Geçmeyen Kas Hastaliklarinda Timoma Arastirilmali

Gögüs kafesinin arkasinda akcigerler arasinda bulunan küçük bir organ olan timüs bezinde olusan timoma tümörleri agirlikli olarak orta yas ve üzerinde görülüyor.

Sağlık 22.11.2022 12:21:00 0
Geçmeyen Kas Hastaliklarinda Timoma Arastirilmali

Gögüs kafesinin arkasinda akcigerler arasinda bulunan küçük bir organ olan timüs bezinde olusan timoma tümörleri agirlikli olarak orta yas ve üzerinde görülüyor. Timoma hastanin sadece gögüs bölümüyle ilgili olmuyor, baska kas hastaliklariyla da iliskilendiriliyor. Kas güçsüzlügü, çabuk yorulma, göz kapagi düsüklügü gibi sikayetlere neden oldugu için tedavisinde öncelikle nöroloji bölümü devreye giriyor. Her ne kadar kas hastaligina neden olsa da, altta yatan sebep timoma olabildiginden bu iyi huylu tümörün akla gelmesi tedavi açisindan büyük önem tasiyor. Memorial Antalya Hastanesi Gögüs Hastaliklari Bölümü’nden Prof. Dr. Abdullah Erdogan, timoma cerrahisi hakkinda bilinmesi gerekenleri anlatti. 

 

Kas hastaligi ile karistirilabilir

Timoma gögüste kalbin önündeki timüs bezinden kaynaklanan tümörün kaslar ile çalismayi engelleyen bir madde üretmesiyle olusur. Timoma, timus cerrahisi gibi mediasten hastaliklari toplumda çok fazla bilinmemektedir. Ancak kas güçsüzlügü gelisip nöroloji klinigine basvurulursa anlasilir. Bir de tümörün büyümesine bagli olarak gögüs bölgesinde yaptigi basi sebebiyle; halsizlik, gögüste basinç hissi, öksürük, yutma güçlügü gibi sikayetlere neden olabilir. Bu belirtiler ile hasta bir uzmana basvurdugunda eger akciger filmi ile tani konulabilmis ise erken dönemde gögüs cerrahi tarafindan tedavi edilebilir. Timoma küçük olsa da kas hastaligiyla ilgili belirtiler gösterebilir.   

 

Timus bezi büyümesi ve timoma kas hastaligina neden olur

Timus bezi büyümesi hiperplaziye daha sonra tümoral yapiya dönüserek timoma sekline gelir. Timoma oldugu için kas hastaligi ortaya çikar. Bir de timusun baslangiçta büyümesiyle erken dönemde kas hastaligi baslar. Burada timus büyüktür ve tümör olusmamistir. Bazen de kas hastaligi geç ortaya çikar timoma kitle sekline dönüsmüstür. Geçmeyen kas hastaliklarinda timus mutlaka arastirilmalidir. 

 

Nedeni tam olarak bilinmiyor

Timoma orta yas ve orta yas üzerinde daha sik görülür. Çocuklarda ve 20 yas altindaki kisilerde çok nadiren karsilasilir. Timomanin neden oldugu kesin olarak bilinmemektedir. Timomada küçülmesi gereken bezi daha fazla çalismaya zorlayan bir etken vardir. Nedeni henüz kesfedilmemis olsa da genetik yapi, stres, yasam sekli, alinan kimyasal maddeler timomaya neden olabilir. 

 

 

Kalbin önünde yer aliyor 

Timoma olan hastalarda timoma kalbin önünde oldugunda, oradaki alanin dar olmasi nedeniyle çevre organlara çabuk basi yapar. Bu yüzden timomanin çikarilmasi için açik cerrahiye ihtiyaç vardir. Genis bir alandan timoma yani nodül tam olarak çikarilir. Gögüs kafesinin açilmasi hastalari korkutabilmektedir ancak akciger ameliyatlarinda basvurulan torakotomi yönteminden daha kolaydir. Ameliyat sonrasinda daha az agri ve komplikasyon görülür. Eger hastada timoma yoksa ve timus küçük bir bez iken büyüme görülüyorsa endoskopik yöntemlerle de timusun çikarilmasi gerçeklestirilebilir. 

 

Gögüs içinde dogustan kistler de görülebiliyor

Gögüs içinde timoma disinda dogustan olan kistler de vardir. Bu kistler de benzer sikayetleri olustururlar. Bu sikayetler kas hastaliklariyla iliskili degildir ama timomayla benzer rahatsizliklara neden olur. Yine bu kistler gögüs içinde basi hissi, yutma güçlügü, öksürük ile belirti verebilir. Timus bezi büyüklügü ve timoma ayni sey degildir. Timus bezi normalde çocukluk çaginda immun sistemin gelismesi için bir araci organ olarak görev alir.  Kemik iligi olgunlasip immun sistem gelistikten sonra timus bezine insanlarin ihtiyaci olmaz.  Yetiskin insanlarda timus bezi körelmis, küçülmüs 2 grama kadar düsmüs bir atrofik beze seklindedir. Ancak 3 buçuk kilogram dogmus bir bebekte timus bezi 15 gramin üzerindedir.  

 

Timoma su sikayetlere neden olabilmektedir;

Her gün yapilan hareketleri yaparken çabuk yorulma  Uzun yürüyüslerde yorulma Yemek yerken yorularak yutkunmanin güçlesmesi   Halsizlik Gögüste basi hissi Öksürük

 

15 cm’e kadar büyüyebilir

Mediasten cerrahisi, vücuttaki bagisiklik sisteminin bozulmasina bagli olusan ve belirli kaslarda zayiflamaya yol açan Myastenia gravis hastaliginda ve timoma söz konusu oldugunda yapilir. Myastenia graviste timüs küçüktür ve endoskopik yöntemlerle timus bezi çikarilabilir. Timoma oldugunda artik kitle olusmus ve büyümüstür. Ortalama 3 ila 6 cm arasinda bir kitle haline gelmistir.  Bu büyüklükteki kitle endoskopik yöntemlerle çikarilmaz ve açik cerrahiye basvurulur. Timoma 3 cm’den 15 cm’e kadar büyüyebilen iyi huylu bir tümördür. 

 

Cerrahi gögüs kafesi açilarak yapiliyor

Timoma toplumda akciger kanseri gibi çok sik görülen bir hastalik degildir. Timoma kas hastaligiyla iliskili oldugu için nöroloji uzmanlariyla birlikte takibi yapilir. Ancak timoma cerrahi ile tedavi edilmesi gereken bir hastaliktir. Myastenia gravis nörolojik bir hastalik olarak medikal tedavi edilir. Ancak toraks CT ile timüs hiperplazisi olup olmadigi kontrol edilir ve varsa cerrahiye basvurulur. Eger miyasteni diye adlandirilan kas hastaligi gögüs içinde timüs bezinin büyümesi ile iliskiliyse bu hasta cerrahiden ciddi sekilde yarar görür. Cerrahi steryum diye adlandirilan kalp ameliyatlarindaki gibi gögüsteki ana kemigin açilmasi ile yapilir. 


Perşembe 14.6 ° / 10.5 °
Cuma 15.6 ° / 10 °
Cumartesi 16.1 ° / 9.6 °