Liselere Giriş Sınavı’nda (LGS) yerleştirme sonuçları açıklandı. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, öğrencilerin yaklaşık yüzde 95’inin tercih ettiği okullardan birine yerleştirildiğini açıkladı.
Liselere Giris Sinavi’nda (LGS) yerlestirme sonuçlari açiklandi. Milli Egitim Bakani Mahmut Özer, ögrencilerin yaklasik yüzde 95’inin tercih ettigi okullardan birine yerlestirildigini açikladi.
LGS sonuçlari bugün açiklandi. Milli Egitim Bakani Mahmut Özer, merkezi ve yerel yerlestirme sonuçlarinin 'meb.gov.tr' ile 'sonuc.meb.gov.tr' internet adresleri üzerinden erisime açildigini duyurdu.
NAKIL BASVURULARI BASLADI
Bakan Özer, ilk yerlestirmede yerlesemeyen veya yerlestigi okulu degistirmek isteyen ögrenciler için yerlestirme sürecinin devam edecegini belirterek, sunlari kaydetti:
“Ayni zamanda LGS kapsaminda yerlestirmeye esas birinci nakil basvurulari da basladi. 25-29 Temmuz arasi, yerlestirmeye esas 1. nakil tercih dönemi olacak. Yerlestirmeye esas birinci nakil sonuçlari 1 Agustos'ta açiklanacak.
Yerlestirmeye esas 2. nakil tercih basvurulari ise 1-5 Agustos'ta yapilabilecek, sonuçlar 8 Agustos'ta açiklanacak. Merkezi yürütülen ana yerlestirme süreci, 8 Agustos 2022'de tamamlanmis olacak.
Hiçbir okula yerlesemeyen ögrenciler için il/ilçe ögrenci yerlestirme ve nakil komisyonlarinca yerlestirme basvurulari alinacak ve 19 Agustos 2022'de yerlestirme süreci tamamlanacak.
LGS yerlestirmelerine iliskin degerlendirmelerde bulunan Bakan Özer, ise yaptigi yazili açiklamada sunlari söyledi:
“Bu yil 8. siniftan mezun olan 1 milyon 236 bin 308 ögrencinin 1 milyon 31 bin 799’u Merkezi Sinav'a katildi ve 1 milyon 8 bin 139 ögrenci ilk yerlestirme için tercihte bulundu. Bu ögrencilerden 951 bin 703'ü yani yaklasik yüzde 95’i tercih ettigi okullardan birine yerlestirildi. 2021 yilindaki ilk yerlestirme döneminde tercih yapan ögrencilerden yüzde 93’ü ortaögretim kurumlarina yerlestirildigi dikkate alindiginda bunun önemli bir iyilestirme oldugu görülüyor. Bu süreç, ilk adimda daha fazla ögrencinin ortaögretim kurumlarina yerlestirilmesi ve yerlestirme sürecine yönelik memnuniyetin artirilmasi açisindan olumlu bir gelisme.'
“DOLULUK ORANI YÜZDE 98”
Sinavla ögrenci alan ortaögretim kurumlarinin kontenjanlarinda, bu yil 2021’ye göre artis saglandigina isaret eden Bakan Özer, 2021’de yüzde 95 olan doluluk oranlarinin yüzde 98,4’e ulastigini kaydederek söyle devam etti:
“Bu artisla es zamanli olarak bu kurumlarin doluluk oranlari da önemli oranda artti. 2021’de yüzde 95 olan doluluk oranlari yüzde 98,4’e ulasti. Fen lisesi ve sosyal bilimler liselerinin tüm kontenjanlari doldu, diger sinavla ögrenci alan liselerde ise doluluk oranlari yüzde 95 ve üzerine çikti. Özellikle mesleki ve teknik Anadolu liselerinin doluluk oranlari 2021 yilinda yüzde 77 iken bu yil yüzde 95’e ulasti. Bu da mesleki ortaögretimde yasanan dönüsümün ögrenci tercihlerine de yansidiginin bir göstergesi.”
SINAVSIZ YERLESEN ÖGRENCILERIN YÜZDE 94’Ü ILK ÜÇ TERCIHINDEN BIRINE YERLESTI
Liseye geçiste ögrencilerin yaklasik yüzde 85’inin ortaögretim kurumlarina yerel olarak yerlestirildigini belirten Özer, açiklamasinin devaminda sunlari söyledi:
“Yerel yerlestirmede, 2019’da ögrencilerin yüzde 91’i tercihlerindeki ilk üç okuldan birine yerlesirken bu oran 2020’de yüzde 92’ye çikti. 2021’de ise yüzde 92 düzeyinde sabit kaldi. 2022’de ise yerel yerlestirmede ögrencilerin ilk üç tercihine yerlesme orani yüzde 94’e ulasarak, son 4 yilin en üst düzeyine ulasti. Bu yil ise Anadolu Imam Hatip liselerine sinavsiz yerlesen ögrencilerin yüzde 57’si ilk tercihine, yüzde 88’i ise ilk üç tercihlerindeki bir Anadolu Imam Hatip lisesine yerlesti.
“MESLEKI TEKNIK LISELERE YERLESIM ORANI YÜZDE 52”
Bu yil en büyük iyilestirme mesleki ve teknik ortaögretimde yasandi. Ilk tercihindeki mesleki ve teknik ortaögretim kurumuna yerlesen ögrencilerin orani 2021’de yüzde 46 iken bu yil yüzde 52’ye çikti. Ayni zamanda, ilk üç tercihindeki mesleki ve teknik ortaögretim kurumuna yerlesen ögrencilerin orani 2021’de yüzde 82’den 2022 yilindan yüzde 88’e yükseldi.”