StemCord’un hamilelik seminerleri devam ediyor
StemCord’un hamilelik seminerleri devam ediyor
Gebelikte düzenli egzersiz yapmanin hem fiziksel hem psikolojik olarak anne adayini doguma hazirladigini vurgulayan Kadin Dogum Uzmani Op. Dr. Nazli Korkmaz, “Yoga, pilates, yürüyüs ve yüzme gebelikte en uygun egzersizlerdir. Agirlik kaldirma, kosu gibi zorlayici sporlardan ise uzak durulmasi gerekiyor. Dogru nefes almayi ögrenmek de dogum ani için çok önemli” diye konustu. 24 hafta ve üzeri gebelere yönelik düzenlenen StemCord Aile Bulusmalari’nin 27 Kasim ve 25 Aralik’ta sürecegini söyleyen Dr. Korkmaz, “Gebenin dogum fizyolojisini iyi tanimasi, psikolojisinden beslenmesine birçok konuda dogru bilgiyle dogum ve sonrasina hazirlanmasi hem anne hem bebeginin sagligini olumlu etkiliyor” dedi.
Yeni nesil biyoteknoloji merkezi Stembio bünyesinde kordon kani ve dokusu bankaciligi hizmeti sunan StemCord’un ailelerin doguma daha bilinçli sekilde hazirlanmalari için Kadin Dogum Uzmani Op. Dr. Nazli Korkmaz koordinatörlügünde düzenledigi hamilelik seminerleri 27 Kasim ve 25 Aralik tarihlerinde devam ediyor. Gebe ve eslerinin yogun katilimi ile Sait Halim Pasa Yalisi’nda 23 Ekim’de gerçeklesen ilk seminerde ailelere, dogum fizyolojisinden beslenmeye, gebe psikolojisinden yoga ve dogum egzersizlerine kadar birçok konuda kapsamli egitimler verildi. StemCord Aile Bulusmalari’nin 24 hafta ve üzeri tüm gebe ve eslerinin katilimina açik oldugunu belirten Dr. Korkmaz, “Gebenin dogum sürecindeki fizyolojisini iyi tanimasi ve bas etmesi gereken degisken duygu durumlarina karsi bilinçli yaklasimi hem kendisinin hem de bebeginin sagligini olumlu anlamda etkiliyor. Anne adaylarinin birçok konuda bilgi ve farkindaliklarini artirarak dogum ve sonrasina hazirlanmalari önem tasiyor” diyerek hamilelik sürecinde dikkat edilmesi gerekenleri paylasti.
‘Yanlis bilgiler ruh halini olumsuz etkiliyor’
Gebeligin kadinlar için fiziksel ve psikolojik birçok degisimi bir arada yasadiklari çok özel bir dönem oldugunu vurgulayan Dr. Nazli Korkmaz, “Her anne adayinin hamilelik sürecinde kaygi ve hassasiyet yasamasi normal bir durum. Yeni bir canli dünyaya getirirken kadin için de bir yeniden dogus söz konusu. Saglikli gebelik süreci geçirmek için anne adaylarinin kendilerini doguma hem fiziksel hem de psikolojik olarak hazirlamasi gerekiyor. Dogumun nasil oldugunu bilmek, bu konularda yanlis bilgilerden uzaklasip dogumun normal bir süreç oldugu fikrini benimsemek anne adaylarina rahat bir dogum yapmasinda yardimci oluyor. Özellikle çevreden duyulan zor dogum hikayeleri, gebelik sürecinde yasanan sikintilar, dogum sürecinin zorlu algilanmasina yol açiyor ve dogum korkusu yasanabiliyor. Bu korkuya mahal vermemek için, kadinin doguma mümkün oldugu kadar olumlu yaklasmasi rahat bir dogum yapmak için oldukça önemli” diye konustu.
Nefesinizi bilinçli kullanmayi ögrenin
Hem gebelik hem de dogum aninda gebenin rahat olmasi gerektigini söyleyen Dr. Korkmaz, “Düzenli egzersiz yapmak rahat ve kolay bir doguma zemin hazirladigi kadar psikolojik açidan da oldukça faydalidir. Gebelik dönemi için en uygun egzersizler yoga, pilates, yürüyüs ve yüzme gibi egzersizler. Agirlik kaldirma, kosu gibi zorlayici sporlardan ise uzak durulmasi gerekiyor. Gebelik ve dogum sirasinda hem psikolojik hem de fiziksel nedenlerden ötürü kas gerginligi yasanabilir. Pelvis taban kaslarini kullanmayi ögrenmek rahat bir dogum süreci geçirilmesine yardimci oluyor. Dogru nefes almak da dogum ani için çok önemli. Solunum egzersizleriyle gögüs kafesini ve karin kaslarini ayri çalistirarak nefesi daha bilinçli kullanmayi ögrenmek mümkün. Örnegin büyük ve derin nefesler ikinma sürecinde bebege oksijen ulasmasini saglamasinin yani sira kasilma aninda odaklanmaya da yardimci olur” bilgilerini paylasti.
Ara ögünlerde meyve ve kuruyemis tüketin
Gebelik ve dogum sürecinde beslenme aliskanliklarinin da anne ve bebek sagligi için oldukça önemli oldugunu da vurgulayan Dr. Nazli Korkmaz, “Demir, folik asit ve protein açisindan zengin olan gidalarin günlük olarak tüketilmesi oldukça önem teskil ediyor. Sote edilmis sebze türlerinin bu dönemde siklikla tüketilmesi gerekir. Ayrica lifli gidalarin düzenli olarak tüketilmesiyle kabizlik sorununun önüne geçilebilir. Bu dönemde iyi pismemis yumurta, çig et, pastörize peynir gibi risk yaratabilecek gidalardan kesinlikle uzak durulmali. Gebelikte ana ögünler kadar ara ögünlere de önem verilmeli. Özellikle ara ögünleri çok daha saglikli bir sekilde düzenlemek için elma, armut, kuruyemis gibi gidalara yönelmek kilo kontrolü yapmaniza da olanak saglar” ifadelerini kullandi.