Tarih: 26.11.2022 12:02

KATAR’IN DÜNYA KUPASI BIRINCI MAÇLAR SONU DEGERLENDIRMESI (20-24 Kasim 2022)

Facebook Twitter Linked-in

Derleyen ve Yazan: Yüksel Durak

Dünya Kupasi’nin mevsimi yaz baslangici olup haziran ayidir. Ligler biter, milli takimlar en iyi ve formda oyunculariyla ve renkli taraftarlariyla kupayi bir sölene dönüstürür... 

 

Ancak Katar’da haziran ayi çok sicak oldugundan FIFA kupayi tuhaf bir sekilde kasim ayina tasidi. Bu nedenle özel bir kupa olup “Katar’in Dünya Kupasi” adini almaya hak kazandi.

 

Katar’in Dünya Kupasi, maçlar öncesinde özel haberleri de beraberinde getirdi. Taraftar bazinda kupaya yeterince ilgi olmamasi nedeniyle Katar’in, Pakistan’dan kiralik taraftar getirdigi haberleri medyada yer aldi. Katar yalanladi fakat ikna edici olamadi. Zira görüntüler vardi.

Bir diger iddia açilis maçinda Ekvador’a sike teklifiydi ki Katar maçi 2-0 kaybederken iddiayi yalanlamis oldu.

 

FIFA TALIMATLARI;

(Talimat-1) FIFA topun mümkün oldugunca oyunda kalmasi, topun oyunda oldugu sürenin uzamasi ve oynanmayan sürelerin ilavesinde hassas olunmasi talimatini vermisti. 

Biz buna aliskindik... Süper Lig’de 8, 10, 11 dakika gibi süreler maç sonuna ekleniyordu. Oysa Avrupa liglerinde bu süre genellikle 5 dakikayi geçmiyordu.

(Talimat-2) Oyuncularin sagligi korunacakti. Özellikle hiçbir yildiz futbolcunun darbeye maruz kalarak kupayi terk etmesi istenmiyordu. Bu nedenle hakemler kart kullanmaktan çekinmeyeceklerdi.

(Bir de istisnai kural) Kafa travmalarina bagli oyuncu degisikliklerinde fazladan bir oyuncu degistirme hakki tanindi.

 

SÜPER LIG YILDIZLARI;

Turnuvada çok sayida ligimizden oyuncu vardi. Ayrica yolu ülkemizden geçmis pek çok oyuncu milli takimlariyla Katar’a gelmisti.

 

BIR ILK;

Bu zamana degin açilis maçinda ev sahibi takim hiç yenilmemisti. Katar bunu bozdu ve açilis maçinda Ekvador’a 2-0 yenildi.

Fenerbahçe’nin yildizi Enner Valencia’nin harika oynadigi ve 2 gol attigi maçi kazanan Ekvador, ev sahibini yenen ilk ülke olarak kayitlara geçti.  

 

OYNANMAYAN SÜRE ILAVESI;

Ingiltere-Iran maçinda ilk yariya 14 ve ikinci yariya 10 dakika eklendi. Ilave edilen süre içinde “oynanmayan sürenin” eklenmesiyle maça tam 29 dakika süre ilavesi yapildi.

Bu maçta Iran kalecisinin tedavisi uzun sürdü ve Ali Riza Beyranvend kendini zorlasa da oyuna devam edemedi.

Önceki turnuvalarda kolay gol yememesiyle bilinen Iran’in bu maçta 6 gol yemesi sasirtici oldu. Genç oyuncu Jude Bellingham harikaydi.

Iran’in 2 golünü Mehdi Taremi atti.

 

Ilk birkaç maçta oynanmayan süre ilavesi 8-10 dakika arasinda gerçeklesti. Sonra süre daha asagi düstü...

  

KART GÖSTERMEKTEN ÇEKINMEYIN;

Ilk iki gün oynanan maçlarda hakemler, futbolcu sagligi ve sakatlik yasanmamasi için sari kart kullanmada bonkör davrandilar. Ancak devam eden maçlarda kart sayisi da azaldi.

 

Sonuçta FIFA’nin da federasyonlardan pek bir farki yoktu... Dogrusu FIFA’nin TFF’den (Türkiye Futbol Federasyonu) iyi oldugunu söylemek güçtü.

 

HAKEM-VAR YÖNETIMLERI;

Hakemler genel anlamda iyiydi. Hakem-VAR yönetimi çok uyumlu göründü. Skandal kararlar ya da büyük hatalar görülmedi.

Birinci maçlar sonunda Italyan Daniele Orsato öne çikti. Katar-Ekvador maçini yöneten Orsato, düdük çalisi, kararlari ve isaretlerinde artistik tavirlari vardi, iyi bir maç yönetti. 

 

FAULLER;

Süper Lig’de en büyük sorunumuz faullerde ayaga basma ve yüz bölgesine (kafaya) el-kol-dirsekti. Bu iki cins faul Avrupa liglerinde de eskiye nazaran daha fazlaydi.

Birinci maçlar sonunda çok az ayaga basma ve yüz/kafa faulü çok az görüldü. Öyle ki birinci maçlarin tamaminda bu iki faul, Süper Lig’in bir maçinda görülenden daha azdi sanki.

Bir diger hususta sakatlik numarasi; Süper Lig’de çok sikici bir hal alan bu “oyuncu sahtekarligi” turnuvada pek görülmedi.

