Tarih: 22.07.2022 14:12

SAĞLIK-SEN'İN HAZİRAN AYI SAĞLIKTA ŞİDDET RAPORU: '32 ŞİDDET VAKASI YAŞANDI, 42 SAĞLIK ÇALIŞANI MAĞDUR OLDU'

Facebook Twitter Linked-in

Saglik-Sen’in ‘Haziran Ayi Saglikta Siddet Raporu’na göre; geçen ay 26’sini hasta ve hasta yakinlarinin neden oldugu 32 siddet olayinda 42 saglik çalisani magdur oldu. 32 siddet olayindan 29’u hastanelerde yasandi. Siddet uygulayan 47 saldirganin 14’ü hakkinda herhangi bir islem yapilmazken, 12’si tutuklandi. Saglik-Sen Genel Baskani Semih Durmus, artan saglikta siddet vakalari ile ilgili “Cezalar ne kadar artirilirsa artirilsin, maalesef caydirici olmuyor. Bu nedenle toplumsal duyarlilik sarttir. Bunun yaninda, saglik merkezlerinde güvenlik tedbirlerini artirmak gerekmektedir” dedi.

Saglik-Sen, Haziran Ayi Saglikta Siddet Raporunu açikladi. Raporda, su saptamalara yer verildi:

“SAGLIKTA SIDDET SORUNU, YILLARI BULAN IHMALLER NEDENIYLE ÇOK YÖNLÜ VE ÇOK BOYUTLU BIR KANGRENE DÖNÜSMÜS DURUMDA”

“Saglik çalisanlarina yönelik siddet araliksiz devam ediyor. Kamuoyu, neredeyse her gün ses getiren bir siddet olayina sahitlik ediyor. Durumun vahameti, Konya Sehir Hastanesi’nde görevli Doktor Ekrem Karakaya’nin görevi basindayken, bir hasta yakininin silahindan çikan kursunlarla katledilmesiyle bir kez daha herkes tarafindan hatirlanmis oldu. Bu elim olay, siddete karsi cezai müeyyidelerin artirilmasinin, sorunun çözümü yolunda çok da iyimser olunmamasi gerektigini ortaya koymus oldu. Çünkü saglikta siddet sorunu, yillari bulan ihmaller nedeniyle çok yönlü ve çok boyutlu bir kangrene dönüsmüs durumda.

“BAZI HASTANE GIRISLERINE X-RAY CIHAZI YERLESTIRMEYE BASLAMASI, GEÇ DE OLSA ÖNEMLI BIR ADIMDIR”

Saglik-Sen’in yapmis oldugu arastirmalara göre, her dört saglik çalisanindan biri, fiziksel siddete ugruyor. Tehdit, küfür ve hakaret gibi siddet türleriyle ise bu oran katlaniyor. Acilen yapilmasi gereken, siddete karsi duyarliligi artiracak toplumsal seferberliktir. Resmi ya da özel tüm kurum ve kuruluslar, bu süreçte aktif rol almalidir. Buna paralel atilmasi gereken bir diger adim da saglik merkezlerinde güvenlik tedbirlerinin en üst düzeyde saglanmasi olmalidir. Bakanligin, Doktor Ekrem Karakaya’nin öldürülmesinden sonra bazi hastane girislerine X-Ray cihazi yerlestirmeye baslamasi, geç de olsa önemli bir adimdir. Siddet tüm saglik çalisanlarini hedef aldigi için bu uygulamaya ülke genelinde tüm saglik merkezlerini dahil etmek gerekmektedir. 

“SU ANA KADAR OLDUGU GIBI ÇALISANLAR KADERLERINE TERKEDILIRLERSE, SAGLIK HIZMET ZINCIRININ KARSI KARSIYA OLDUGU TEHDIT DAHA DA BÜYÜYECEK”

Bunlara ilaveten bir an önce güvenlik tedbirleri de artirilmalidir. Güvenligi saglamakla görevli personelinde yetkileri bu kapsamda genisletilmelidir. Siddet uygulayanlarin önemli bir bölümünün hasta yakini oldugunu dikkate alacak olursak, muayene alanlarina birden fazla hasta yakininin girisine izin verilmemelidir. Siddetin en çok yasandigi acil servislerdeki yogunlugun azaltilmasi amaciyla da bu birimlerde ilave tedbirler alinmalidir. Bu adimlar atilmayip, su ana kadar oldugu gibi çalisanlar kaderlerine terkedilirlerse, saglik hizmet zincirinin karsi karsiya oldugu tehdit daha da büyüyecek ve maalesef çalisanlarin sistemden kopusu hizlanacaktir.

