CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, stajyer avukatlara hakim ve savcı stajyerlerine olduğu gibi devlet tarafından aylık ödenmesine ilişkin kanun teklifi verdi. Stajyer avukat Tugay Çeliktenyıldız’ın intihar ettiğini anımsatan Kıl?
CHP Izmir Milletvekili Sevda Erdan Kiliç, stajyer avukatlara hakim ve savci stajyerlerine oldugu gibi devlet tarafindan aylik ödenmesine iliskin kanun teklifi verdi. Stajyer avukat Tugay Çeliktenyildiz’in intihar ettigini animsatan Kiliç, 'Stajyer avukatlarin ölmek yerine yasamayi tercih etmesini saglayalim, hayattan koparmayalim, onlara asgari ücret düzeyinde ödeme yapalim. Stajyer avukatlari sömürü düzeninden kurtaracak gerçekçi düzenlemeler yapilmalidir” dedi.
CHP Izmir Milletvekili Avukat Sevda Erdan Kiliç, stajyer avukatlarla ilgili TBMM Baskanligi’na kanun teklifi verdi. Konuyla ilgili yazili bir açiklama yapan Kiliç, 11 Haziran 2022'de Resmi Gazete’de yayimlanarak yürürlüge giren Avukatlik Kanunu ile Türk Borçlar Kanunu’nda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanunu elestirdi.
'TÜRKIYE'DE 25 BIN 884 STAJYER AVUKAT VAR'
Türkiye'deki 89 hukuk fakültesinde ögrenci sayisinin 85 bine yaklastigini, her yil mezun olan 20 bin kisinin 15 bininin de staja basladigini belirten Kiliç, sunlari kaydetti:
'Mezun olan kisi, fakültede hukuk egitimi aldiktan sonra bu alanda profesyonel hayata geçebilmek için, stajin alti ayinda adliyede, mahkemelerde çalismakta, durusmalara girmekte, dosyalari incelemektedir. Alti ayini da bir avukatin yaninda bir avukat gibi çalisarak geçirmektedir. Hem avukatlik bürosu içerisinde hem mahkemede ya da pek çok farkli alanda avukata destek olarak, gündelik islerin saglikli bir süreç içerisinde tamamlanmasini saglamaktadir ve bunu da çogu zaman adeta karin tokluguna yapmaktadir. Türkiye’de su anda 25 bin 884 stajyer avukat var. Staj sirasinda ekonomik olarak zorluk yasayan, kendisinin ve ailesinin geçimini düsünen avukat adayi staj sirasinda mesleginin gereklerini tam olarak ögrenemeyip, eksik ya da yanlis bilgilerle stajini tamamlayip is hayatina atildigi zaman yarginin savunma kismindaki görevini tam olarak yerine getirmemis olur.
'ADALET BAKANLIGI YARGISAL GELIRINDEN PAY AYRILMALI'
Her yerde mantar gibi türeyen hukuk fakülteleri ve liyakatsiz kadrolarla zaten meslegin niteligi ve kalitesi düsmüsken, staj döneminde ücret alamayan, karin tokluguna ya da 2-3 bin lira gibi komik rakamlarla stajini sürdüren avukat adaylari yasadiklari ekonomik ve gelecek kaygisiyla stajinin sonunda yeterli donanima ulasamamaktadir. Bunun çözümü Avukatlik Kanunu’na eklenen ‘stajyer avukatin sigortali bir iste çalisabilmesinin önünü açan madde degil’ avukat adaylarinin kendilerini nitelikli bir sekilde gelistirebilecegi staj ortamini saglamaktir. Stajyer avukatlar ekonomik ve gelecek kaygisi tasidiklari için yeterli donanima ulasmakta zorlanacaktir, belki de o donanima hiç ulasamayacaktir. Bu nedenle; devlet nasil ki hakim ve savci stajyerlerine ödeme yapiyorsa, yarginin ayrilmaz parçasi olan savunmayi temsil eden stajyer avukatlara da ödeme yapmasi, stajyer avukatlarin sömürü düzeninden kurtulmasi için büyük bir önem tasimaktadir. Adalet Bakanligi yargisal gelirlerden de pay ayirarak, stajyer avukatlara hakim ve savci stajyerlerine ödedigi miktarda aylik olarak ödeme yapmalidir.”
'STAJYER AVUKATLARI SEFALETTEN KURTARALIM'
Stajyer Avukat Tugay Çeliktenyildiz’in dün Istanbul'da intihar ettigini animsatan CHP'li Kiliç açiklamasini söyle tamamladi:
'Is bulamayan gençlerimiz, çocuguna ayakkabi, okul kiyafeti, pantolon, uzaktan egitim için tablet alamayan babalar intihar ediyor. Banka borcunu, kredi karti borcunu, senet borcunu, ev taksitini, tüketici taksitini, araba taksitini ödeyemeyen vatandaslarimiz; bebegine, çocuguna süt, mama, bir lokma yiyecek alamayan anneler-babalar intihar ediyor. Hele, ‘Çocuguma pantolon alamiyorsam niye yasiyorum’ diyen babanin feryadi hafizalarimizdan silinmemelidir. Bu yilin mayis ayina kadar 25 polisimiz intihar etmistir. Basina, kamuoyuna intihar haberi yansimayan gün yok gibi artik maalesef. Artik birakin açligi, yoksullugu vatandaslarin yasam haklari bile tehlikede. Ekonomik krizi dibine kadar yasayan insanlar artik açlikla, yoksullukla mücadele edemedigi için yasamayi degil ölmeyi tercih ediyor. ‘Yolsuzlukla, yasaklarla, yoksullukla (3Y) mücadele’ diyerek iktidara gelen, ancak 20 yilda 3Y’nin sahibi olan AKP’nin ülkemizi getirdigi nokta bu maalesef. Asgari ücretin de altinda 2 bin liraya, 3 bin liraya çalismak zorunda mecbur birakilan veya maas bile verilmeyen stajyer avukatlar da sefalet içinde yasamak, aç kalmak yerine ölmeyi tercih ediyor. Meslektasimin intihar etmesi, bir avukat olarak beni derinden üzmüs ve etkilemistir. Gelin kanun teklifimi yasalastirarak, stajyer avukatlarimizi en azindan içinde bulunduklari bu sefaletten kurtaralim. Onlari sömürü düzenine yem ederek intihara sürüklenmeleri yerine yasamayi tercih etmelerini saglayalim, onlari hayattan koparmayalim.”