Ahmet Günestekin: Yasar Kemal tanidigim en vicdanli insandi

Ahmet Günestekin: Yasar Kemal tanidigim en vicdanli insandi

“Ada Hikâyesi” üzerinden usta yazarin göç dili

“Ada Hikâyesi” üzerinden usta yazarin göç dili
 

Izmirli edebiyat severler ressam Ahmet Günestekin’den kendisinin göç olgusuna ve mübadeleye bakisini sekillendiren usta yazar Yasar Kemal’i dinledi. Kültürpark Atlas Pavyonu’ndaki “Gâvur Mahallesi” sergisi ile iç içe yapilan söyleside konusan Günestekin, “Mübadeleyi yazan insan, oradaki kediyi, börtü böcegi, ati, inegi, agaci yazan insan iyi insandir. Yasar Kemal tanidigim en vicdanli insandi” dedi.



Ressam Ahmet Günestekin Izmir’de Yasar Kemal’in göç edebiyatini anlatti. Kültürpark Atlas Pavyonu’ndaki Günestekin’in mübadele temali “Gâvur Mahallesi” sergisi ile iç içe yapilan söylesiye ilgi yogundu. Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer’in de izledigi söyleside yurtlarindan edildikleri için köksüz kalmis insanlarin hikayesi, Yasar Kemal’in “Ada Hikâyesi” dörtlemesi üzerinden ele alindi. Söylesi sik sik alkislarla kesildi.



Izmir Büyüksehir Belediyesi tarafindan düzenlenen etkinlik Günestekin’in, “Renklerle Bir Yasar Kemal Portresi” adli belgesel film ile basladi. Filmin ardindan sözü, açilis konusmasi için Yasar Kemal’in esi ve Yasar Kemal Vakfi Yönetim Kurulu Üyesi Ayse Semiha Baban Gökçeli aldi. Baban Gökçeli, usta yazarin dörtlemesiyle ilgili söylesilerinden bir derlemeyi dinleyicilerle paylasti. Yasar Kemal’in “Bir Ada Hikâyesi romanlarimda mübadeleyi yazdim. Iki milyon insanin yerinden yurdundan edilmesi… Bunu yazmaya kalktim. Hiç de kolay degildi. En zor yazdigim kitap bu oldu” dedigini aktaran Baban Gökçeli konusmasina yine büyük ustanin su sözleriyle son verdi: “Benim romanlarimi okuyanlar insanligi asagilayamasinlar, zulme iskenceye karsi olsunlar. Ikiyüzlü insanlar utançlarindan kimsenin y& uuml;züne bakamasinlar. Benim romanlarimi okuyanlar insanin insani sömürmesine savasim versinler. Savasa düsman, barisa dost olsunlar. Her kosulda, dogayi yok edenlere, çocuklarinin, dünyanin gelecegi için her kosulda savasim versinler. Benim romanlarimi okuyanlar insana, dogaya sevgiyle dolu olsunlar.”



Mübadiller köksüz agaçlar gibidir
Selçuk Ramazanoglu moderatörlügündeki söylesi sohbet havasinda geçti. Yasar Kemal’in kendisinin de mübadil oldugunu belirterek sözlerine baslayan Günestekin, insanin dogdugu, yasadigi, öldügü topraga kök saldigini belirterek, “Siz kök salmis agacin gövdesini koparirsaniz o gövde bir süre sonra çürüyüp gider. Mübadiller de tam olarak böyledir. Yasar Kemal kitaplarinda bunu bize anlatiyor. Bu serginin de burada olmasinin nedeni Yasar Kemal ve Ada Hikayeleri’dir” dedi.



“Ben Yasar Kemal’in mirasçisiyim”
Yasar Kemal ile ikili sohbetlerinden büyük ustanin “Insan iki duyguyla dünyaya gelir. Biri iyilik, biri kötülük. Ölünceye kadar da bu iki kavram insanin pesini birakmaz” dedigini aktararak söyle devam etti: “Kötünün içinde kin, nefret, kiskançlik, sahtekarlik, vicdansizlik vardir. Iyi insanlar inanin bunu hissederler. Mübadeleyi yazan insan, oradaki kediyi, börtü böcegi, ati, inegi, agaci yazan insan iyi insandir” diye konustu.



Günestekin sözlerini, “Ben Yasar Kemal’in mirasçisiyim. Yasar Kemal tanidigim en cesur, en vicdanli, en iyi insandi benim için. Bugün Yasar Kemal için bir araya gelmemiz benim için unutulmayacak bir aksam oldu. Iyi ki büyük usta Yasar Kemal var” diyerek sonlandirdi.


Söylesi sirasinda gösterilen Günestekin’in “Ada Hikâyesi”nden pasajlar okudugu 6 kisa video da izleyicilerden begeni topladi.


Söylesinin ardindan Baskan Tunç Soyer, katilimcilara Izmir’in kurtulusunun yüzüncü yili anisina bastirilan çerçeveletilmis pullardan hediye etti.



“Gâvur Mahallesi” 5 Mart'a kadar ziyaretçilerini agirlayacak
Hafta içi 09.00-17.30, hafta sonu 10.00-17.00 saatleri arasinda 5 Mart 2023’e kadar her gün ziyarete açik serginin küratörlügünü Sener Özmen üstleniyor. Sergide büyük boyutlu enstalasyonlar, video isleri ve metal formlarin tasla tamamlandigi heykel çalismalari bulunuyor.