İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, ‘Örnek Köy’ projesiyle tepeden tırnağa yenilemeye başladıkları Silivri’nin Seymen köyündeki çalışmaların geldiği noktayı, köy meydanında vatandaşlarla birlikte din
Istanbul Büyüksehir Belediye (IBB) Baskani Ekrem Imamoglu, ‘Örnek Köy’ projesiyle tepeden tirnaga yenilemeye basladiklari Silivri’nin Seymen köyündeki çalismalarin geldigi noktayi, köy meydaninda vatandaslarla birlikte dinledi. Imamoglu, “Istanbul’un Silivri'ye çizilen kaderi böyle degildi. Bu, bir gecede degisti. Eskiden Istanbul'u düsünenler, tasinanlar oturmus, çalismis, konusmus, demis ki ‘Yerlesim kuzeyde daha az, oralarda atik tesisi olsun’. Sonra, ‘Bunlari çöp yakma tesisine dönüstürelim, atik çok az olsun’. Bütün bunlar denmis, kabul de edilmis bu 2009’da. Ama birisi çikmis, ‘Ben her seyi bilirim’ demis. Biz, geçmis dönemde yapilan yanlislari düzeltmeye çalisiyoruz” dedi.
IBB Baskani Ekrem Imamoglu, ‘Örnek Köy’ ilan ettikleri Silivri’ye bagli Seymen köyünde bugün vatandaslarla bulustu. Köy meydaninda gerçeklesen bulusmada Imamoglu’na, Silivri Belediye Baskani Volkan Yilmaz ve Seymen Köyü Muhtari Bahattin Gença eslik etti.
Bulusmada, sirasiyla IBB Genel Sekreter Yardimcisi Gürkan Alpay, IBB Kültür Varliklari Projeler Müdürü Merve Gedik, Mezarliklar Daire Baskani Ayhan Koç, Destek Hizmetleri Daire Baskani Baris Yildiz, Tarimsal Hizmetler Daire Baskani Ahmet Atalik, ISTAÇ Genel Müdürü Ziya Gökmen Togay, Istanbul Enerji A.S. Genel Müdürü Yüksel Yalçin ve Kültür A.S. Genel Müdür Murat Abbas, Seymen Köyü’ndeki IBB projeleriyle ilgili çalismalari paylasti.
Basta tarim olmak üzere, köyleri hak ettigi degere tasimak için çalismalar yürüttüklerini aktaran Imamoglu, sunlari söyledi:
“BIRISI ÇIKMIS ‘BEN HER SEYI BILIRIM’ DEMIS: Biz, bu köylerin hakkini almasi meselesinde, köyleri sadece imar alanlari seklinde gören bir anlayisa karsi duran bir anlayisa sahibiz. Buraya bu atik depolama tesisi niçin yapildi, neden oldu? O detaylara girmeyecegim. Ama tercihler böyle abur cubur yapilirsa bir anda bir bölgenin kaderi degisebiliyor veya kötülesebiliyor. Istanbul'un Silivri'ye çizilen kaderi böyle degildi. Bu, bir gecede degisti. Bir gecede alindi; ‘Çöp isi buraya, iste baska havalimani oraya’ falan filan. Bir kader degisti, gitti. Eskiden Istanbul'u düsünenler, tasinanlar oturmus, çalismis, konusmus, demis ki ‘Yerlesim kuzeyde daha az, oralarda atik tesisi olsun’. Sonra, ‘Bunlari çöp yakma tesisine dönüstürelim, atik çok az olsun’. Bütün bunlar denmis, kabul de edilmis bu 2009’da. Çok eski degil yani. 13 sene önce kabul de edilmis. Ama birisi çikmis, ‘Ben her seyi bilirim’ demis. ‘Siz anlamazsiniz bu isten. Çalistiniz ama siz anlamazsiniz bu isten’ demis. Ondan sonra almis, bu isi bir alabora etmis. Bugün kaderi degisti Istanbul'un.