Böyle olunca futbol kalitesi ve seyir zevki artiyor elbette.

 

Darisi Süper Lig’e... 

 

SÜRPRIZLER; OLMAZSA OLMAZ

Ilk büyük sürpriz C Grubunda Suudi Arabistan’dan geldi; favori Arjantin’i 1-0 geriden gelip 2-1 maglup etti. Ve dogal olarak Arabistanlilar sampiyon olmus kadar sevindiler.

Aslinda Arjantin kötü oynamadi. Messi’nin penaltisiyla gelen erken bir gol (10. Dakika) ile öne de geçti. Ancak Arjantinliler sadece ilk yarida 6 kez ofsaytta düstü. Kritik ofsayt pozisyonlarinda atilan 3 gol VAR’dan döndü.

Sikinti S. Arabistan’in attigi ilk gol sonrasi basladi, soka girdiler... 5 dakika geçmeden ikinci golü yediler.

Asil sikintilari maglubiyete gerekli ve yeter tepkiyi verememeleri oldu. Buna ragmen pozisyon ürettiler ama atamadilar.

Arjantin TD Scaloni’nin de oyunu okumada zorlugu vardi. Buna karsin S. Arabistan TD Renard, maçin hiçbir anini elinden kaçirmadi.

 

Messi’nin kupa kazanmada belki de son sansi olan Katar’da isler iyi baslamadi. Arjantin’in en büyük sansi diger maçin (Polonya-Meksika) berabere bitmesi oldu.

Suudi Arabistan’da Salim ed-Devseri oyunu ve attigi müthis golle maça damgasini vurdu.

 

Diger büyük sürpriz E Grubundan geldi. 2018’de yasanan faciaya ragmen (Grubunu 4. Sirada bitirmis ve elenmisti) Almanya yine de -her zaman oldugu gibi- favoriler arasindaydi. Ancak bu defa da Japonya’ya tosladilar.

Almanlar Ilkay Gündogan’in liderliginde iyi baslamis ve Ilkay’in penaltidan attigi golle öne geçmisti. Fakat Japonya disiplinli ve hizli oyunuyla 2 gol atarak maçi kazanmayi basardi.  

Ikinci golü atan Asano harika bir oyun oynadi. 

Alman TD H. Flick sinifta kalan hocalar arasina adini yazdirdi.

 

NOTLAR;

En Iyi Maç Belçika-Kanada (1-0)

Kanada en az 1 puani hak etti ama olmadi.

Iyi Maçlar Ingiltere-Iran (6-2)

Almanya-Japonya (1-2)

Portekiz-Gana (3-2)

En Iyi Oyuncu Takuma Asano (Japonya)

Maça sonradan girip maça dogrudan etki eden adam oldu.

Iyi Performanslar Valencia (Ekvador), Bellingham (Ingiltere), Salim ed-Devseri (S. Arabistan), Pedri (Ispanya), Muhammed Kudüs (Gana), Richarlison-Rodrygo (Brezilya)

En Güzel Gol Richarlison (Brezilya, 2. Golü)

Salim ed-Devseri (S. Arabistan)

En Sikici Maç Meksika-Polonya (0-0)

En Farkli Skor Ispanya-Kosta Rika (7-0)

En Renkli Taraftar Meksika, Gana, Kamerun

En Iyi Hakem Orsato/Italya (Katar-Ekvador)

En Iyi Enstantane Ganali A. Ayew’in sevinme aninin yarida kalmasi. Ayew takiminin beraberlik golünü atmis ve oyundan çikmisti. Kulübede arkadaslariyla sevince devam ederken Felix’in attigi golle yikildi.

 

Bir diger enstantane Isviçre-Kamerun (1-0) maçindan geldi. Golü Kamerunlu Embolo atmisti ama üstünde Isviçre formasi vardi. Golden sonra sevinç gösterisinde bulunmadi.

 

GENEL NOTLAR;

*Tunus-Danimarka maçinda, bir Danimarka atagi sonucu ceza sahasinda yasanan pozisyon sonucu hakem oyunu devam ettirdi. VAR, hakemi uyardi. Hakem pozisyonu monitörden izledi ve kararini degistirmedi. 

Meksikali Palazuelos’u tebrik ediyorum.

*Ronaldo, Messi, Neymar gibi oyuncular beklenildigi kadar etkili olamadi. Bu turnuva, genç ve yeni oyuncularin kupasi olabilir.

*Fenerbahçe’nin golcüleri; Valencia ve Batshuayi isbasindaydi.

*Gözler kupanin gediklisi Italya’yi aradi.

 

 

TAHMIN;

A Grubunda Katar elenir, Hollanda ve Senegal devam eder.

B Grubunda Ingiltere kesin devam eder. Diger takim ABD veya Iran olur.

C Grubunda Arjantin çikar, diger 3 takim esit sansa sahip.

D Grubunda Fransa’nin yanina en yakin takim Danimarka.

E Grubunda Almanya Ispanya’yi yenemezse elenir. Bu grupta 3 takim (Ispanya, Almanya, Japonya) 6 puan yapabilir ve ilk ikiyi averaj belirleyebilir.

G Grubunda Brezilya rahat, ikinci takim Isviçre olur.

H Grubunda Portekiz favori ama her sey olabilir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —