Mugla Büyüksehir Itfaiyesi'nden soba kullananlara ‘hayati’ uyari

Mugla Büyüksehir Belediyesi, soba zehirlenmesinin meydana gelmemesi için uyarilarda bulundu. Büyüksehir Itfaiyesinden yapilan açiklamada, soba yakilirken asiri doldurulmamasina, yatmadan önce sobaya kesinlikle yakit konulmamasina ve bacalarin mutlaka yild

Güncel 12.11.2022 14:19:00 0
Mugla Büyüksehir Itfaiyesi

MUGLA (IGFA) - Ülke genelinde her yil birçok vatandasin hastaneye kaldirildigi ve yasamini kaybettigi soba zehirlenmelerinin önüne geçilmesi için Mugla Büyüksehir Belediyesi uyarilarda bulundu. Hava sicakliklarinin düsmesi nedeniyle kullanilmaya baslanan sobalarin öncelikle temizlik ve bakiminin yapilmasi gerektigi belirtilen açiklamada baca ve soba borularinin temizlenmesinin önemli oldugu vurgulandi.

Mugla Büyüksehir Belediyesi Itfaiye ekipleri tarafindan baca yanginlarinin en önemli sebebinin bacada olusan kirlilik oldugu ifade edildi. Temizlenmeye soba bacalarinin zamanla kurum baglayarak tikanmalara sebep oldugunu vurgulayan Itfaiye ekipleri, “Tahliye edilemeyen karbon monoksit gazlari ölümlere, kurum ve yag tortularinin tutusmasi ise yanginlara neden oluyor. Baca yanginlari çatiya sirayet etmesi ile zarar daha büyük olabiliyor. Kullanilmadan önce bacalarinin temizliginin yapilmasi can ve mal emniyeti bakimindan önem tasiyor. Soguk havalarin devam ettigi ilimizde çikan yanginlarda vatandaslar evsiz kalabiliyor. Ayni zamanda bazi apartmanlarda çikan yanginlar nedeni ile komsularda magdur olabiliyor. O nedenle soba kullanan vatandaslarin dikkatli olmasi gerekiyor. Ülkemizde bilgisizlik, yanlis kullanim ve ihmal yüzünden soba, sofben, baca zehirlenmeleri hemen her yil kis aylarinda özellikle alçak basinçli havalarda tehlikeli boyutlara ulasmaktadir.”

 SOBA YAKILIRKEN ASIRI DOLDURULMAMALI

Büyüksehir Belediyesi Itfaiye ekipleri, soba ve bacalarla ilgili uyulmasi gereken kurallarin oldugunu vurguladi. Kullanilan her türlü isitma cihazinin kalite belgesinin kontrol edilmesi gerektigini vurgulayan Itfaiye ekipleri tarafindan, “Kullanilan yakitin standartlara uygunlugu kontrol edilmeli ve izin belgesi olmayan saticilardan kömür alinmamalidir. Asiri doldurulan sobanin duman yolu daralacagi, soba içinde düzensiz isi dagilimi nedeniyle de baca çekisi zayiflayacagi için soba yakilirken asiri doldurulmamasina dikkat edilmelidir.  Sönmekte olan sobaya asla tutusmasi güç yakitlar konulmamali, yakit yavas yavas ilave edilmeli, yatmadan önce sobaya kesinlikle yakit konulmamalidir. Iyi isinmayan ve alttan yakilan kömür sobalarinda karbon monoksit zehirlenmesi riski artacagindan soba tutusturulurken yakitin üstten yanmasi saglanmalidir. Soba borularinin birbiriyle birlestirilmesinde hava ve baca gazi sizdirmazligi saglanmali, sobanin bulundugu yer sürekli havalandirilmali, bacalar standartlara uygun ve yalitimli olmali ve düzenli olarak temizletilmelidir. Dumanin geri tepmesini önlemek için bacalarin en üst noktasinin çatinin en üst noktasindan 1 metre daha yüksekte olmasi saglanmali ve baca sapkasi mutlaka takilmalidir. Ayrica ‘Binalarin Yangindan Korunmasi’ yönündeki mevzuat hükümlerine uyulmasina özen gösterilmelidir” denildi.

BACALAR MUTLAKA YILDA BIR DEFA TEMIZLETILMELI 

Bacalarin normal soba, dogalgaz ya da kati yakitli olmasinin fark etmedigini, mutlaka yilda bir defa temizletilmesi gerektigini ifade eden Itfaiye ekipleri tarafindan sunlar kaydedildi: “Baca içerisinde olusan yag atiklari, ziftler ve kurumlasmalar gerek sobalarin gerekse ticari isletmelerin ocaklarinin alevli bir sekilde yakilmasiyla tutusarak alev almakta ve baca yanginlari meydana gelmektedir. Ihmal edilen bu tabakalar, baca içerisinde bir petrol ürünü gibi tehlike olusturmaktadir. Baca yanginlarinin binaya sirayet etmemesi için bacalarin çatlak olmamasi, dis etkenlerden korunmus ve yeterli yangin dayanimina sahip olmasi gerekir. Baca içerisindeki çatlaklar yanginin çati ve binalara geçisini kolaylastirmaktadir. Baca temizliginde bacalari yakarak temizlemeye tesebbüs edilmemeli, çati arasindan geçen bacalarin yalitimlarina dikkat edilmelidir. Temizlenmeyen bacalarda olusan kurumun ve yag tortularinin baca yanginlarina neden oldugu unutulmamali, tikali ve iyi çekmeyen bacalari kullanarak can güvenligi tehlikeye atilmamalidir.  Bacalarda olusan çatlaklara karsi önceden önlem alinmali ve kaliteli yakit kullanilmasina özen gösterilmelidir. Ilimizde isletmelerde meydana gelen baca yanginlarinin büyük çogunlugu baca ve yagli kanallarin temizliginin yapilmamasindan ya da yetersiz yapilmasindan kaynaklanmaktadir. Ilimiz sinirlari içerisinde yetki belgesi bulunan firmalara baca ve yagli kanal temizliginin yaptirilmasi önem arz etmektedir. Vatandaslarin bacalarinda sorun çiktigi anda Itfaiye ekiplerini aramasi gerekmektedir.”


Perşembe 17.8 ° / 7.6 °
Cuma 18.2 ° / 9.7 °
Cumartesi 24.1 ° / 11.8 °