Bornova Belediyesi, Bornova Büyük Çarşısı’nda binalar arasına sıkışmış ve bakımsız kalan Bornova Darülkurra’sını gün yüzüne çıkarmaya hazırlanıyor.
Bornova Belediyesi, Bornova Büyük Çarsisi’nda binalar arasina sikismis ve bakimsiz kalan Bornova Darülkurra’sini gün yüzüne çikarmaya hazirlaniyor.
Özel mülk içinde oldugu için Bornova Belediyesi tarafindan kamulastirilan Darülkurra restore edilecek, çevresindeki binalar da kamulastirilip Isabey Camii’ne kadar olan kismi yikilarak hem Bornova Büyük Çarsi’ya yeni bir giris saglanacak, hem de tarihseverlerin çekim noktasi haline dönüsecek.
Proje tamamlandiginda, Bornova’nin kültürel ve tarihi dokusuna essiz bir katki saglayacagini belirten Bornova Belediye Baskani Mustafa Idug, “Bornova’miz Yesilova Höyügü, Levanten Köskleri’nin yani sira Osmanli döneminden eserlerin bulundugu tarihi dokusuyla bir büyülü bir kent. Bölge camii, çarsisi ve Darülkurra ile 1.500’lü yillarin sonunda önemli bir ticaret ve egitim merkeziymis. Bugün binalar arasina sikismis ve yikilmaya yüz tutmus bu alana Valiligimizin de destegiyle el attik. Ikinci adimda çarsiya kadar olan kismi da kamulastirip yikarak hem bölgeye bir soluklanma alani hem de bu tarihi güzelligin görülebilecegi bir alan yaratmis olacagiz. Bölgeyi canlandiracak, turizmi arttiracak, Bornova’nin tanitimina katki koyacak önemli bir köse tasi haline getirmek için önemli bir adim atildi” dedi.
DARÜLKURRA NEDIR?
Darülkurra, Kur'an-i Kerim'in ögretildigi, bir bölümünün veya tamaminin ezberletildigi ve okumu yöntemlerinin (vecih) yapildigi okullardir. Darülkurra ve Darülhuffaz adi da verilir. Özellikle cami içlerinde ya da çevrelerinde olusturulan bu okullar egitimin yani sira Kur’an okumak isteyenlere de açik alanlar olarak kullanilmaktaydi.
Haci Osman Efendi tarafindan 1.576 yilinda tugla ve tas malzemelerden yapilmis olan Bornova Darülkurrasi, üzeri kubbe ile örtülü kare bir yapidir. Bati cephesinde yuvarlak bir kemer üzerinde tastan bir girisi vardir. Cephelerde sivri kemerlerin, soveli pencerelerin bulundugu yapinin girisin hemen üzerinde cepheden hafif bir çikinti olusturan sivri bir kemer yer alir.
VALILIKTEN ÖNEMLI KATKI
Bornova Belediyesi, 1 Nolu SIT Kurulu tarafindan Kentsel Sit Alani olarak tanimlanan yapi için Izmir Valiligi Yatirim Izleme ve Koordinasyon Baskanligi protokolü ile ‘Tasinmaz Kültür Varliklarinin Korunmasina Ait Katki Payina Dair Yönetmelik’ Kapsaminda kamulastirma giderlerini için yüzde 95 oraninda katki payi aldi.
Restorasyon projesi kapsaminda satin alinan parsel üzerinde bulunan bir tek katli bir de çift katli bina Bornova Darülkurrasi’nin restorasyonuyla birlikte yikilacak.
Ayrica tarihi binanin hemen arkasinda bulunan 2 parselin kamulastirmasi için de harekete geçen Bornova Belediyesi, sürecin tamamlanmasinin ardindan bu iki binayi da yikarak Darülkurra’nin da parçasi oldugu Hüseyin Isabey Camii’ne kadar olan alan açilacak. Böylece çarsinin içinde Darülkurra ve 14 yüzyil ortalarinda Aydinogullari Beyligi döneminde yapildigi tahmin edilen Hüseyin Isa Bey Camii ile birlikte çevre düzenlemesi yapilacak.