AXA, 2022 yili Gelecek Riskleri Raporu’nu yayinladi: Ekonomik ve jeopolitik riskler küresel endise yaratiyor

AXA, 2022 yili Gelecek Riskleri Raporu’nu yayinladi: Ekonomik ve jeopolitik riskler küresel endise yaratiyor

AXA Grubu’nun küresel arastirmalar sonucu tüm dünyayi etkileyen uzun vadeli risk faktörlerini ortaya koydugu Gelecek Riskleri Raporu’nun 2022 sonuçlari yayinlandi.

AXA Grubu’nun küresel arastirmalar sonucu tüm dünyayi etkileyen uzun vadeli risk faktörlerini ortaya koydugu Gelecek Riskleri Raporu’nun 2022 sonuçlari yayinlandi. Her yil yayinlanan raporun bu yilki verilerine göre, ekonomik istikrarsizlik ve jeopolitik gelismeler iklim degisikliginden sonra en önemli risk faktörleri olarak görülüyor.

 

Türkiye’de oldugu gibi dünyada da “insanligin gelisimi adina insanlik için önemli olani korumak” amaciyla çalismalarini sürdüren AXA, her yil küresel ölçekte gerçeklestirdigi arastirmalarla tüm dünyayi uzun vadede etkileyen önemli risk faktörlerini belirliyor. Arastirma sonuçlarini “Gelecek Riskleri Raporu”yla tüm sektörlerin ve kamuoyunun bilgisine sunan AXA’nin raporunun 2022 edisyonunda yine çarpici veriler yer aliyor. 

 

Son bes yildir en önemli risklerden biri olarak gösterilen iklim degisikligi, jeopolitik istikrarsizlik ve enerji riskleriyle iç içe geçiyor

Tüm dünyadan risk uzmanlarinin ve kamuoyunun görüsleriyle sekillenen Gelecek Riskleri Raporu’nda, geçtigimiz yil oldugu gibi 2022 yilinda da iklim degisikligi en önemli risk faktörü olarak birinci sirada yer aldi. Risk uzmanlarina göre iklim degisikligini sirayla su risk faktörleri izliyor: jeopolitik istikrarsizlik, siber güvenlik riskleri, enerji riskleri, pandemi ve bulasici hastaliklar, toplumsal gerginlik, dogal kaynak ve biyoçesitlilik riskleri, finansal riskler, makroekonomik riskler, para politikasi ve mali politikalardan kaynaklanan riskler. 

 

Raporda, söz konusu risk siralamasinin iklim degisikliginin biyoçesitlilik, saglik ve ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerinin göz ardi edilemez boyutlara ulastiginin göstergesi oldugu belirtildi. Hem risk uzmanlari hem de kamuoyunun iklim degisikliginin yarattigi riskler karsisinda kamu otoritelerinin gerekli önlemleri almadigini düsündüklerine dikkat çekildi. Raporda ayrica, risk uzmanlarinin, Rusya ve Ukrayna arasindaki savasin sebep oldugu jeopolitik gerilimin yayilarak devam edecegine ve bu durumun iklim degisikligi gibi risk faktörleri karsisinda ülkelerin ortak aksiyon almasini engelleyecegi görüsüne de yer verildi.

 

 

Artan ekonomik riskler toplumsal huzursuzlugu körüklüyor

Gelecek Riskleri Raporu’nun isaret ettigi en önemli 10 risk faktörü arasinda bu yil ilk kez üç ekonomik risk faktörü yer aldi: finansal istikrarsizlik, makroekonomik riskler, para politikalari ve mali politikalarin sebep oldugu riskler. Söz konusu ekonomik riskler arasinda enflasyon ve alim gücünün düsmesi hem uzmanlar hem de kamuoyu açisindan en önemli kaygi unsurlari olarak öne çikiyor. Rapora göre, hem ABD hem de Avrupa’daki uzmanlar sürekli artan enerji ve gida fiyatlarinin sosyal esitsizlikleri derinlestirerek toplumda huzursuzluga sebep olacagini düsünüyor. Kamu otoritelerinin sosyal bütünlügü koruma konusunda her zamankinden daha fazla tetikte olmalari gerektigine dikkat çekiliyor. 

