BASIN KONSEYİ BAŞKANI PINAR TÜRENÇ’TEN, “SOSYAL MEDYA” DÜZENLEMESİNE, CHP GRUP TOPLANTISI’NDAN TEPKİ

BASIN KONSEYİ BAŞKANI PINAR TÜRENÇ’TEN, “SOSYAL MEDYA” DÜZENLEMESİNE, CHP GRUP TOPLANTISI’NDAN TEPKİ

Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, CHP Grup Toplantısı’nda; internet medyası ve sosyal medyaya yeni yaptırımlar öngören kanun teklifine tepki gösterdi. Türenç, “Baskının, korkutmanın daha da büyüyeceğini beklemek, bugünkü Tür

Basin Konseyi Baskani Pinar Türenç, CHP Grup Toplantisi’nda; internet medyasi ve sosyal medyaya yeni yaptirimlar öngören kanun teklifine tepki gösterdi. Türenç, “Baskinin, korkutmanin daha da büyüyecegini beklemek, bugünkü Türkiye’de kehanet degil. Bu yasa ile demokrasinin, basin özgürlügünün, kisilik haklarinin temelleri güçlendirilecekmis. Biz de diyoruz ki bu yasayla halkin haber alma hakki gasp edilecek. Gazetecilerden korkmayin. Gazetecileri 3 yila kadar hapisle sinamayin, yeniden. Zaten medyanin yüzde 95’i elinizde, o yüzde 5’ten korkmayin. Kontrole almayin yüzde 5’i, bu yasaymis gibi çabalarla. Birakin basin, anayasal güvencesi altinda kalsin. Gelin yanlistan dönelim” dedi. Basin meslek örgütlerinin temsilcileri ve gazeteciler de CHP Grup toplantisini siyah maske takarak takip etti.

CHP Grup Toplantisi’nda, CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu’nun konusmasindan önce Medya Dayanisma Grubu adina Basin Konseyi Baskani Pinar Türenç’e söz verildi. CHP Grup Baskanvekili Engin Özkoç, CHP Grup Toplantisi’nin açilisinda, Türenç’i su sözlerle kürsüye davet etti:

“Türkiye’de 20 yildan beri iktidarda olanlar, insanlari susturmak istiyorlar. Sokakta konusan insanlari susturmak istiyorlar. Görevini yapan gazetecileri susturmak istiyorlar. Hatta milletvekillerini dahi susturmak istiyorlar. Bu baskiya karsi bütün sivil toplum örgütleri, meslek odalari, milletvekillerimiz, örgütlerimiz; onlarla birebir mücadele ediyorlar. Tekrar Meclis’e bir yasa getiriyorlar. Basinla ilgili ‘dezenformasyon yasasi’ altinda bir sansür uygulamasi istiyorlar.”

TBMM Genel Kurulu gündemindeki “sosyal medya” düzenlemesini degerlendiren Türenç, kürsüye “siyah maske” ile çikti. Türenç, maskesini çikarirken “Bu aslinda bir protesto maskesidir” dedi. Türenç, sunlari söyledi:

“BU ÇALISMAYLA ASLINDA HALKIN, YANI SIZIN SESI KESILECEK”

“Bu çok önemli sorunun farkina varmamiz gerekiyor. ‘Yeni Internet ve Sosyal Medya Yasasi’ diye sunulan, yaygin deyisiyle ‘sansür yasasinin’, yani ‘susturma yasasinin’ dogum sancilari arasindayiz.

AKP ve MHP’nin hazirladigi yeni yasa taslaginin iptalinin sart oldugunu sizlere söylemek için geldim. Yalan ve yaniltici haberin önlenmesinin hedeflendigi bu çalismayla aslinda halkin sesi kesilecek. ‘Basin yasasi’ deniliyor, ancak hepinizin sesi bu yasanin içinde bogulacak. Halkin gerçege ulasmasi engellenecek, bu yasayla. En büyük endisemiz ve korkumuz masummus gibi sunulan yasa tasarisi ile iktidara karsi elestirel haber yayininda yasaklamalar, gözaltilar, tutuklamalarla karsi karsiya kalacagiz. Sadece gazeteciler degil; biz alisigiz Silivri’de yatmaya; ama sizlerin de üstünde bu kiliç sallanacak.

“BUNDAN SONRA BIZI NEYIN BEKLEDIGINI BILMIYORUZ”

Biliyoruz ki muhalefetin karsi önergeleri komisyonlarda kabul edilmedi. Komisyonlarda gelismeleri izleyen basin örgütlerinin ikazlarina da hiç yer verilmedi. Eger bu sekliyle sansür yasasi Meclis’ten çikarilirsa; dün aksam ögrendik, Cumhurbaskaninin maasinin 141 bin liraya yükseltilecegini acaba yazabilecek miyiz?

