SİYANÜR SIZINTISI YAŞANAN ALTIN MADENİNİN FAALİYETİ DURDURULDU

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan ve siyanür sızıntısı yaşanan altın madeninin faaliyetinin durdurulduğunu açıkladı.

Güncel 27.06.2022 22:57:18 0
SİYANÜR SIZINTISI YAŞANAN ALTIN MADENİNİN FAALİYETİ DURDURULDU

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi, Erzincan’in Iliç ilçesinde bulunan ve siyanür sizintisi yasanan altin madeninin faaliyetinin durduruldugunu açikladi.

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi’nin sosyal medya hesabindan bugün yapilan açiklamada, Iliç’te Anagold Madencilik tarafindan isletilen ve siyanür sizintisiyla gündeme gelen altin madeninin faaliyetinin durduruldugu bildirildi. Açiklamada, “Erzincan Iliç’te boru hatlarindaki ariza nedeniyle çevre kirliligine neden olan altin madeninin faaliyetini durduruyoruz. Ilave çevresel iyilestirme çalismalarinin tamamlandigi Bakanligimiz denetim ekiplerince tespit edilene kadar tesisin çalismasina izin verilmeyecek” denildi.

Bakanliktan ayrica yapilan yazili açiklamada ise Bakanlik gözetiminde gerçeklestirilen acil müdahale sonrasi temizleme çalismalarinin yeterli olup olmadiginin tespit edilmesi amaciyla çevre laboratuvari tarafindan alinan 27 adet numunenin analizlerinin sürdürüldügü kaydedildi.

 20 TON OLDUGU IDDIA EDILMISTI

Anagold Madencilik’e ait altin madeninde, 21 Haziran 2022 tarihinde siyanür sizintisi yasanmisti. Madendeki siyanür sizintisini, Erzincanli yurttas Sedat Cezayirlioglu, çektigi video ile gündeme getirmisti. Çevreciler ve siyasilerden olaya tepki gelirken sizintinin boyutunun 20 ton oldugu ve Firat Nehri’ne siyanür karistigi da iddia edilmisti. Sirkete, olayin ardindan 16,4 milyon lira para cezasi kesilmisti. Sirket ise olaya ilisin yaptigi yazili açiklamada 20 ton siyanür iddiasini reddederek, 8 kilo siyanürün sizdigini bildirmis ve siyanürün Firat Nehri’ne karistigi iddiasinin gerçegi yansitmadigini savunmustu.

ALI ÖZTUNÇ UYARMISTI

CHP Genel Baskan Yardimcisi Ali Öztunç, sizinti yasanmadan önce, 12 Haziran 2022 tarihinde maden sahasina gitmisti. Öztunç, burada yaptigi açiklamada, “Allah korusun, bu siyanür havuzlarinda herhangi bir sey olmasi durumunda -ki burasi deprem bölgesi, bir sey olmasi durumunda- burada yer alti sularina karisacak olan kimyasal atiklar Firat’i, Keban Baraji’ni, Munzur’u kirletir. Ne börtü birakir ne böcek; tas üstünde tas birakmaz. Buralari gerçekten sikintili bir hale sokar. Bu yüzden buraya devletin daha fazla egilmesi gerektigini düsünüyoruz, denetimlerin daha fazla yapilmasi gerektigini düsünüyoruz. Bu yöntemle bu isin yapilmasinin yanlis oldugunu söylüyoruz” demisti.


Çarşamba 27.3 ° / 19 °
Perşembe 26.9 ° / 15.5 °
Cuma 18.1 ° / 10.9 °