 

AXA’nin bu yilki Gelecek Riskleri Raporu’nda öne çikan diger veriler ise su sekilde: 

 

Kirilganlasan ve güvenleri azalan insanlarin riskten kaçinma egilimi artiyor: Uzmanlarin yüzde 89’u, tüm dünyada insanlarin 5 yil öncesine göre daha kirilgan oldugunu düsünüyor. ABD dahil olmak üzere kamuoyunun çogu, hayallerini gerçeklestirmek için risk almaktan kaçindigini ifade ediyor. 

 

Uzmanlar kamu-özel is birliginin gerekliligine dikkat çekiyor: AXA’nin bu yilki raporunda ilk kez, uzmanlara risk faktörleri karsisinda kamu otoritelerinin ne yapmasi gerektigi sorusu yöneltildi. Uzmanlar, risk faktörlerine yönelik yapilan çalismalarda kamu ve özel sektör is birliginin gerekli oldugunu düsünüyor.

 

Gençler, çevresel riskler konusunda önceki kusaklara göre daha endiseli: Gençler iklim degisikligini risk faktörleri arasinda birinci, çevre kirliligini üçüncü ve biyoçesitlilik kaybini besinci siraya koyuyor. Gençler ayni zamanda, çevre riskleriyle ilgili yasal adimlar atilmasini toplum geneline kiyasla daha gerekli görüyor. 

 

Iklim degisikligi farkli cografyalardaki uzmanlar tarafindan en önemli risk faktörü olarak görülüyor: Iklim degisikligi, Amerika, Avrupa, Afrika, Asya Pasifik ve Orta Dogu’daki uzmanlar tarafindan en önemli risk faktörü olarak görülüyor.

 

Enerji riskleri en çok Avrupa’da kaygi yaratiyor: Uzmanlarin yüzde 61’i, kamuoyunun ise yüzde 58’i enerji risklerinin kaynagi olarak artan enerji fiyatlarini ve tedarik sikintilarini öne sürüyor. Bu kaygilar, Rusya ve Ukrayna arasindaki savas nedeniyle enerji tedarikinde en çok sorun yasayan Avrupa ülkelerinde daha yogun olarak yasaniyor. 

 

Jeopolitik istikrarsizlik siber güvenlik risklerine dair kaygilari artiriyor: Jeopolitik gerilimin yogunlasmasi ve dijitallesmenin artmasi olasi genis çapli siber saldirilarla ilgili endiselere sebep oluyor. Siber güvenlik riskleri, bu yilki raporda yine en önemli risk faktörleri arasinda yer aliyor. 

 

AXA Sigorta CEO’su Yavuz Ölken, rapor hakkinda su degerlendirmeleri yapti: “Gelecek Riskleri Raporumuzda iklim degisikligi geçtigimiz yil oldugu gibi 2022 de de en önemli risk faktörü olarak yer aliyor. AXA olarak hem iklim degisikligi kaynakli riskleri en aza indirmek hem de dogrudan iklim degisikligini önlemek adina Türkiye’de ve dünyada çok kapsamli çalismalar yapiyoruz. Öte yandan, özellikle de son bir yil içinde jeopolitik gerilimlerin tirmanmasiyla ekonomik riskler ve siber güvenlik risklerinin daha da yükselmesi, küresel sorunlari asmak adina toplumsal is birliginin önemini daha da artiriyor. Sigortacilar olarak bu konuda öncülük etmekle yükümlü oldugumuzu düsünüyoruz. Risk faktörleriyle ilgili kamuoyunu bilgilendirmenin yani sira AXA olarak aldigimiz aksiyonlar ve öncülük ettigimiz degisimlerle gelecege güvenle ilerlemek için çalismaya devam edecegiz.”