Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer'in çabasiyla Alevi yurttaslarin ibadetleri ve etkinlikleri için kullandigi Izmir'deki üç kültür merkezi resmi olarak cemevine dönüstürüldü. Alevi dernekleri ile ortak kullanim protokolünü imzalayan Baskan Tunç Soyer, “Biz yerelde bir çözüm ürettik. Bu bütün Türkiye'ye de örnek olacak bir çözüm” dedi.
Izmir'de cemevi olarak kullanilan Aliaga, Selçuk ve Gültepe kültür merkezleri resmi olarak cemevine dönüstürüldü. Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, Aliaga Alevi Kültür Dernegi Baskani Celal Süslü, Konak Alevi Kültür Dernegi Baskani Murtaza Çiçek ve Selçuk Alevi Kültür Dernegi Baskani Ismail Çetin ile konuyla ilgili ortak kullanim protokolünü imzaladi.
'TÜRKIYE'YE YAYILSIN'
Uzun süredir bu çalismanin hayata geçirilmesi için çabaladiklarini söyleyen Baskan Tunç Soyer, söyle konustu:
“Bu ne belediyenin bir lütfu ne de özel bir imtiyaz. En dogal hakkin teslim edilmesidir. Iki yildir ugrasiyorduk. Biz yerelde bir çözüm ürettik. Bu bütün Türkiye'ye de örnek olacak bir çözüm. Gönül ister ki hepsiyle yapalim ve bütün Izmir bundan yararlansin. Ben umudumu kaybetmedim, bunu yapabilecegimize inaniyorum. Sizlerin de anlayis ve destegine tesekkür ediyorum. Bu tek tarafli yapilabilecek bir sey degil. Birbirimizi anlayarak, birlikte irade ortaya koyarak yol alinabilirdi. Biz birlikte yol almayi basardik. Bu bütün Türkiye'ye yayilsin, bütün Türkiye böyle olsun. O günlere de az kaldi.”
“KÜLTÜR MERKEZLERI CEMEVI OLARAK KULLANILACAK'
Aliaga Alevi Kültür Dernegi Baskani Celal Süslü, herkesten ayni hassasiyeti bekledigini söyleyerek, “Uygulama bizim için oldukça önemli. Kültür merkezi adi altinda yapilan yerleri rahatlikla kullanamiyorduk. Yapacagimiz her etkinlik için dilekçe yazmak zorundaydik. Tunç baskanimizin gelmesiyle birlikte görüsmeler basladi. Tunç Baskan da buna çok olumlu bakti, kurumlarimiz söz sahibi oldu. Meclisten karar geçti, Izmir Valiligi onayinin ardindan durum resmilesti. Kültür merkezleri artik rahatlikla cemevi olarak kullanilacak” diye konustu.
Selçuk Alevi Kültür Dernegi Baskani Ismail Çetin de çok mutlu olduklarini belirterek, “Yillardir bunun için mücadele veriyorduk. Bu durum bizi çok rahatsiz ediyordu. Simdi kullandigimiz kültür merkezinin cemevi olmasi bizim açimizdan ve toplumumuz açisindan çok mutluluk verici. Baskanimiza tesekkür ediyoruz” dedi.
Konak Alevi Kültür Dernegi Baskani Murtaza Çiçek ise fiziki kosullari cemevi seklinde yapilan ama kültür merkezi olarak kullanilan bu kurumlarin asli islevine dönmesinin önemine dikkat çekti.