Içisleri Bakanligi’nca valiliklere gönderilen genelgede; Kurban Bayrami tatili nedeniyle trafik denetimlerinin 7 Temmuz’da baslayacagi ve 18 Temmuz’a kadar devam edecegi, denetimlerde toplam 114 bin 960 ekip/tim ve 210 bin personelin görev alacagi kaydedildi. Genelgeye göre; “Bayraminiz kemerli olsun” sloganiyla araç içerisinde kemeri kullaniminin önemine vurgu yapilacak, trafik ekipleri görünür olacak. Sehirlerarasi otobüs denetimlerine agirlik verilecek, kazalarin yogun oldugu güzergahlardaki tedbirler üst seviyeye çikarilacak.
Içisleri Bakanligi, 9 günlük Kurban Bayrami tatili öncesi valiliklere trafikte alinacak tedbirlerle ilgili genelge gönderdi. Denetim ve can kaybi arasinda ters orantili bir iliski bulundugu gerçeginden hareketle trafik ekiplerinin özellikle sehirlerarasi karayollarinda ve sehir içi ana güzergâhlarda ekip ve yaya olarak görünür olmasi gerektigi belirtilen genelgede, Kurban Bayrami tatili ile 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nün ayni döneme rastlamasina bagli olarak karayolu üzerindeki “turizm ve tarimsal” amaçli seyahatlerde ve seyahat sürelerinde artis olacagi bu nedenle trafik yogunlugunun olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi için gerekli tedbirlerin alinmasi istendi.
Bu kapsamda trafik denetimlerinin 07 Temmuz’da baslayacagi ve 18 Temmuz’a kadar devam edecegi belirtilen genelgede, bu tarihler arasinda ülke genelinde emniyet ve jandarma sorumluluk bölgesinde günlük 9 bin 580 ekip/tim, 17 bin 529 personel olmak üzere toplam 114 bin 960 ekip/tim, 210 bin 352 personelin görev alacagi kaydedildi.
“BAYRAMINIZ KEMERLI OLSUN”
Genelgeye göre; bu bayramda trafikte emniyet kemeri kullaniminin yayginlastirilmasi ve araç içerisinde emniyet kemeri kullaniminin önemi vurgulanacak. “Bayraminiz Kemerli Olsun” sloganin yer aldigi görseller billboardlar ve sosyal medya platformlari basta olmak üzere kurumsal iletisim sayfalari ve yerel/ulusal basin/yayin organlarinda paylasilacak.
Kamu kurum ve kuruluslari ile vatandaslarin yogun olarak bulundugu otogar, havalimani, AVM, otobüs/metro duraklari vb. alanlarda bu görsellere yer verilecek. Denetimlerde, yol kullanicilarini bilgilendirmeye yönelik daha önce gönderilmis olan materyaller ile www.trafik.gov.tr internet adresinde de yer alan kamu spotlari, yerel TV kanallari ve uygun mecralarda yayinlanacak.
TRAFIK EKIPLERI GÖRÜNÜR OLACAK
Bayram tatili süresince emniyet ve jandarma trafik personeline trafigin tanzimi ve denetimi disinda görev verilmeyecek. Genel hizmet/asayis birimlerinden trafik denetim ekiplerine takviye yapilacak.
Trafik ekiplerinin özellikle kazalarin yogun oldugu sorumluluk güzergâhlarinda sürücüler üzerinde “Algilanan Yakalanma Riski Duygusu”nun gelistirilmesi amaciyla görünür olmalari saglanacak. Belirlenen güzergâhlardaki ekip araçlarinin tepe lambalari açik olacak, arkadaki araç sürücülerini rahatsiz etmemesi için tepe lambalarinin arka kisminda bulunan LED gruplari kapatilacak. “Maket/Model Trafik Ekip Araci” ve “Maket/Model Trafik Personeli”nin temiz ve bakimli olacak, araçlarin gece görünürlügünün artirilmasi için tepe lambalari çalisir vaziyette bulundurulacak.
YÜZ YÜZE ILETISIM KURULACAK
Denetimlerde, sürücü ve yolculara saygi ve nezaket kurallari çerçevesinde bilgilendirme yapilarak islemler en kisa sürede tamamlanacak. Sadece ihlal yapan tasitlarin degil, çevirme ekiplerinin bulundugu noktalarda diger araç sürücüleri de durdurularak “Yüz Yüze Iletisim” kurulacak. Sürücüler, hiz yapmamalari, araçta ön ve arka koltuklarda emniyet kemeri takmalari, cep telefonuyla görüsme yapmamalari, okul ve yaya geçitleri ile kavsak giris ve çikis noktalarindan geçen veya geçmek üzere olanlara durarak yol vermeleri gerektigi, serit kullanma ve yakin takip kurallarina riayet etmeleri, kavsaklara yaklasirken yavaslamalari ve her iki saatte bir on dakika mola verilerek “dikkat ve konsantrasyonlari”nin dagilmamasi konusunda bilgilendirilecek.
UYGUNSUZ PARKLANMAYA IZIN VERILMEYECEK
Otoyol ve devlet karayollarinda dinlenme tesisleri ile akaryakit istasyonlari kenarlarinda sag seritte veya bankette uygunsuz durumda bekleme, agir tasitlarin uygunsuz serit kullanimi, tehlikeli serit degistirme, yakin takip, karayolu üzerinde zorunlu haller disinda duraklama ve park etme gibi ihlallerin önlenmesine yönelik tedbirler en üst seviyede alinacak, günlük olarak takip edilecek ve kesinlikle park etmeye müsaade edilmeyecek.
