bütçe sonuçlarinin öncü göstergesi olan Hazine nakit dengesi geçtigimiz mayis ayinda yüz 49,2 milyar lira fazla verdi. Özellikle bütçe gelirlerimizdeki olumlu performansimizin bir sonucu olarak ocak- mayis dönemi nakit fazlasi 82,4 milyar lira olarak gerçeklesti. Önümüzdeki süreçte de kamu maliyesindeki saglam durusumuzu kararlilikla sürdürecegiz. Son günlerde sosyal medyada kamu maliyesiyle ilgili bu verilere ragmen ‘Kamu maliyesi dengesi bozulmustur’ seklinde ifadelerde bulunanlari artik telin etmekten yorulduk.

MANIPÜLASYON YAPIYORLAR, SAHTE BELGELER ÜRETIYORLAR VE DISARIYA GÖNDERIYORLAR: Seffaf ve açik sekilde ilan edilen AK Parti iktidarinin en temel dönem noktalarindan bir tanesi olan kamu maliyesindeki durustan asla taviz verilmedigi rakamlari ortaya koyarken bile olmadik, yalan yanlis haberlerle midenizi bulandirmayin. Küresel ölçekte yasanan çalkalanmalara ragmen ekonomimizdeki tüm bu basari ve kazanimlar ortadayken bir kisim çevreler ne yazik ki ülkemiz özelinde karamsar senaryolar üretmekte israr ediyorlar. Bu israrlarinda da ne olursa olsun geri adim atmiyorlar. Halbuki satin alma paritesinde 18’inci siradan 11’inci siraya yükselttigimiz Türkiye ekonomisinin basarisini konjonktürle birkaç veriyi kullanarak gölgelemeye çalismaktan vazgeçmiyorlar. Hatta kalkip Türkiye ekonomisinin bir serbest piyasa ekonomisi oldugunu sorgulatmak için çesitli mecralarda olmadik spekülasyonlara girisiyorlar. Manipülasyon yapiyorlar, sahte belgeler üretiyorlar ve disariya gönderiyorlar. Türkiye liberal bir ekonomi olup serbest piyasa kosullari altinda istikrarli ve dengeli bir sekilde büyümeye devam etmektedir.

ENFLASYON DÜNYANIN ORTAK BIR SORUNU, DOGAL OLARAK DA ÜLKEMIZE YANSIYOR: 2020 yili ve sonrasinda tüm dünyada etkisini gösteren pandemi ve bu yilin baslarinda patlak veren Ukrayna'daki savas, basta enerji ve gida olmak üzere emtia fiyatlarinin küresel ölçekte artmasina ve tedarik süreçlerinde aksamalara neden oldu. Bu durum tüm dünyada enflasyonu önemli ölçüde arttirirken gelismis ülkelerde dahi  enflasyon son 40 yilin en yüksek seviyelerine ulasmis durumda. Bugün enflasyon dünyanin ortak bir sorunu. Bu yükselis dogal olarak da ülkemize yansiyor. Küresel çalkalanmalarin ülke ekonomimize bir yansimasi olan enflasyon sorunuyla mücadele bugün bizim için birinci önceliktir.

BAZI ILAVE ADIMLARI DA UYGULAMAYA ALIYORUZ: Enflasyonla mücadele ve finansal istikrarin desteklenmesi amaciyla ekonomi yönetiminin tüm kurumlariyla birlikte seferber olmus durumdayiz. Çalisiyoruz ve kazanacagiz. Simdiye kadar hayata geçirdigimiz vergi indirimleri, tesvikler, sübvansiyonlar ve diger tedbirlere ek olarak bazi ilave adimlari da uygulamaya aliyoruz. Bu adimlar ile hem TL tasarruf sahiplerini cazip getirilerle ortaya çikiyoruz hem de tüketici kredilerinin asiri artip istenmeyen alanlarda kullanilmasini engelliyoruz. 20 Aralik'tan bu yana uygulamakta oldugumuz döviz kurunda istikrari saglamada önemli katkisi olan bankacilik sisteminde mevduatin vadesinin uzamasini saglayan kur korumali mevduata ilaveten gelire endeksli senetlerin ihraç edilecegini de açikladik.

HAZIRANDA YAPILACAK SENET IHRACATINDA YILLIK BIRLESIK GETIRI YÜZDE  23,04 OLACAK: Gelire endeksli senetler, bireysel yatirimcilara yönelik olacak olup bankalarimiz araciligiyla 15 Haziran'dan itibaren talep toplanmaya baslanacak. KIT içindeki DHMI ve Kiyi Emniyeti'nden bütçeye aktarilacak karlara endeksli olacak. GES'lere konu olan KIT'lerden bütçeye aktarilan hasilat beklenenin üstünde geldiginde yatirimcilara ilave getiri sunulacaktir. GES'te asgari getiri garantisi olacak. Haziran ayinda yapilacak ihracatta yillik bilesik getiri 23,04 olacak. 3 ayda bir ödenecek kupon getirileri için uygulanacak asgari getiri garantisi sayesinde vatandaslarimizin gelir paylarindaki degisimlerden olumsuz etkilenmesi önlenmis olacak. 

