YENİ TORBA KANUN TEKLİFİ TBMM’DE: GENELKURMAY BAŞKANI'NIN YAŞ HADDİ 67’DEN 72’YE KADAR ÇIKABİLECEK

AKP tarafından hazırlanarak TBMM’ye sunulan Askeri Ceza Yasası ve bazı yasalarda değişiklik öngören torba kanun teklifi ile Genelkurmay Başkanı’nın görevinin, birer yıllık sürelerle 72 yaşına kadar cumhurbaşkanı kararıyla uzatılab

Güncel 20.06.2022 22:03:00 0
YENİ TORBA KANUN TEKLİFİ TBMM’DE: GENELKURMAY BAŞKANI

AKP tarafindan hazirlanarak TBMM’ye sunulan Askeri Ceza Yasasi ve bazi yasalarda degisiklik öngören torba kanun teklifi ile Genelkurmay Baskani’nin görevinin, birer yillik sürelerle 72 yasina kadar cumhurbaskani karariyla uzatilabilmesi öngörüldü. Halen Genelkurmay Baskani için yas haddinden emeklilik yasi 67 oldugu için Orgeneral Yasar Güler’in 18 Eylül 2022 tarihinde emekli olmasi gündeme gelecek. Bu degisiklik için “Mücadele faaliyetlerinin etkin bir sekilde sürdürülmesini ve harekatlardan elde edilen tecrübenin aktarilmasi” gerekçesi ifade edildi. Ayrica kanun teklifine göre; yoklama kaçagi, sakli veya bakaya olanlar da bedelli askerlikten faydalanabilecek.

AKP’nin Askeri Ceza Kanunu ve Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi, TBMM Baskanligi’na sunuldu.

GIDA MÜHENDISI VEKIL HAZIRLADI

AKP’nin gida mühendisi kökenli Bursa Milletvekili Refik Özen’in hazirladigi kanun teklifi, 67 AKP milletvekilinin de imzasini tasiyor. Refik Özen, TBMM Milli Savunma Komisyonu Baskanvekilligi de yapiyor.

GENELKURMAY BASKANI’NA 72 YASA KADAR UZATMA

Kanun teklifine göre; “mücadele faaliyetlerinin etkin bir sekilde sürdürülmesini ve harekatlardan elde edilen tecrübenin aktarilmasi” gerekçesiyle Genelkurmay Baskani’nin görevi birer yillik süre ile 72 yasina kadar Cumhurbaskani karariyla uzatilabilecek. Halen Genelkurmay Baskanlari 67 yasinda “yas haddinden” emekliye ayriliyor. Yasla ilgili degisiklik yapilmadigi takdirde; Genelkurmay Baskani Yasar Güler’in 18 Eylül 1954 dogumlu oldugu için 18 Eylül 2022’de veya hemen öncesinde agustos ayinda yapilacak Yüksek Askeri Sura karari ile emekliye ayrilmasi gerekecek. Torba kanun teklifinin bu haliyle yasalasmasi halinde Orgeneral Yasar Güler’in Genelkurmay Baskanligi görevi, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan bu yil da uzatilabilecek.

MAHIR ÜNAL, ÜNIVERSITELERDEKI 75 YAS ÖRNEGINI GÖSTERDI

AKP Grup Baskanvekili Mahir Ünal, TBMM’de bugün gazetecilerin, Genelkurmay Baskani’nin yas haddinin neden uzatildigina iliskin sorusuna, “Bu konuda Milli Savunma Bakanligi’ndan gelen bu süreçle ilgili daha önce akademide 75 yasa çikarmistik, benzer düzenlemenin Genelkurmay Baskanligi’na dönük yapilmasina dair talep makul karsilandi” yanitini verdi.

BEDELLI IÇIN ASKERLIK AFFI

Askeralma Kanunu’ndaki bedelli askerlik bölümünde düzenlemeler yapildi. Yoklama kaçagi, sakli veya bakaya olup bedelli askerlik hizmetinden yararlanamayan yükümlülerin bu hizmetten faydalanabilmelerine imkan saglandi.

Buna göre; bedelli askerlik için fiili askerlik hizmetini yerine getirenlere yapilan saglik muayeneleri gibi askerlige elverisli olduklarinin tespiti gerekecek. ‘Askerlige elverislidir’ karari verilmis olanlar da bedelli askerlikten yararlanacak. Ödemenin yapildigi gün geçerli olan memur aylik katsayisi dikkate alinarak bedel tutari belirlenecek.

Yoklama kaçagi, sakli veya bakaya olanlarin, bu duruma geldikleri sürenin her yili için bedele ek olarak astegmen maasinin yaklasik bir aylik tutarina denk gelen bedel tutari alinacak.

Bedelli askerlik hizmetinden, fiili askerlik hizmetine baslayanlar; müracaat tarihine kadar yoklama kaçagi, sakli veya bakaya olanlardan, bedelli askerlige müracaat edip de seçim öncesi vazgeçenler veya müracaat tarihinden itibaren iki ay içinde ödemelerini yapmayanlar yararlanamayacak.

