ÖMER FETHİ GÜRER: FAHİŞ FİYAT ARIYORSANIZ ŞEKERE BAKIN

ÖMER FETHİ GÜRER: FAHİŞ FİYAT ARIYORSANIZ ŞEKERE BAKIN

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Böyle giderse şeker zamlarının arkası kesilmeyecek gibi görünüyor. Bundan çiftçi kazanmıyor, çiftçinin ürettiği ürün değerini almıyor. Tüketici, pahalı ürüne mecbur kalıyor. Türkiye??

CHP Nigde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Böyle giderse seker zamlarinin arkasi kesilmeyecek gibi görünüyor. Bundan çiftçi kazanmiyor, çiftçinin ürettigi ürün degerini almiyor. Tüketici, pahali ürüne mecbur kaliyor. Türkiye’de 21 üründe arz açigi varken sekerde arz açigi yoktu. Su anda sekerde de açik yaratildi. 400 bin ton da ithalat yapildigi belirtilmesine ragmen seker fiyatlari durmadi, gidiyor. Fahis fiyat ariyorsaniz sekere bakin. Fiyatlarla ilgili oynanan oyun ariyorsaniz seker stoklayan kisileri arastirin ve bunlari kamuoyu ile paylasin” dedi.

Ömer Fethi Gürer, bugün yaptigi açiklamada, TÜRKSEKER’in seker fiyatina yaptigi son zammi hükümetin seker politikasini elestirdi. Gürer, söyle konustu:

“TÜRKSEKER, seker fiyatina zam yapti. Böylece rafta bir kilo sekerin fiyati 17 liraya erismis durumda. Bunun yani sira özel sektör de 25 liraya kadar sekerin kilosunu satiyor. Bu durumda olan vatandasa oluyor. Geçtigimiz yil sekerpancarinin tonunu çiftçiden 420 liradan fabrikalara aldilar. Sözlesmeli tarim oldugu için çiftçi, yeterli miktarda vermemesi durumunda bir de kota cezasi yedi. Sonrasinda bunu aralik ayina kadar islediler, stokladilar.

Türkiye’nin tüketiminin 2 milyon 700 bin ton oldugunu, Bakanlik mart ayinda yaptigi açiklamada duyurdu. Ve bu miktar sekerin üretildigini, seker stoklarinin yeterli oldugunu, sekerde açik bulunmadigini belirtti. Ancak mayis ayinda 400 bin ton seker ithalatina izin verildi. Anlasilan o ki seker ithalati da kesmemis, su anda fiyatlara yeni zam uygulandi. Ileriki asamada özel sektörün seker fiyatini 30 liraya kadar, kampanyadan önce çikacagi söyleniliyor. Yeni kampanya dönemi eylülde baslayacak.

“NEDEN TÜKETICIYE PAHALI ÜRÜN KAPISI ARALANDI”

Eger özellestirme olmasaydi bugün sekerde yasanan oyunlari seyretmeyecektik. Açikça Bakanligin yanit vermesi gereken sorular var:

- Bakanlik Türkiye’de 2 milyon 700 bin ton seker üretildigini ve depolarda geçen yildan 2 milyon 900 bin ton sekerin oldugunu belirtiyor ve agustos ayinda Türkiye’nin kendi kendine yeterliligini mart ayinda açikliyordu. Bu durumda stoklarla yeterli seker oldugu halde neden fiyat artiyor, neden ithalat yapildi? Kim bu ithalati yapanlar?

- Gerek özel sektördeki gerekse kamudaki fabrikalarin haraketliliklerini Ticaret Bakanligi inceleyecekti. Ne oldu bu incelemenin sonuçlari?

- Kimler kamudaki seker fabrikalarinin depolarindaki sekerleri satin aldilar? 

- Özel sektördeki fabrikalarin seker stoklarina ne oldu? Sekerler nereye konuldu?

- Neden tüketiciye pahali ürün kapisi aralandi?

“FAHIS FIYAT ARIYORSANIZ SEKERE BAKIN”

Böyle giderse seker zamlarinin arkasi kesilmeyecek gibi görünüyor. Bundan çiftçi kazanmiyor, çiftçinin ürettigi ürün degerini almiyor. Tüketici, pahali ürüne mecbur kaliyor. Türkiye’de 21 üründe arz açigi varken sekerde arz açigi yoktu. Su anda sekerde de açik yaratildi. 400 bin ton da ithalat yapildigi belirtilmesine ragmen seker fiyatlari durmadi, gidiyor.

Bir yil önce 4,5 lira olan seker, 17 liraya kamuda nasil çikti? Özel sektör 25 liraya bu sekeri nasil satiyor? Fahis fiyat ariyorsaniz sekere bakin. Fiyatlarla ilgili oynanan oyun ariyorsaniz seker stoklayan kisileri arastirin ve bunlari kamuoyu ile paylasin.”