Türkiye Bilim ve Teknoloji Arastirma Kurumu TÜBITAK’in Sanayi ve Teknoloji Bakanligi himayesindeki Öncül Ar-Ge Laboratuvarlari Programi’na Arçelik de dahil oldu.
Türkiye Bilim ve Teknoloji Arastirma Kurumu TÜBITAK’in Sanayi ve Teknoloji Bakanligi himayesindeki Öncül Ar-Ge Laboratuvarlari Programi’na Arçelik de dahil oldu. Türkiye’nin Ar-Ge konusundaki öncü sirketi Arçelik, TÜBITAK destegiyle Çayirova’daki kampüsünde "Ileri Malzeme, Filtrasyon ve Hijyen Teknolojileri Öncül Arastirma Laboratuvari" kurdu. Arçelik’in Öncül Arastirma Laboratuvarinin, yurt içi ve yurt disi doktorali arastirmacilari Ar-Ge ekosistemine kazandiracak bir çekim merkezi olmasi ve Türkiye’nin teknoloji yol haritalarina ve stratejik eylem planlarina destek olmasi hedefleniyor.
Küresel Ar-Ge ve inovasyon ekosistemine liderlik hedefleyen Arçelik, bilim ve teknoloji alanlarinda yenilikçi, katilimci ve paylasimci bir kurum olma vizyonunu benimseyen TÜBITAK ile stratejik bir is birligi gerçeklestirdi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanligi himayesinde TÜBITAK 1515 kodlu Öncül Ar-Ge Laboratuvarlari Destekleme Programi kapsaminda Arçelik’in Çayirova Kampüsü’nde "Ileri Malzeme, Filtrasyon ve Hijyen Teknolojileri Öncül Arastirma Laboratuvari açildi. Laboratuvarda; temel arastirma düzeyinde yeni bilgilerin üretilmesi, uygulanmasi ve bilimsel çiktilarin olusturulmasi amaçlaniyor.
TÜBITAK Öncül Ar-Ge Laboratuvarlari Destekleme Programi kapsaminda faaliyete giren laboratuvar Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, TÜBITAK Baskani Prof. Dr. Hasan Mandal, Koç Holding Dayanikli Tüketim Grubu Baskani Fatih Kemal Ebiçlioglu, Arçelik Üretim ve Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardimcisi Nihat Bayiz ve Arçelik Kidemli Ar-Ge Direktörü Dr. Emre Oguz’un katildigi törenle açildi.
Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, “TÜBITAK Öncül Ar-Ge Laboratuvarlari Destekleme Programi ile alaninda öncü ulusal ve uluslararasi kuruluslarin Ar-Ge laboratuvari olusturmalari için kaynak sagliyoruz. Buralarda da ilk anda ticarilesme kaygisi gütmeyen, daha riskli ve daha vizyoner arastirma projelerini destekliyoruz. Sunu açik yüreklilikle ifade etmek istiyorum: Öncül Ar-Ge Laboratuvarlari, Türkiye’nin bilim ve teknoloji alaninda küresel çekim merkezi olmasina da büyük katki sagliyor. Her zaman söyledigimiz bir sey var. Biz, destek mekanizmalarimizi kurgularken olaya bütüncül bir sekilde bakiyoruz. Bu manada Öncül Ar-Ge Laboratuvarlari fikirden ürüne giden süreçte sadece bir baslangiç. Burada elde edilecek çiktilar, TÜBITAK ya da diger destek mekanizmalarinin girdisi olarak ticari ürünlere evrilecek. Bu laboratuvarlarda yapilacak bilimsel çalismalarla, 10 yil 15 yil sonrasinin vizyoner projelerine imza atacagiz. Bugün açilisini yaptigimiz Arçelik Öncü Ar-Ge laboratuvarinda ise biyoesasli alev geciktiriciler, organik elyaf, kimyasal geri dönüstürülmüs polimerler, çevreci poliüretan, aerojel formülleri, çeliklerin sararmasini önleyecek kaplamalar gelistirilecek. Karbondioksit yakalayan, uçucu bilesikleri, alerjenleri, virüs, bakteri ve polenleri filtre edecek çalismalar yapilacak. Bu sayede daha çevreci, daha rekabetçi ve ilkleri içeren ürünler pazara sunulacak. Buradaki hedef 5. yilin sonunda en az 50 uluslararasi patent basvurusu yapmak” dedi.
