ÖZGÜR KARABAT, KYK BORÇLARINI MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI: 'KREDİ FAİZLERİ SİLİNECEK Mİ?'

ÖZGÜR KARABAT, KYK BORÇLARINI MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI:

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, öğrenci kredi borçlarının enflasyonla birlikte katlandığına dikkat çekerek, Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) borçlarını TBMM gündemine taşıdı. Karabat, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasap

CHP Istanbul Milletvekili Özgür Karabat, ögrenci kredi borçlarinin enflasyonla birlikte katlandigina dikkat çekerek, Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) borçlarini TBMM gündemine tasidi. Karabat, Gençlik ve Spor Bakani Mehmet Muharrem Kasapoglu’na “Ögrenim kredi faizlerinin silinmesi konusunda bir çalismaniz var midir' sorusunu yöneltti.

Gençlik ve Spor Bakani Mehmet Muharrem Kasapoglu’nun yanitlamasi istemiyle TBMM’ye soru önergesi sunan Karabat, 'Ögrenci kredi borcu faizlerinin son yillarda katlanarak arttigi dikkate alinarak bu konuda bir düzenleme yapilmasi veya ögrenim kredi faizlerinin silinmesi konusunda bir çalismaniz var midir' diye sordu.

Karabat, agir kriz ve hayat pahaliligi nedeniyle egitimlerini sürdürmekte zorlanan gençlerin, zorunlu olarak ögrenim kredilerine basvurdugunu belirtti. Gençlerin üniversiteden mezun olur olmaz agir bir faturayla karsilastigini ifade eden Karabat, yillarca issiz kalan gençlerin ÜFE’ye bagli kredi borçlarinin ödenemez noktalara geldigini vurguladi. Karabat, 'Hükümetin yanlis ekonomi politikalarinin bedelini gençlerimiz basta olmak üzere toplumun tüm kesimleri ödemektedir' dedi.

Karabat, ekonomik krizin derinlesmesiyle birlikte artan genç issizligine ve ödenmesi zorlasan kredi borçlarini söyle anlatti:

“IKTIDAR GENÇLERIN DEGIL MÜTEAHHITLERIN BORÇLARINI SIFIRLIYOR”

“Yasanan enflasyonla birlikte katlanan ögrenim kredi borçlari zaten issizlikle bogusan gençlerin en büyük sorunlarindan biri haline geldi. Resmi rakamlara göre mayis ayinda % 21’leri asan gençler issizlik kadar önemli bir sorunla daha karsi karsiya: Borçluluk.

ÜFE artisi resmi rakamlara göre Mayis ayinda bir önceki yilin ayni ayina göre %132,16 oraninda gerçeklesti. Is bulmanin dahi büyük bir sans oldugu ortadayken, gençlere bu agir faturanin kesilmesi kabul edilemez. Kaldi ki kimsenin geliri bu oranda artmiyor.

Is yandas müteahhit ve is adamlarina gelince hükümet onlarin borçlarini sifirliyor, yandaslara büyük lütuflarda bulunuluyor. Is gençlerimize gelince nedense kaynak yok deniliyor. Aslinda kaynak var; ama iktidar tercihini gençlerden degil müteahhitlerden yana kullaniyor.”

“BARINMA SORUNLARININ BÜYÜMESI KAÇINILMAZ”

“Yasanan derin krizle birlikte özellikle il degistirmek zorunda kalan ögrencilerimizin barinma sorunlarinin büyümesi kaçinilmazdir. Geçtigimiz yillarda Bakanliginiza yönelttigimiz önergelerde ögrencilerin barinma ve yurt sorunlarina iliskin sorularimiza yeterli yanitlar verilmedigi gibi bu alanda yasanan sorunlara kalici çözümler ortaya koymak yerine var olan durumu mesrulastiran açiklamalar yapilmasiyla yetinilmektedir. Oysa geçtigimiz egitim ögretim döneminde yasanan geçim ve barinma sorunlarinin önümüzdeki ögretim yilinda çok daha fazla derinlesecegi, dolayisiyla ilgili bakanliklarin sorunlarin çözümü için simdiden çözüm önerilerini ortaya koymus olmasi beklenmektedir. Ancak ne yazik ki kangrenlesen sorunlara iliskin ne bir çözüm ne de çözüme dönük gerçekçi bir planlama yapilmadigi degerlendirilmektedir.”