FETÖ terör örgütü tarafından gerçekleştirilmek istenen 15 Temmu Darbe Girişi'minin ardından TBMM'de kurulan Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’nda o dönem AK Parti Başkanvekili olarak görev yapan Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımc?
FETÖ terör örgütü tarafından gerçekleştirilmek istenen 15 Temmuz hain darbe girişiminin 6. yılıyla ilgili değerlendirmede bulunan Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ Fethullah Gülen'in Türkiye’de 1990’lı yıllardan bu yana hep bir darbe yapma hevesi içinde olduğunu ve Palsilvanya'dan Türkiye'ye Humeyni gibi gelmek istediğini ama amacına ulaşamadığını ifade etti. Özdağ, “Asıl amaçlanan Gülenizmi inşa etmek, zamanını kollamak, devleti ele geçirmek ve akabinde kendi din anlayışlarını Türkiye’de hâkim kılmaktı” diye konuştu.
‘GÜLEN’İN İADESİ İÇİN ÇABA SARFEDİLMEDİ’
Kalkışmayla devleti ele geçirme planının denendiğini, ancak başarılı olunamadığını belirten Özdağ, o geceye dair en önemli sorunun15 Temmuz günü saat 14.45’te bir binbaşının Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) giderek darbeyi haber verdiğine ilişkin veriler olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: “Darbe gecesi başbakana ve siyasi partilere darbeyi haber veren ilk kişi benim. O gecenin cevapsız kalan en önemli sorusu darbe günü saat 14.00’de MİT’e giden binbaşının ne konuştuğunun belirsizliği. Bu süreçte devlet bir refleks göstererek OHAL ilan etti. Fakat daha sonra devreye hukukun girmesi gerekirken iktidar bir parti devleti kurmak istedi. Bu süreçte kuru ile yaş aynı torbaya konuldu. Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK), hakkında beraat kararı çıkan kişilerin görevlerine iade edilmemesi doğru olmayan kararlardı. OHAL Komisyonu da doğru bir komisyon değildi. Açık kaynaklarda bile belli olan bir darbeyi devletin daha önceden öğrenememesi Türkiye için bir zafiyettir. Bu süreçte Gülen’in iadesi konusunda ciddi gayretler sarf edilmedi veya yurtdışına çıkan FETÖ’nün etkin isimleri hakkında diplomasi yapılmadı.”
‘FETÖ’NÜN SİYASİ AYAĞI DEĞİL SİYASETÇİ AYAĞI ARAŞTIRILMALI’
Siyasi iktidarın darbe girişimine giden süreçle ilgili zaafları ve hatalarıyla yüzleşmediğini de sözlerine ekleyen Özdağ, en çok tartışılan FETÖ’nün siyasi ayağına ilişkin de şunları söyledi:“Ben iktidarın yanlışlarından ders aldığı kanaatinde değilim. Hala iktidarda kalabilmek için bazı ideolojilere, bazı gruplara taviz vermektedir. Diğer yandan darbenin siyasi ayağı olmaz, siyasetçi ayağı olur. FETÖ o süreçte Türkiye’de yargısından medyasına kadar birçok alana hâkimdi. FETÖ her partide vardı. FETÖ’nün siyasi ayağından ziyade siyasetçi ayağının araştırılması gerekiyor. Darbelere karşı çıkmak ne kadar demokratik bir görev ise darbeleri istismar ederek otoriterleşmeye karşı çıkmak da o kadar görevdir.”