KADERINI DEGISTIRMEYE ÇALISIYORUZ: Yalniz yanlislarin da tamamini düzeltemiyoruz. Çünkü olan oldu. Kaderini degistirmeye çalisiyoruz. Ben, buraya ilk geldigimde iki etki beni bu sürece yönlendirdi. Evet. Dezavantaji yasayan beldelere ya da köylere ya da o yöreye özel ilgi göstermemiz lazim. Birincisi bu. Ki burasi, bu atik tesisinden etkileniyor. Ikincisi de köylerin gelismesi için oralara güzel isleri aktarmamiz lazim. Bu anlamda bu atik tesisine geldigimde, ‘Bizim buradaki bu dezavantaji gidermemiz ve bir örnek köy çalismasinin yürütmemiz lazim’ dedim. Tabii Istanbul'un öncelikleri çok. Ama biz, bu konuya da özel bir gayret gösteriyoruz. Simdi burada da arkadaslarim az önce kültürden meydana, yolundan caddesine, camimizden yine buradaki bir alanin restorasyonu, oranin bir kültür alanina dönüsmesine vesairesine konustular, anlattilar.'
Silivri Belediye Baskani Volkan Yilmaz ve köylülerin tasimali egitim sistemine yönelik elestirilerine Imamoglu, sunlari söyledi:
'Bu tasimali sistem ne yapti biliyor musunuz? Ben, Van'daydim. Artik kiz çocuklari okumamaya basladi. Çünkü aileler, kiz çocuklarini yollamiyorlar tasimali sisteme. Bana bunu oradaki insanlar anlatti. Yillarca, ‘Bu tasimali sistemi kaldirin, bakin bu iyi bir sey degil’ dedik. Yerinde egitim güzeldir. Arti bir yerde egitimin olmasi demek, orada kalmayi da tetikler. Ögretmenin olmasi demek, ögretmenin oraya bir kültür getirmesi demek. Birçok etkilesimi vardir. Gene buralar makul seviyede sansli. Istanbul'un çevresindeyiz. Inanin bunun bedelini Anadolu'da birçok belde aci yasiyor.”
Imamoglu, köylülerden gelen, “Biz de aci yasiyoruz” sözlerine, “Insallah bu kötülükten vazgeçerler. Okullarin açilmasina biz karar veremiyoruz. Onu Milli Egitim yapiyor. Milli Egitim'e gidin, biraz kizin. Vermezlerse biz seneye onlari yollayacagiz, biz verecegiz onu. Merak etme. Seneye onlari yollayacagiz. Biz o hakki köylerimize tekrar kazandiracagiz. Hiç kuskunuz olmasin” diye karsilik verdi.
YILMAZ: “ÖRNEK KÖY PROJESINI DESTEKLIYORUZ”
Imamoglu’nun Seymen köyü ziyareti ile ilgili olarak Silivri Belediye Baskani Volkan Yilmaz sunlari söyledi:
“Ekrem Baskan’i birçok kez Silivri'de misafir ettik. Ama bugün, Seymen köyünde misafir etmekten daha fazla bir mutluluk duydugumu ifade ederek sözlerime baslamak istiyorum. Çünkü ben, göreve gelmeden önce de göreve geldikten sonra da sunu söyledim: Silivri, yalnizca merkezinden, sahilinden, çarsi meydanindan ibaret degil. Köyleriyle, ona deger katan mahalleleriyle bir bütün olarak ele alinmasi gereken bir ilçe. ‘Örnek köy’ projesini sonuna kadar destekliyoruz. Hizlanmasi gerektigini düsünüyoruz ama ISTAÇ'in artik üstüne düsen vazifeleri fazlasiyla, eskide kalanlari da telafi ederek yapmasi gerektigini ifade ediyor, Sayin Baskan’a tesekkür ediyorum” dedi.
ÇIFTÇIDEN ‘BUGDAY’ TESEKKÜRÜ
Imamoglu, Yilmaz ve beraberlerindeki heyet, Seymen köyünün ardindan, Gazitepe köyünde çiftçilik yapan Metin Oral’i ziyaret etti. IBB’den aldigi hayvan yemi ve fide destegi için Imamoglu’na tesekkür eden Oral, Halk Ekmek için Istanbul’un köylerinden yapilacak bugday alimi kararindan duydugu memnuniyeti dile getirdi. Imamoglu, Silivri turunu, Selimpasa köprülü kavsak incelemesi ve Selimpasa Yuvamiz Istanbul ziyaretiyle noktaladi.