EÜ’de “Uluslararasi Adli Hemsirelik Sempozyumu”
Ege Üniversitesi (EÜ), Izmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (IKÇÜ), Izmir Ekonomi Üniversitesi (IEÜ) ve Adli Bilimciler Dernegi is birligi ile “Uluslararasi Adli Hemsirelik Sempozyumu” düzenlendi. Ege Üniversitesi Hemsirelik Fakültesi Konferans salonunda yapilan sempozyuma, IEÜ Saglik Bilimleri Fakültesi Dekani Prof. Dr. Filiz Ögce Aktas, IKÇÜ Saglik Bilimleri Fakültesi Dekani Prof. Dr. Derya Özer Kaya, EÜ Hemsirelik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Aysegül Dönmez, Adli Bilimciler Dernegi Baskani Prof. Dr. Hamit Hanci, akademisyenler ve ögrenciler katildi. Sempozyumun baskanligini Prof. Dr. Hamit Hanci, Prof. Dr. Aynur Uysal Toraman ve Prof. Dr. Leyla Baysan Arabaci üstlendi.
Sempozyum baskanlari adina açilista konusan EÜ Hemsirelik Fakültesi Halk Sagligi Hemsireligi Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Uysal Toraman, “Hemsirelerimiz, adli konularda bilgi ve birikimlerinin sinirli olmasi, sorumluluklarina dair yasal düzenlemelerin yapilamamasi nedeniyle adli olaylara gerekli yaklasimda bulunamiyor. Adli olaylarin çözümüne katki saglayan, dünyada hemsirelik mesleginin önemli alt uzmanlik alanlarindan birisi olarak kabul edilen adli hemsireliginin görünürlügünü artirmak, meslektaslarimiza ve ögrencilerimize adli hemsirelik konusunda farkindalik olusturmak, güncel bilgileri paylasmak amaciyla bu sempozyumu planladik. Sempozyum süresince adli bilimlerde adli hemsireliginin tanimlanmasi, adli boyutuyla siddet ve istismar, adli hemsirelikte yasal sorumluluklar gibi konularda adli hemsirelik uygulamalarina dair sunumlar gerçeklestirecek” dedi.
Tip ve hukukun birlestigi yerlere ait adli vaka örnekleri veren Prof. Dr. Ögce Aktas, “Adli tip hepimizin bildigi gibi oldukça önemli bir alan. Adli hemsirelik de adli tip kadar önemli bir alan olmasina ragmen yeni gelisen bir kavram olarak karsimiza çikiyor. Adli bir vakada kanitlari görebilecek, toplayabilecek, desteklenmesini saglayacak konumda olan hemsirelerin bu konuda egitimli olmasi son derece önemli. Türkiye’de henüz tanimlanmamis bir meslek oldugu için yasal çerçevesi ve is tanimlari yapilmamis ancak bu tür etkinlikler sayesinde farkindaliklarla zenginlesecegini, belli bir süre sonra adli hemsireligin de bir disiplin olarak kabul edilecegine inaniyorum” diye konustu.
Prof. Dr. Kaya, “Adli bilimler, küresel olarak her canlinin yasam hakkina, adil paylasim ile güvenlik, barinma, beslenme sartlarini en iyi düzeye getirerek, adil yasam ve sagligi güvence almasi açisindan son derece önemli alan. IKÇÜ Saglik Bilimleri Fakültesi kapsaminda her yil 500’e yakin ögrenciye bu farkindaligi olusturacak dersler veren ve alana önemli, bilimsel katkilar sunarak bu konuya dikkati çekmek için yogun emek harcayan hemsirelik bölümü ögretim elemanlarimiza özel bir tesekkür ediyorum” dedi.
EÜ Hemsirelik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Dönmez ise, “Fakültemizde 2022 yili içinde yedi tane uluslararasi sempozyum ve kongre planladik. Bugün gerçeklestirdigimiz Uluslararasi Adli Hemsirelik Sempozyumu da uluslararasi toplantilarimizdan birisidir. Fakültemizde Adli Hemsirelik hizmetlerinde yetismis akademik personelimiz yaninda, lisans programimizda Saglik Hukuku, Hemsire ve Hasta Güvenligi ve Toplum, Çevre ve Hemsirelik Modülünde Cezaevi ve Tutukevi Hemsireligi gibi Adli Hemsireligi ilgilendiren dersleri ögrencilerimize vermekteyiz. Ayrica Is Sagligi Hemsireligi Yüksek Lisans Programimiz da bulunmaktadir. Tüm bu faaliyetlerimiz, Adli Hemsirelik konusunda Ege Üniversitesinin uluslararasilasma vizyonu kapsaminda bize itici güç etkisi yapmistir. Adli hemsirelik, insanlarin yasamlarini etkileyen iki sistem olan “Saglik” ve “Adalet” i bir araya getiren özel bir alandir. Ayrica bir uzmanlik alani olarak kabul edilmektedir. Aslinda akademik görevlerimiz içinde bu konuda bilirkisiler olarak görev yapmaktayiz, 2022 yilinda fakültemizde 10 akademik personelimiz bu konuda görev almistir. Adli Hemsirelik konusunda düzenlenen bu önemli sempozyumun yol haritamiza cevap olacagina inaniyorum” diye konustu.
“Nedir Bu Adli Bilimler?” sunumunda kendi adli bilim vaka tecrübelerini katilimcilara aktaran Prof. Dr. Hanci, “Esasinda biz adli tip olarak çok daha büyük bir ailenin sadece küçük parçasiyiz. Bu aileye biz adli bilimler diyoruz ve halk tarafindan adli tip bilinen kismidir. Adli Bilimciler Dernegi olarak 120 tane alt komisyonumuzun en önemlilerinden biri adli hemsirelik komisyonudur” dedi.
Sempozyumun ikinci gününde Prof. Dr. Hamit Hanci yürütücülügünde Ege Üniversitesi Hemsirelik Fakültesi, Izmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (IKÇÜ), Izmir Ekonomi Üniversitesi (IEÜ) Saglik Bilimleri Fakültesi Hemsirelik Bölümü ögrencilerinin katildigi (9 ögrenci) “Adli Bilimler, Adli Hemsirelik ve Afet” konularinda bilgi yarismasi düzenlendi. Bu yarismada EÜ Hemsirelik Fakültesi ögrencisi Emre Sercan birinci, IKÇÜ Hemsirelik Bölümü ögrencileri Duygu Altintas ikinci ve Emrah Çiçek üçüncü oldu.
Iki gün süren ve dört panel ile gerçeklestirilen sempozyumda, yurt içi ve yurt disindan alanlarinda uzman konusmacilar; “Adli Hemsireligin Tarihsel Gelisimi ve Çalisma Alanlari”, “Adli Dis Hekimlik ve Hemsirelik Disiplinleri Arasindaki Iletisim”, “Çocuk Istismari ve Ihmali”, “Çocuk Istismarinin Tespitinde Ortopedik Kiriklar”, “Saglik Çalisanlarina Yönelik Siddet ve Mobbing”, “Forensic Nursing in Kosovo”, “Sexual Assault and the Role of Forensic Nursing”, “Adli Hemsirelikte Yasal Sorumluluklar”, Adli Psikiyatri Hemsireliginde Yasal Sorumluluklar”, Acil Hemsireliginde Yasal Sorumluluklar”, “Adli Jinekoloji” basliklari altinda sunumlar yapti.