Dövizle askerlik çerçevesinde ödemeleri gereken miktari ödemedikleri için veya herhangi bir takvim yilinda toplam 184 gün ve daha fazla süreyle yurt içinde bulunduklari için dövizle askerlik çerçevesinden çikarilanlarin askerlik hizmetini yerine getirmis sayilacak.

BEDELLI ÜCRETINI MSB BELIRLEYECEK

AKP Grup Baskanvekili Mahir Ünal bedelli affi düzenlemesine iliskin TBMM’de düzenledigi basin toplantisinda, bir soru üzerine, bedelli askerlik ücretinin Milli Savunma Bakanligi tarafindan belirlenecegini söyledi.

ASKERI ARAÇ KULLANANLAR, AGIR KAST VE KUSUR OLMADIKÇA ZARARDAN SORUMLU OLMAYACAK

Askeri Ceza Kanunu’na eklenen yeni hüküm ile ‘firar ve izin tecavüzü’ gibi hakkinda ön inceleme yapilan personel için, bulunamadigi takdirde ifadesinin alinmasi kosulundan da vazgeçilecek.

Türk Silahli Kuvvetleri Iç Hizmetleri Kanunu’na eklenen yeni hüküm ile askeri araç kullanmakla görevlendirilen erbas ve erler, araç kazasi nedeniyle harp malzemesine zarar vermek suçundan kast veya agir kusur nedeniyle mahkûm olmalari durumu hariç olmak üzere aracin kullanimi nedeniyle meydana gelen zarari tazminle sorumlu olmayacak

Milli Savunma Bakanligi kadro ve kuruluslarinda görev yapan personelin askeri hizmete iliskin islem ve eylemlerinden dogan uyusmazliklar hakkinda verilen kararlarda davalar, Ankara, Istanbul, Izmir, Konya, Adana ve Erzurum idare mahkemelerinde incelenecek.

ASTSUBAYLARA BIR KADEME VERILECEK

Torba kanun teklifi yasalastiginda iki yil ve üstü üniversite mezunu olan astsubaylara bulunduklari derece ve kademelerine bir kademe ilave edilecek. Bu sekilde geriye dönük ödeme yapilmayacak ancak bu durumdaki astsubaylar ile emeklilerine kismi bir maas avantaji yaratilmis olacak.

MILLI SAVUNMA BAKANLIGI’NA YENI DÖNER SERMAYE

“Milli Savunma Bakanligi, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanliklarina Bagli Kurumlar ile Asker Hastanelerinde Döner Sermaye Teskili ve Isletilmesine Iliskin Kanun”un adi “Milli Savunma Bakanligi Döner Sermaye Isletmeleri Kanunu” olarak degistirilecek.

‘Milli Savunma Bakanligi teskilatinda meydana gelen degisiklikler’ gerekçesiyle ilgili kanunun amaçlarinin yer aldigi ilk maddesinde “Bu Kanun, Millî Savunma Bakanligi ve Kuvvet Komutanliklari bünyesindeki kurumlarin atil kapasiteleri ile asker hastanelerindeki kapasitenin ülke ekonomisi yararina degerlendirilmesi amaciyla gerekli yerde ve sayida döner sermaye isletmesi kurulmasini, görevlerini, idari ve mali islemlerine dair esas ve usulleri düzenler” maddesinden ‘asker hastaneleri’ ibaresi çikarilacak.

Ayni kanundaki döner sermaye kuruluslarinin sermaye tahsisi de 100 milyon liraya yükseltilecek. Tahsisin artirilmasina iliskin karar ise bakanlar kurulu yerine cumhurbaskani olarak degistirilecek. Isletmelere tahsis edilen yüz milyon lira sermaye miktari ile halihazirda mevcut sermayeleri arasindaki farkin merkezi yönetim bütçesine mali yük getirmeden sadece mevcut sermayenin isletilmesinden elde edilen kârdan karsilanacak.

MILLI SAVUNMA ÜNIVERSITESI'NE MAAS AYARI

MSB tarafindan personel ve askeri ögrenci temin komisyonlarinda görevlendirilenlere de memur aylik katsayisi ile orantili biçimde söz konusu döner sermaye gelirlerinden ücret ödenebilecek. Milli Savunma Üniversitesi rektör, genel sekreter ve ögretim üyelerinin ücretleri de YÖK’e bagli diger üniversitelerle benzer düzeyde olacak.

OPERASYONDAKI UZMAN ÇAVUSLARA ASTSUBAYLIGA GEÇIS KOLAYLIGI

Astsubayliga geçme sartlarina sahip olmasina karsin, 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren bu yasanin çikacagi güne kadar geçen sürede icra edilen askeri harekat ve yurt disi operasyon görevleri nedeniyle basvuramamis olan veya seçme sinavina girememis olanlara da, sartlari tasimalari kosuluyla geçen süre kadar süreyi basvuru hakki sürelerine ilave edilecek.


Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °
Salı 29.4 ° / 18.3 °
Çarşamba 29.5 ° / 19.7 °