“AY BOYUNCA 32 SIDDET VAKASI YASANDI. 47 SALDIRGAN TARAFINDAN GERÇEKLESTIRILEN BU OLAYLARDA, 42 SAGLIK ÇALISANI MAGDUR OLDU”

Tüm bu degerlendirmeler isiginda haziran ayina baktigimizda, siddet olaylarinin zirveye tirmandigini görüyoruz. Ay boyunca 32 siddet vakasi yasandi. 47 saldirgan tarafindan gerçeklestirilen bu olaylarda, 42 saglik çalisani magdur oldu. Daha önceki aylarda oldugu gibi siddet olaylarinin failleri genel itibariyla yine ayni kimseler. Ay içerisinde yasanan 32 siddet olayinin 26’sina hasta ve hasta yakinlari neden oldu. Bu durum, saglik çalisanlarini daha derinden yaralamaktadir.  Diger 6 siddet olayinin 5’ine kendini bilmez kisiler sebebiyet verirken, 1’ine de bir yöneticinin neden oldugu tespit edildi. Ay boyunca yasanan 32 vakanin 28’i hem sözlü hem fiili, 4’ü ise sözlü olarak vuku buldu.

“SIDDET VAKALARINA YOL AÇAN 47 SALDIRGANIN 14’Ü HAKKINDA HERHANGI BIR ISLEM YAPILMADIGI GÖRÜLDÜ”

Siddet olaylarinin adresi ise genel itibariyla yine degismedi. 32 siddet olayinin 29’u hastanelerde, 1’i aile sagligi merkezinde, 1’i eczanede, 1’i ise sahada yasandi.  Haziran ayinda 22 doktor, 10 hemsire, 3 güvenlik görevlisi, 2 eczaci, 5 diger saglik çalisani siddete maruz kaldi. Siddet vakalarina yol açan 47 saldirganin 14’ü hakkinda herhangi bir islem yapilmadigi görüldü. Gözaltina alinan 10 saldirgan ise serbest birakildi. 11 saldirgan hakkinda sorusturma baslatilirken, 12 saldirgan da tutuklandi.

Öte yandan haziran ayi içerisinde Istanbul 60. Asliye Ceza Mahkemesi, siddete karsi önemli bir karara imza atti. Istanbul Haseki Arastirma ve Egitim Hastanesi Adli Tip Birimi’nde, 27 Mart'ta bir doktora biçakla saldiran K.A, silahla tehdit suçundan 3 yil hapis cezasina çarptirildi. Cezada herhangi bir indirime gidilmedi.”

Saglik-Sen Genel Baskani Semih Durmus, bugün yaptigi yazili açiklama ile raporu degerlendirdi. Durmus, su ifadeleri kullandi:

“CEZALAR NE KADAR ARTIRILIRSA ARTTIRILSIN, MAALESEF CAYDIRICI OLMUYOR. BU NEDENLE TOPLUMSAL DUYARLILIK SARTTIR”

“Çalisanlari hedef alan siddet her geçen gün derinlesen bir sorun olarak saglik sistemini tehdit etmektedir. Doktor Ekrem Karakaya’nin katledilmesi bu durumun ne denli ciddi oldugunu gözler önüne sermistir. Bu ve benzer olaylar nedeniyle, saglik çalisanlari islerine korkarak gider oldular. Meselenin bu noktaya gelmesinde, suçlu aramayi bir tarafa birakip, sorunun kökten çözümü için herkesin seferber olmasi lazim. Bunun için öncelikli görev Saglik Bakanligi’na düsmektedir. Sorunun kökten çözümünün yegane yolu, toplumsal duyarliligi artirmaktir. Cezalar ne kadar artirilirsa arttirilsin, maalesef caydirici olmuyor. Bu nedenle toplumsal duyarlilik sarttir. Bunun yaninda, saglik merkezlerinde güvenlik tedbirlerini artirmak gerekmektedir. Bu kapsamda, Bakanligin bazi hastane girislerine teknolojik sistemler kurmasi, önemli bir adimdir. Bu uygulamanin acilen yurt geneline yayilmasi gerekmektedir.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —