Mahkeme kararına söz konusu üniversitenin uyup uymayacağı merak konusu oldu

Üniversitelerde iyice ayyuka çıkan adrese ve kişiye dayalı personel alım ilanları hem eğitime olan güveni zedelemeye devam ediyor hem de eğitimin kalitesinin düşmesine yol açıyor.

Güncel 13.07.2022 13:08:00 0
Mahkeme kararına söz konusu üniversitenin uyup uymayacağı merak konusu oldu

Kisiye dayali atama yapildigina iliskin iddialardan biri de Van Yüzüncü Yil Üniversitesi akademik personel aliminda görüldügü kaydedildi. Erzurum Bölge Idare Mahkemesi'nin 2020 yilindan bu yana süregelen dava sürecinde son olarak jüri üyesinin açilan davaya konu olan, atanan adayin yüksek lisans ve doktora tez danismani oldugundan jüri üyelerinin seçiminde objektiflik ilkesine aykiri davranildigini görmesi ve atanan adayin atanmasina iliskin islemin kesin olarak yürütmesinin durdurulmasi kararinin ardindan Van Yüzüncü Yil Üniversitesi'nin mahkemenin aldigi kararina yönelik nasil bir islem yapacagi merakla bekleniyor...

Konuya iliskin dava süreci su sekilde gelisti; “Van Yüzüncü Yil Üniversitesi Rektörlügü, 25.12.2020 tarihinde Yüksekögretim Kurulu Baskanligi’nin tarafindan yürütülen “YÖK GELECEK PROJESI”nin ikinci asamasi olan “Öncelikli ve Özellikli Alan Ögretim Üyesi” istihdami kapsaminda, Su Ürünleri Fakültesi, Yetistiricilik Anabilim Dali’nda “Tarim ve Hayvan Biyoteknolojisi Konusunda Çalisma Yapmis Olmak” sartini içeren Dr. Ögretim Üyesi kadrosu ilanina çikmis ve Jüri degerlendirilmesi sürecinin sonunda ise, söz konusu kadroya fakültenin Arastirma Görevlisi kadrosunda bulunan B. K'nin atanmasinin ardindan basvuran bir aday Avukati Anil Güler yoluyla, mevcut atamanin hakkaniyetten ve liyakatten uzak oldugu gerekçesiyle konuyu yargiya tasiyarak yürütmenin durdurulmasi istemis ve Van 4. Idare Mahkemesi’nde açtigi davada, eser degerlendirmesi için belirlenen 3 jüriden birinin atanan kisinin hem Yüksek Lisans hem de Doktora tez danismani oldugu ortaya çikmisti. Van Yüüncü Yil Üniversitesi’nin savunmasinda objektiflige aykiri ve esine az rastlanir bu duruma gerekçe olarak ise ilgili anabilim dalinda baska profesör veya doçent olmadigi ve buna mecbur kalindigi öne sürülmüstü.

Savunmada ayrica, davacinin eser dosyasina olumsuz görüs bildiren biri atanan adayin danismani olmak üzere 2 jüri üyesinin yazdiklari eser degerlendirme raporlarinda çok benzer ifadeler yer almis ve net bir sekilde belirtilen ilan sarti baska alanlara çekilerek davacinin dosyasini eleme zemini olusturduklari görülmüstü. 2 jüri üyesinin olumsuz görüsüne karsin 1 jüri üyesi ise tam da ilanda belirtilen sarta ve eserlerinin nitelik ve niceliklerine göre örnek bir degerlendirme yaparak davaci adayin atanmasi yönünde olumlu görüs bildirmisti. Davacinin karsi savunmasinin ardindan, Van 4. Idare Mahkemesi bilirkisi incelemesi yaptirilmasi kararini vermisti.

Bilirkisi raporunda ise, davada defalarca vurgulanan konular göz ardi edilmis, atanan adayin lehinde bir sonuca varilmistir. Dahasi, doktora yeterlilik ve doktora tez sinavlarinda zaten dogal olarak olmasi gereken danismanlarin jüri üyeligi durumunun, kadro atamalarinda da olmasi gerektigi savunularak vahim bir iddia ortaya koyulmustu.

“Jüri üyeleri seçilirken atamayi gerçeklestiren idarenin, basvuran adaylar ile belirlenen jüri üyeleri arasindaki olasi akademik iliskileri tespit etme konusunda azami dikkat göstermesi degil midir?” diyen Davaci Avukati, “Halbuki, hukuk düzeni bu tarz durumlarda idareye baska bir çözüm üretmekte ve ölçme ve degerlendirmenin hiçbir kusku ve kaygiya yer birakmayacak sekilde objektif olarak yapilmasina olanak saglamaktadir. Danistay, aday ile jüri üyesi veya üyeleri arasinda birçok ortak makale ve teblig çalismasi bulunmasi durumunda, jürinin usule aykiri olusturulduguna ve jüri degerlendirmelerinin objektiflik ilkesine gölge düsürecegine dair esasli bir karine saymistir” ifadesinde bulunmus ve Danistay, eger unvan itibariyle jüri üyesi belirlenemiyor ise zorunluluk halinde jüri üyesinin disaridan seçilebilecegi sonucuna varmasinin dikkat çekici husus oldugunu kaydetti.

Bilirkisi heyetinin hazirlamis oldugu rapor sonucunda Van 4. Idare Mahkemesi davacinin yürütmeyi durdurma istemini itiraz yolu açik olmak üzere reddetmesinin ardindan Davaci Avukati Anil Güler, Erzurum Bölge Idare Mahkemesi’ne itiraz basvurusunda bulunmus ve Erurum Bölge Idare Mahkemesi, jüri üyesinin atanan adayin yüksek lisans ve doktora tez danismani oldugundan jüri üyelerinin seçiminde objektiflik ilkesine aykiri davranildigini tespit etti. Atanan adayin atanmasina iliskin islemin kesin olarak yürütmesinin durdurulmasi karari verilmesinin ardindan kararin Van Yüzüncü Yil Üniversitesi Rektörlügü tarafindan uygulanip uygulanmayacagi ise merak konusu oldu.

 

 

 


Cuma 26.5 ° / 14.3 °
Cumartesi 27.9 ° / 16.1 °
Pazar 28.5 ° / 16.2 °