Tarih: 12.07.2022 19:49

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ’NDEN “AİHM’İN KAVALA KARARI” SONRASINDA ÇAĞRI

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye Barolar Birligi (TBB), Avrupa Insan Haklari Mahkemesi’nin (AIHM) Osman Kavala hakkinda dün verdigi ihlal kararina iliskin açiklama yapti. TBB, “Simdi yapilmasi gereken, AIHM kararlarinin uygulanarak Osman Kavala’nin serbest birakilmasi ve eski halin iadesidir. Eski halin iadesinden anlasilmasi gereken, atili suçlarin kayittan silinmesi ve buna iliskin mahkeme kararlarinin bütün sonuçlariyla ortadan kaldirilmasidir” çagrisinda bulundu.

TBB, 18 Ekim 2017’den beri tutuklu bulunan is insani Osman Kavala’nin AIHM kararlarinin uygulanarak derhal serbest birakilmasi gerektigini açikladi.

AIHM kararinin uygulanmasinin Türkiye’nin taraf oldugu Avrupa Insan Haklari Sözlesmesi’nden dogan bir yükümlülügü oldugu kadar hukuk devleti olmanin da geregi oldugunun vurgulandigi açiklamada “Türkiye’nin AIHM yeni kararini uygulamamakta israr etmesi, Bakanlar Komitesi’nin Türkiye’nin Avrupa Konseyi’nden ihracina kadar uzanan yaptirimlar uygulamasina yol açacaktir. Türkiye Barolar Birligi olarak AIHM kararinin derhal uygulanmasini; hukukun üstünlügü ilkesinin, Anayasa’nin 90/5 maddesinin ve Avrupa Insan Haklari Sözlesmesi’nin 46/1 ile 19. maddelerinden dogan taahhütlerimizin geregi olarak gördügümüzü belirtiriz” denildi.

Türkiye Barolar Birligi’nin açiklamasi söyle:

“Avrupa Insan Haklari Mahkemesi’nin (AIHM) Büyük Dairesi, Sözlesme’nin 46/4 maddesi çerçevesinde aldigi kararla Türkiye’nin Osman Kavala ile ilgili 10.12.2019 tarihli AIHM kararini uygulamadigini ve bu nedenle 46. maddenin ihlal edildigi sonucuna vardigini açiklamistir. Hatirlanacagi üzere, AIHM 2019 yilinda aldigi kararla; Osman Kavala’nin tutuklanmasinin, suç islendigine dair bir kusku doguracak verilere dayanmadigindan Sözlesme’nin 5/1 maddesi ile Anayasa Mahkemesi’nin Kavala basvurusunu gereken süratle incelemedigi için 5/4 maddesinin ve yine tutuklamanin ayni zamanda Türkiye’deki insan haklari savunucularini susturmak gibi bir siyasal amaci oldugu saptandigindan 18. maddesinin ihlal edildigine karar vermis ve Osman Kavala’nin derhal serbest birakilmasini talep etmisti.

Karari uygulamakla sorumlu Bakanlar Komitesi de Kavala’nin serbest birakilmasini ve AIHM kararinin uygulanmasini öngören birçok karar kabul etmis, ancak bütün bu kararlara ragmen tahliye karari verilmeyip AIHM kararinin uygulanmamasi üzerine Bakanlar Komitesi, “ihlal prosedürünü” baslatmis ve karari AIHM’e göndermisti. Bu arada yargilama Istanbul 13. Agir Ceza Mahkemesi’nde devam etmis ve Mahkeme, 25 Nisan 2022’de Osman Kavala’yi TCK md. 312’den yani Gezi olaylari nedeniyle, cebir ve siddet kullanarak hükümeti devirmeye kalkmak suçundan agirlastirilmis müebbet hapse mahkum etmisti. Burada dikkati çeken nokta, AIHM’in 2019 yilindaki karariyla Kavala’nin suç isledigine dair makul bir kusku bile olusturmadigi sonucuna vardigi olgularla, müebbet hapis cezasina yol açan olgularin ayni olmasi ve hiçbir yeni kanitin bulunmamasidir.

'OSMAN KAVALA SERBEST BIRAKILMALI VE ESKI HALI IADE EDILMELI'

AIHM’in 11 Temmuz 2022 tarihinde açiklanan karari kesindir. Simdi yapilmasi gereken, AIHM kararlarinin uygulanarak Osman Kavala’nin serbest birakilmasi ve eski halin iadesidir. Eski halin iadesinden anlasilmasi gereken, atili suçlarin kayittan silinmesi ve buna iliskin mahkeme kararlarinin bütün sonuçlariyla ortadan kaldirilmasidir. AIHM kararinin uygulanmasi, Türkiye’nin taraf oldugu Avrupa Insan Haklari Sözlesmesi’nden dogan bir yükümlülügü oldugu kadar hukuk devleti olmanin da geregidir. Türkiye’nin AIHM yeni kararini uygulamamakta israr etmesi, Bakanlar Komitesi’nin Türkiye’nin Avrupa Konseyi’nden ihracina kadar uzanan yaptirimlar uygulamasina yol açacaktir. Türkiye Barolar Birligi olarak AIHM kararinin derhal uygulanmasini; hukukun üstünlügü ilkesinin, Anayasa’nin 90/5 maddesinin ve Avrupa Insan Haklari Sözlesmesi’nin 46/1 ile 19. maddelerinden dogan taahhütlerimizin geregi olarak gördügümüzü belirtiriz.”

NE OLMUSTU?

Avrupa Insan Haklari Mahkemesi (AIHM), 2017’den beri tutuklu bulunan is insani Osman Kavala davasinda, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin 2 Subat 2022’de baslattigi ihlal prosedürü kapsamindaki kararini açiklamisti. Karara iliskin açiklamada, “Bakanlar Komitesi tarafindan kendisine yöneltilen soruya cevaben; Mahkeme, Türkiye’nin 10 Aralik 2019 tarihli kararini uygulamasi baglaminda 46’nci maddenin 1’inci firkasi kapsamindaki yükümlülügünü yerine getirmedigi sonucuna varmistir. Mahkeme, Türkiye Hükümeti’nin Kavala’ya masraf ve giderler kapsaminda 7 bin 500 Euro ödemesine karar verdi” denilmisti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —