CHP Nigde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarimsal üretimde kullanilan malzeme ve ürünlere yönelik hirsizlik olaylarinin son dönemde arttigini belirterek, “Kamuoyuna yansiyan hirsizlik vakalari, ekonomik buhranin olumsuz bir yansimasidir” dedi.
Ömer Fethi Gürer, bugün yaptigi yazili açiklamada, son dönemde tarimsal üretimde kullanilan malzeme ve ürünlere yönelik hirsizlik olaylarindaki artisa dikkat çekti. Gürer, farkli illerde yasanan hirsizlik olaylarina karsi önlemlerin artirilmasini istedi. “Kamuoyuna yansiyan hirsizlik vakalari, ekonomik buhranin olumsuz bir yansimasidir” diyen Gürer, açiklamasinda sunlari kaydetti:
“ÇIFTÇININ ÇILESI BITMIYOR”
'Artan girdi maliyetleri ve dogal afetler sonucu zarar gören ürünler derken çiftçinin çilesi bir türlü bitmiyor. Simdi de kirsalda artan hirsizlik olaylari sonucu zor günler geçiriyor. Çiftçiler, mallarini korumak için artik belli araliklarda nöbet tutmaya baslamislar. Bazi çiftçiler, yasanan hirsizlik olaylari karsisinda ürününü erken hasat etmek zorunda kalmis. Ayrica çalinan teçhizatin maddi degerinin satilirken çok yüksek olmadigi, ama çiftçinin bu malzemeyi tekrar almak istemesi durumunda fiyatinin oldukça pahali oldugu belirtiliyor. Çalinan ürünler neticesinde üretimde yasanan aksakliklar ve sonucunda olusacak verim kaybi da cabasi. Çiftçilerin büyük çogunlugu, yaptirimlarin yetersiz oldugu kanisinda. Bu sebeple, gerekli yasal düzenlemeler yapilarak caydiricilik saglanmasi gereklidir. Ayrica yasanan ekonomik buhran neticesinde kirsalda bile hirsizlik olaylarinin artmasi, üstüne düsünülmesi gereken bir konudur. Farkli illerde yasanan hirsizlik vakalari için de önlemler artirilmalidir.
“TARIMSAL ÜRETIMDE KULLANILAN NE VARSA ÇALIYORLAR”
Tarimsal üretimde kullanilan her türlü teçhizatin çalinmasi, girdi maliyetleri nedeniyle üretimde zorlanan çiftçinin belini iyiden iyiye büküyor. Bahçeleri sulamak için kullanilan sondajlarin pompa ve bakirlari, trafolar, dinamo ve kablolar, yagmurlama borulari, su sayaçlari, vanalar ve bag direklerine kadar her türlü teçhizat hirsizlarin hedefinde. Çiftçinin, ürününe ve hayvanlarina göz diken hirsizlar kirsaldaki çiftçinin korkulu rüyasi oldu.'
6 AYDA 15 VAKA
Gürer, açiklamasinda, son 6 ayda farkli bölgelerde yasanan bazi hirsizlik olaylarina da yer verdi. Gürer, bu olaylari söyle siraladi:
- “14 Ocak 2022, Sanliurfa Siverek’te sulama trafolarinin kablolari.
- 5 Haziran 2022, Denizli’nin Pamukkale ilçesinde tarladaki kekik mahsulünün tümünü.
- 23 Mayis 2022, Bursa’nin Nilüfer ilçesinde cografi isaret tescilli 8 dönüm enginar.
- 14 Nisan 2022, Konya’nin Karapinar ilçesinde bine yakin yagmurlama borusu.
- 9 Mart 2022, Aydin’in Karacasu ilçesinde 15’e yakin su sayaci.
- 13 Haziran 2022, Adananin Kozan ilçesinde 10 ton sarimsak.
- 1 Mayis 2022, Sanliurfa’nin Siverek ilçesinde 3 ayri çiftçinin tarlasindan 90 metre kablo.
- 28 Mayis 2022, Konya’nin Güneysinir ilçesinde sulama kooperatifine ait binadan trafo ve kablo.
- 1 Haziran 2022, Sakarya’da 10 bin dönümlük tarim arazisinin sulama ihtiyacinin karsilandigi sulama kanallarindaki toplam agirligi yaklasik 100 ton gelen vana.
- 8 Haziran 2022, Bursa’nin Iznik ilçesinde bir erik tarlasindan 160 agaç erik.
- 12 Subat 2022, Bursa’da sondaj malzemeleri.
- 13 Nisan 2022, Izmir’in Tire ilçesinde çok sayida trafo.
- 5 Ocak 2022, Eskisehir’in Sivrihisar ilçesindeki bir çiftçinin 12 koyunu ve 1 hindisi.
- 20 Mart 2022, Manisa’nin Turgutlu ilçesinde üzüm baglarinin bag demirleri.
- 1 Mart 2022. Siirt’te üzüm baginin demirleri.”