Törende konusan TÜBITAK Baskani Prof. Dr. Hasan Mandal, “TÜBITAK 1963 yilindan beri ülkemizde bilim, teknoloji, yenilik ekosisteminde birçok destek sunuyor. Bu desteklerde rekabet üst düzeyde oluyor. Her dönem binlerce proje aliyoruz. Ancak 1515 Öncül Ar-Ge Programimizda ise rekabet yok, biz firmalara giderek onlari bu programa davet ediyoruz. Çünkü bu programi bugünün degil gelecegin iddiali hedeflerine ulasmak için önemli bir araç olarak görüyoruz. Gelecegin daha karmasik, dinamik ve degisken sorunlarina çözüm bulma amaciyla sadece teknoloji gelistiren degil, gelistirilecek bu teknoloji için bilgi üretme konusunda belirli bir seviyeye gelmis firmalar bu destekten faydalanabiliyor” ifadelerini kullandi.
Mandal, “Özellikle pandemi sonrasinda tüm dünyada daha karmasik, dinamik ve degisken sorunlara çözüm üretmek için yenilikçi yaklasim gelistirme hedefi olan daha fazla firmamiz bu programa aday oldu. Arçelik Öncül Arastirma Laboratuvarinda yine bugünün ve gelecegin en önemli güçlügü olan Iklim degisikligi basliginda ‘Ileri Malzemeler, Filtrasyon ve Hijyen Teknolojileri’ alanlarinda biyoçesitlilik, döngüsel ekonomi, gida, saglik, enerji güvenligi gibi birçok ihtiyaca çözüm bulmaya çalisacaklar. Burada üretilecek kritik bilgi içinde çok disiplinli bir yaklasimda üniversite ve arastirma merkezleri ile çalisilacak. Sanayi-üniversite is birliklerinin tetiklenecegi bir arastirma merkezinin olusturulmasi hedefiyle baslatilan laboratuvarda baslangiçta 5 üniversite ile is birligi planlandi. Insan kaynagi temeli esas. Hem doktorali hem normal arastirmaci sayisinda 5 yil içindeki artis hedefi kiymetli” dedi.
Programin ülkemizin küresel rekabetine saglayacagi katki göz önüne alindiginda çok daha tercih edilen bir program haline geldigini vurgulayan Mandal, “Arçelik hem TÜBITAK destekli BIGG uygulayici kurulusumuz hem TÜBITAK SAYEM platform yürütücümüz. Arçelik bu programlarimizda öncü rol üstlendi, bu programda da yer aldigi için tebrik ediyoruz, bu programda yer alacak arastirmacilarimiza basarilar diliyoruz” diye konustu. Mandal, TÜBITAK 1515 Öncül Ar-Ge Laboratuvarlari Destekleme Programinin bilesenlerini yakin zamanda degistirdiklerini ve büyük ölçekli firmalar yaninda basvuru kosulunu saglayan KOBI düzeyindeki firmalarin da basvurmasi için programda degisiklik yaptiklarini belirtti.
Uluslararasi rekabette teknoloji ve Ar-Ge’nin önemine dikkat çeken Koç Holding Dayanikli Tüketim Grubu Baskani Fatih Kemal Ebiçlioglu sunlari söyledi: “Arçelik Ar-Ge merkezi kuruldugu 1991 yilindan bugüne kadar kamu, üniversite ve sanayi is birliklerine her zaman ayri bir önem verdi. Son yillarda TÜBITAK’in teknoloji hazirlik seviyeleri için olusturdugu tüm programlarda aktif olarak yer aliyoruz. Bugün Sanayi ve Teknoloji Bakanligimiz himayesinde TÜBITAK destegiyle açilisini gerçeklestirdigimiz arastirma laboratuvarini yurt içi ve yurt disindaki bilim insanlarini Ar-Ge ekosistemine kazandiracak bir çekim merkezi haline getirmeyi ve tersine beyin göçüne katki saglamayi amaçliyoruz. Üretim teknolojilerinde ilerleme saglamamiza yardimci olacak ve teknoloji alaninda yeni is birliklerini tetikleyecek böyle kiymetli bir programin parçasi oldugumuz için onur duyuyoruz. Milli Kalkinma Hamlesi ve ülkemizin katma degerli üretim kabiliyetleri açisindan kamu ve özel sektörün el ele ilerlemesi kritik önem arz ediyor. Öncül Ar-Ge Laboratuvari çalismasi kamu-özel sektör is birligi açisindan çok güzel bir örnek teskil ediyor.”
TÜBITAK program kapsaminda Öncül Ar-Ge laboratuvarina 5 yil süre ile destek saglayacak. Yürütme Komitesi karari ve Baskanlik onayi ile destek süresi 5 yil daha uzatilabilecek. Laboratuvarin, stratejik planlari TÜBITAK tarafindan belirlenirken çalismalar Arçelik tarafindan yürütülecek.