Dinlenme tesisleri, akaryakit istasyonlari, yol kenarlarinda ürün satisi yapilan yerlerin önlerinde ve banket/emniyet seritlerinde duraklama yapma/park etme ile yol kenari tezgahlarina ait ürün bilgi yazilarinin karayolu kenarlarinda, isaret levhalarinda ve karayolu sinir çizgisinin içerisinde bulundurulmasina izin verilmeyecek.
SEHIRLERARASI OTOBÜS DENETIMLERINE AGIRLIK VERILECEK
Yogunluk durumlari takip edilerek, gerektiginde terminal ve ara istasyonlarda takviye personel görevlendirilecek. 66 yasindan gün almis ve 26 yasindan küçük soförlerin otobüs kullanmalarina izin verilmeyecek. Otobüslerde sivil personel görevlendirilmesi uygulamasina bu bayramda da devam edilecek. Terminal ve izin verilen yerler disinda sehirlerarasi otobüslerin kalkislarina müsaade edilmeyecek. Terminallere giris-çikis yapan bütün otobüs ve soförler ile takograflar denetlenecek.
Otobüslerde emniyet kemeri kullanimina iliskin denetimlere agirlik verilerek yolcularin “otobüslerin karistigi trafik kazalarinda araçlarin devrilmesi ve araçtan disari savrulmalarinin önlenmesi amaciyla emniyet kemeri kullanmalari”, soförlerin ise “tasit kullanirken cep telefonu ile konusmamalari” konularinda bilgilendirilecek.
KAZALARIN YOGUN OLDUGU ILK 20 GÜZERGÂHTAKI TEDBIRLER ÜST SEVIYEYE ÇIKARILACAK
Ihtiyaç duyuldugunda, polis ve jandarma trafik ekiplerince müsterek denetimler gerçeklestirmek üzere karma ekipler olusturulacak. Bayram süresince helikopter, drone ve IHA türü hava tasitlarindan özellikle trafigin yogunlasacagi (tatilin baslangiç ve bitis) tarihler basta olmak üzere trafik düzenleme ve denetleme faaliyetlerinde azami sekilde yararlanilacak.
Son üç yilda bayram tatillerinde kazalarin yogun olarak meydana geldigi ilk 20 güzergâhtaki tedbirler, daha etkili ve yogun sekilde planlanacak ve bu güzergâhlarda arada kontrolsüz alanlar birakilmayacak sekilde birbirinin devami niteliginde ekipler görevlendirilecek. Radarla hiz denetimlerinin özellikle hiz kaynakli kazalarin yogunlastigi yerlerde gerekli isaretlemeler yapilarak gerçeklestirilecek.
UYKUSUZ VE YORGUN SÜRÜCÜLER ARAÇ DISINA DAVET EDILECEK
Trafigin yogun oldugu 16.00-20.00 saatleri ile özellikle ülke genelinde yolcu otobüslerinin karistigi ölümlü ve yaralanmali trafik kazalarinin siklikla meydana geldigi 02.00-08.00 saatleri arasinda, uykusuzluk ve yorgunluga bagli olusan dikkat kaybina ek olarak günün ilk isiklarinin sürücüler üzerinde yarattigi rehavet ile kaza riski arttigindan dolayi 05.00-07.00 saatleri arasinda soförler araç disina davet edilerek gerekli kontroller ile bilgilendirmeler yapilacak. Uykusuzluk ve yorgunluk belirtileri görülen sürücülerin denetim noktalarinda ve araç disinda dinlenmeleri saglanacak.
Agir tonajli tasitlar ile traktörlerde bulundurulmasi zorunlu malzeme ve gereçler, kasa ve römorklarin arkasindaki reflektörler ile koruma çerçeveleri (arka ve yan) kontrol edilecek. Tarimsal faaliyetler kapsaminda göç alan/veren yerler arasinda trafik denetimleri artirilacak. Mevsimlik tarim isçilerini tasiyan karayolu araçlarinin 24.00-06.00 saatleri arasinda sehirlerarasi yolculuk yapmalarina izin verilmeyecek. Tarimsal faaliyetlerin yogun olarak yapildigi bölgelerde karayolu üzerinde tarimsal zirai araçlar, traktörler, biçerdöverler vb.nin uygunsuz olarak trafikte seyretmelerine müsaade edilmeyecek.
Modifiye edilmis araç, uygunsuz egzoz ve isik donanimlari (standart disi renkte daha güçlü ampul ve isik veren ya da güçlü beyaz led ampul vb.) ile harici ses sistemi kullanilmasinin önlenmesi amaciyla asayis ekipleriyle birlikte müsterek denetimler yapilacak, tespit edilen araçlar trafikten menedilecek.
Motorlu bisiklet ve motosiklet kullanicilarinin koruma basligi ve gözlügü kullanmasinin trafik kazalarinda hayat kurtarmadaki önemine iliskin farkindaligi artirmak amaciyla egitim ve denetim faaliyetleri artirilacak.
Alkol ve uyusturucu etkisinde araç kullananlara yönelik 24.00-02.00 saatleri arasinda hedef bölge, cadde ve sokaklarda denetimlere agirlik verilecek.
Araç trafigiyle birlikte yaya trafiginin de yogunlasacagi degerlendirilen kurban satis/kesim alanlari, sehitlik, mezarlik ve alisveris merkezleri gibi alanlarda, yaya güvenligini saglayacak sekilde ilave trafik tedbirleri genel hizmet personelinin de katkisiyla alinacak.