Ayni haberin içine sizlerin 4 bin 253 liralik asgari ücretini de acaba ekleyebilecek miyiz? Bunlar suç mu sayilacak. bilmiyoruz. Bilmiyoruz, neyin suç oldugunu. Son derece muglak bir durumla karsi karsiyayiz. Doga katliamini, kadin ölümlerini; bunlarin artisini acaba gazeteciler yazdigi zaman, 3 yila kadar tutsak olacaklar mi, bilmiyoruz.

Baskinin, korkutmanin daha da büyüyecegini beklemek bugünkü Türkiye’de, bu kosullarda  kehanet degil. Zaten on yillardir basin, dayanilmaz bir baski altinda. Çok sayida gazeteci tutuklandi, 12 bin gazeteci issiz kaldi. Çok sayida evin diregi yikildi. Can verdi hepsi bu ugurda. Bundan sonra bizi neyin bekledigini, bilmiyoruz. Hapis, alistik. Bu yasa ile ‘demokrasinin, basin özgürlügünün, kisilik haklarinin temelleri güçlendirilecek’mis. Biz de diyoruz ki bu yasayla halkin haber alma hakki gasp edilecek. Sizin gerçege ulasma hakkiniz, anayasal hakkiniz gasp edilecek.

“ACELE, ÖZENSIZ HAZIRLANMIS YASADAN BIR AN ÖNCE VAZGEÇILMELIDIR”

Seçim öncesi gerçege ulasamayacaksiniz. Basin yasasi; gazeteciler tarafindan, basin kurumlari tarafindan hazirlanir, hazirlanmalidir. Saray elemanlarinin hazirladigi bu yasayla, el çabukluguyla demokrasiler yasatilamaz.

Yayin yasaklama kararlari siyasi atanmislara emanet edilemez. Bunun ne demek oldugunu biliyor musunuz? Basin Ilan Kurumu, artik siyasi yayin yasagi getirecek. Basin kartlari gazetecilerin aidiyet kimligidir. Bu kartimiz elimizden alinacak, keyfi verilecek, kim verecek emin degiliz.

Acele, özensiz hazirlanmis yasadan bir an önce vazgeçilmelidir. Kamuoyunda, yetkin basin kurumlarindan, hukukçulardan olusan kurumlarda bu konunun tartisilmasi gerekmektedir. Kafa karistiran, yoruma açik, iyi niyet içermeyen -bugüne kadar çok örnegi var-, baskici, korkutucu, özgürlükleri kisitlayan, haberi yasaklatan çabalardan vazgeçilmesini istiyoruz.

Ve diyoruz ki gazetecilerden korkmayin. Gazetecileri 3 yila kadar hapisle sinamayin, yeniden. Zaten medyanin yüzde 95’i elinizde, o yüzde 5’ten korkmayin. Kontrole almayin yüzde 5’i, bu yasaymis gibi çabalarla. Birakin basin, anayasal güvencesi altinda kalsin. Gelin yanlistan dönelim. Yapilacaksa seçimden sonra hep beraber oturup öncelikle basin kurumlarinin destegi alinarak yeni yasa hazirlansin, düzenleme yapilsin ve egitici kanallarla halki, internet dünyasini egitelim. Dünyada bu böyle yapilmakta.

Yasama, yürütme, yargidan sonraki dördüncü gücün üzerindeki, yani basinin üzerindeki eller çekilsin. Elestirel habere ceza vermekten vazgeçilsin. Tam aksine bu vahim düzenlemelerin özgür düsünceye indirilen darbe oldugunu lütfen unutmayin. Bu korku ikliminin, oto sansürü büyütecegini yani kendi kendinizi sansürleyeceginizi unutmayin. Özgür olamayacaksiniz. Ama sunu da söylemek istiyorum: Korkunun ecele faydasi yok. Tarihin sayfalari içinde basini cendereye sokanlarin akibetini hepiniz gayet iyi biliyorsunuz. Bu yüce çati altinda sizlerden tüm basin adina bu gerçegi hatirlatmayi bir görev biliyorum. Ve biliyoruz ki ‘bizim yolumuz yoldur, yolumuza devam’ diyorsaniz; peki, Bu da geçer ya hu.”

Türenç, konusmasinin ardindan CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu'na siyah maske takdim etti. 

GAZETECILER SIYAH MASKE TAKTI

Medya Dayanisma Grubu içindeki basin meslek örgütlerinin temsilcileri ve parlamento muhabirleri, CHP Grup Toplantisi’ni; “sosyal medya düzenlemesine” karsi siyah maske takarak takip etti. Türkiye Gazeteciler Sendikasi, sosyal medya hesabinda; “Meclis gruplarinda siyah maskelerimizle eylemdeyiz. Anayasaya aykiri bu tasarinin geri çekilmesini istiyoruz. Susturma, korkutma, hapsetme yasasina hayir. Sansür Yasasina Hayir” paylasimini yapti.