TÜKETICI KREDILERINE YÖNELIK MAKRO IHTIYATI POLITIKALARDA DA SIKILASMAYA GIDILDI: Fiyat istikrarini desteklemek ve kredilerin üretken alanlara yönlendirilmesini saglamak amaciyla tüketici kredilerine yönelik makro ihtiyati politikalarda da sikilasmaya gidilmistir. Kredilerin üretim ve ihracatta kullanilmasinda politikalarimizda herhangi bir degisiklik yoktur. Üretim, ihracat ve istihdam. Türkiye ekonomisinin temelidir ve bu degismemistir. Tüketici kredilerinde buna ragmen dar gelirli vatandaslarimiza yönelik pozitif ayrimcilik anlayisiyla da hareket etmeye devam edecegiz.

DAR GELIRLI VATANDASLARIMIZA YÖNELIK FARKLI DESTEKLERIMIZI SÜRDÜRECEGIZ: 50 bin liraya kadar olan tüketici kredilerinde vade sinirlamasinda azaltmaya gitmedik. Önümüzdeki dönemde de mali disiplinden vazgeçmeden dar gelirli vatandaslarimiza yönelik farkli uygulamalarimizla da desteklerimizi sürdürecegiz. Diger kurumlarimizca makro ekonomik istikrari kuvvetlendirmeye yönelik açiklanan bu kapsamdaki önemler Türkiye ekonomi modeli çerçevesinde uyguladigimiz politikalari destekler niteliktedir. Örnegin; Borsa Istanbul bünyesinde kurulan Emtia Borsasi'yla, emtia yatirimi yapmak için yurt disina gitmek zorunda kalan yatirimcinin islemlerini yurt içinde yapabilmesi saglanmis olacaktir.

SPK TARAFINDAN SIRKETLERIMIZE ÇESITLI KOLAYLIK VE INDIRIMLER DE SAGLANMISTIR: Bu pazar sayesinde yurt içinde ihraci yapilmis altin sertifikalari alinabilecegi gibi demir, çelik, gümüs, bakir gibi emtialarin ihraci halinde islem görmesi için gerekli altyapi da olusturulmustur. Ayrica yurt içinde gerçeklestirilen halka arzlarda yurt disindan fon teminine özendirmek ve sirketlerin yurt disindan sermaye piyasasi araci ilaci yoluyla fon temin etmelerini tesvik etmek amaciyla SPK tarafindan sirketlerimize çesitli kolaylik ve indirimler de saglanmistir.

TÜM MÜKELLEFLERIMIZE ÖNEMLI BIR KOLAYLIK GETIRDIK: Çarklar dönüyor. Vergi kanunlarinda yatirimi, üretimi, istihdami, ihracati tesvik edecek pek çok düzenlemeler yapiliyor. Ihracat yapan sirketlerin Kurumlar Vergisi oranini indirdik. Asgari ücreti vergi disi biraktik. Yeni nesil teknolojinin gelismesine katki saglamak için Türkiye'de gerçeklestirilen Ar-Ge faaliyetleri kapsaminda üretilen elektrikli motorlu araçlarin gelistirilmesi için alinan mühendislik hizmetlerine 2023 yilligi sonuna kadar KDV istisnasi getirdik. KDV'de istege bagli tam tevkifat uygulamasini hayata geçirdik. Ticarette mal alim satim islemlerinde, sahte belge nedeniyle KDV'den sorumlu tutulacagi kaygisi yasayan tüm mükelleflerimize önemli bir kolaylik getirdik. Taraflarin anlasmasina bagli olarak saticiya ödenecek KDV'nin tamaminin devlete ödenmesi durumunda bu alisveristeki belgelerden hiçbir sekilde sorumlu olunmamasini sagladik.

2021 YILININ DA 154 MILYAR LIRALIK VERGI GELIRINDEN VAZGEÇTIK: KDV oranlarinda birçok indirim yaparak vatandaslarimizin alim gücünü destekledik. Gida ürünlerinde KDV'yi yüzde 1’e düsürdük. Temel temizlik ürünlerinde yeme içme hizmetlerinin tamaminda süt tanki gibi bazi tarim araçlarinda saglik bakanligi mevzuati kapsamindaki tibbi cihazlarda KDV oranini yüzde 18’den 8’e düsürdük. Ariza ve arazi teslimlerinde KDV oranini gene yüzde 18’den 8’e düsürdük. Küresel salgin süresince gelip politikalara yönelik proaktif adimlarimizla pandeminin salginin vatandaslarimiz ve reel sektörümüz üzerindeki olumsuz etkilerini kisa sürede azalttik. 2021 yilinin da salginin etkilerini sinirlandirmak ve enflasyonla mücadeleye katki saglamak amaciyla 154 milyar liralik vergi gelirinden vazgeçtik.

239 MILYAR LIRA VERGI GELIRINDEN VAZGEÇIYORUZ: 2022 yilinda enflasyonla mücadele kapsaminda 239 milyar lira vergi gelirinden vazgeçiyoruz. Buna ragmen güçlü kamu maliyesi düsturundan asla da taviz vermiyoruz. Ayrica bazi stratejik ürünlere yönelik dis ticaret tedbirlerini de devreye aldik. Mesela hububat ekimini destekleyici tedbirleri 2022 yilinda basinda uygulamaya basladik. Bu ürünlere 3,2 milyar lira ilave destek sagladik. Çiftçimizin girdi maliyetlerini desteklemek için enerji tarifelerinde indirim yaptik. Finansmana ulasimi kolaylastirmak amaciyla hazine faiz destekli kredinin üst limitini 2 katina çikardik. Bozulan tedarik zincirlerinden vatandasimizin olumsuz etkilenmemesi için TMO araciligiyla vatandaslarimiza uygun fiyatlardan hububat ürünlerinin sunulmasina yönelik mekanizmalari da uyguluyoruz.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —