Atik antibiyotikler, yasami tehdit ediyor

Ilaçlarin çöpe gitmesinin önüne geçmek için 13 noktada atik ilaçlari toplayan Gaziemir Belediyesi, Dünya Antibiyotik Farkindalik Haftasi’nda sularda görülen antibiyotik kirliligine dikkat çekti.

Sağlık 17.11.2022 12:33:00 0
Atik antibiyotikler, yasami tehdit ediyor

Ilaçlarin çöpe gitmesinin önüne geçmek için 13 noktada atik ilaçlari toplayan Gaziemir Belediyesi, Dünya Antibiyotik Farkindalik Haftasi’nda sularda görülen antibiyotik kirliligine dikkat çekti.

Insanlarin tedavisinin yani sira hayvancilik ve tarim sektörlerinde kullanilan antibiyotikler,  antibiyotik direnci olusturuyor. Dünya üzerinde tüketilen antibiyotik miktarinin yüzde 80’ini, hayvancilik ve tarimda kullanilan antibiyotikler olusturuyor. Hiç antibiyotik kullanmamis kisilere, gidalardan ve sulardan antibiyotige dirençli mikroplar bulasabiliyor. Antibiyotige dirençli bakteriler, her yil 700 bin kisinin ölümüne neden oluyor. Gaziemir Belediyesi, bu tehlikeye karsi insanlari bilinçlendirmek için Dünya Antibiyotik Farkindalik Haftasi’nda, yasami tehdit eden antibiyotik direncine dikkat çekti.

Belediyenin Iklim Degisikligi ve Sifir Atik Müdürlügü’nde görev yapan Çevre Mühendisi Gülcan Özhan, atik sularla yayilan antibiyotiklerin canlilarin sagligi ve doga üzerindeki etkilerine dikkat çekti. Atik sularda bulunan antibiyotiklerin ayristirilamadiginin altini çizen Gülcan Özhan, “Antibiyotik olarak kullanilan çok çesitli maddelerin yüzde 30’u ile 60’i insanlarin ve hayvanlarin vücutlarindan hiç degismemis halde kanalizasyona ve oradan da atik su aritma tesisine ulasiyor. Aritma tesisine ulasan ilaçlar, burada yapilan islemlerde, sudan ayristirilamiyor. Balik çiftliklerinde ve tarimda kullanilan antibiyotikler ile çöp toplama alanlarindaki antibiyotik atiklar, sularla denizlere ve okyanuslara ulasiyor. Çevre bilimci ve mikrobiyoloji uzmanlari tarafindan gerçeklestirilen arastirmada, 72 ülkedeki nehirlerde, yaygin olarak kullanilan 14 antibiyotik analiz edildi. Sonuçta takip edilen alanlarin yüzde 65'inde yüksek seviyede antibiyotik bulundu. Sularla tasinan antibiyotikler, baliklara, suda yasayan diger canlilara ve insan sagligina ciddi bir tehdit olusturmakta. Antibiyotik kullaniminin artmasi, antibiyotik direncini gelistirmekte ve yüz binlerce insanin antibiyotige dirençli mikroplar nedeniyle ölümüne neden olmaktadir. Bu yüzden atik ilaçlarimizi kesinlikle çöpe atmamaliyiz” diye konustu.

“Ilaçlari çöpe atmayalim!”
Atik ilaçlarin gelisi güzel çöpe atilmasinin insan ve doga sagligini ciddi anlamda tehdit ettigine bu nedenle ilaçlarin çöpe atilmamasi gerektigine vurgu yapan Gaziemir Belediye Baskani Halil Arda sunlari söyledi:

“Evlerde kullanilmayan ve son kullanma tarihi geçmis ilaçlarin bilinçsizce çöpe atilmasi, lavabolara dökülmesi toplum ve çevre için geri dönüsü çok zor olabilecek riskler tasiyor. Tuvaletlere dökülen ilaçlar sehir kanalizasyon sistemine ve dolayisiyla aritma tesislerinden tekrar suya, havaya ve topraga karisarak dogayi ve insan sagligini tehdit ediyor. Havaya, suya, topraga karisan ilaçlar besinler ve içilen sularla insan vücuduna yerlesiyor. Bu durum da tüm canlilarin sagliginin ciddi anlamda zarar görmesine yol açiyor. Çevre projelerimizle yer alti sularimizi, denizlerimizi ve dogamizi koruyoruz. Dünya Antibiyotik Farkindalik Haftasi’nda, tüm yurttaslarimizi süresi dolan, kullanmadiklari ilaçlarini çöpe degil, hizmet binalarimizda yer alan atik ilaç toplama kutularina atmaya davet ediyorum.”


Perşembe 14.6 ° / 10.5 °
Cuma 15.6 ° / 10 °
Cumartesi 16.1 ° / 9.6 °