Tarih: 11.11.2022 12:13

Dünyada her yil 6,7 milyon yetiskin diyabet veya komplikasyonlari nedeniyle hayatini kaybediyor

Facebook Twitter Linked-in

Novo Nordisk’in Türkiye Baskan Yardimcisi ve Genel Müdürü Jens Pii Olesen, 14 Kasim Dünya Diyabet Günü nedeniyle açiklama yapti:

 

 Novo Nordisk Türkiye Baskan Yardimcisi ve Genel Müdürü Jens Pii Olesen, Dünya Diyabet Günü nedeniyle yaptigi açiklamada, diyabetli bireylerin daha saglikli bir yasam sürmeleri için dogru zamanda, dogru tedavi ile hedefte kalmanin önemini vurguladi. Dünyada her yil 6,7 milyon yetiskinin diyabet veya komplikasyonlari nedeniyle hayatini kaybetmesi durumun ciddiyetini gözler önüne seriyor.

 

Dünyanin en büyük vakfi tarafindan yönetilen ve 99 yillik diyabet mirasiyla yenilikçi tedaviler sunan Danimarka merkezli global saglik sirketi Novo Nordisk’in Türkiye Baskan Yardimcisi ve Genel Müdürü Jens Pii Olesen Dünya Diyabet Günü nedeniyle yaptigi açiklamada, diyabetin günümüzün en büyük saglik sorunlarindan biri olduguna dikkat çekti. Jens Pii Olesen, “Diyabet tedavisinde sadece hedefi tutturmak degil, ayni zamanda dogru zamanda dogru tedavi ile hedefte kalmak da diyabetli bireylerin daha saglikli bir yasam sürmeleri açisindan oldukça önemli. Diyabetli bireylerin bu yolculukta basta hekimleri, saglik destekçileri ve aileleriyle birlikte hedefi tutturmalarina destek olmak gerekiyor. Diyabette tedaviye uyum ve devamlilik çok kritik bir rol oynuyor” dedi. 

 

Türkiye 9 milyon diyabetli birey ile Avrupa’da birinci sirada

2021 verilerine göre, dünyada her 5 saniyede 1 kisi diyabet sebebiyle hayatini kaybediyor. Toplam 537 milyon kisi diyabetle yasiyor, bunun anlami her 10 kisiden 1’i diyabetli. Türkiye ise toplam 9 milyon diyabetli birey ile Avrupa’da birinci sirada geliyor ve bu rakamin 2045 yilinda 13 milyona çikacagi hesaplaniyor. 

 

Diyabet, beraberinde komplikasyonlari da getirebilen bir hastalik; diyabetle yasayan her 3 kisiden 1’inin kardiyovasküler hastalik ile yasadigini ve Türkiye’de diyabet komplikasyonlarinin toplam saglik harcamalarinda payinin yaklasik 24 oldugunu vurgulayan Jens Pii Olesen, su degerlendirmelerde bulundu:  

 

“Uluslararasi Diyabet Federasyonu’nun (IDF) açikladigi verilere göre, 2021 yilinda, COVID-19 ile iliskili ölüm riskleri hariç tutuldugunda, 6,7 milyon yetiskinin diyabet veya komplikasyonlari nedeniyle öldügü tahmin ediliyor. Bu oran, diger tüm nedenlerden kaynaklanan küresel ölümlerin onda birinden fazla. Diyabet ve obezite pandemi tehlikesi büyümeye devam ediyor. Bu hastaliklar kardiyovasküler hastaliklar ve böbrek yetmezligi gibi diger sorunlari ortaya çikariyor. Bu sorunlarla mücadele ciddi bir ekonomik yük de doguruyor. 2021 yilinda, küresel saglik harcamalarindan tahmini olarak 966 milyar ABD dolari diyabet için kullanildi. Bu, son 15 yilda 316'lik bir artis demek. Diyabet yönetiminin günlük yükü hastalar için çok agir. Diyabetli kisiler günde ortalama bir saatlerini tedavi yönetimi için harciyor ve normal kan sekeri düzeyini günün ancak yarisinda saglayabiliyor.”

 

Türkiye’de diyabette öncü tedavilerle hayatlari iyilestirmek için kararlilikla çalistiklarini belirten Novo Nordisk Türkiye Diyabet Is Birimi Kidemli Direktörü Mert Yildirim ise diyabette uzman hekimlerle çalismanin ve hasta egitiminin gerekliliginin altini çizerek TURNUDEP arastirmasi sonuçlarina deyindi: “TURNUDEP arastirmasi sonuçlari diyabet tedavisinde hasta egitiminin ne kadar önemli oldugunu gösteriyor. Tip 2 diyabetli 1.535 hastanin katilimi ile gerçeklestirilen arastirmaya göre diyabet egitiminin tip 2 diyabetli bireylerin öz-bakim ve glisemik kontrol düzeyleri ile olumlu yönde iliskili oldugu tespit edildi” dedi.  

 

Toplumda diyabetin dogru tedavi ve aktif bir hayat ile düzgün yönetilmesinin mümkün oldugunu belirten Mert Yildirim, su açiklamayi yapti: “Diyabet tedavisinde hasta-doktor is birligi ile dogru ve etkin tedaviyi sürdürmek ve hedeflenen degerleri tutturmak çok önemli. Bu nedenle farkindalik projelerine büyük önem veriyoruz. 14 Kasim Dünya Diyabet Günü vesilesi ile diyabeti kontrol altinda tutma konusunda farkindalik yaratacak Fazla Seker isimli yeni bir projeyi hayata geçiriyoruz.”

 

Mert Yildirim, proje hakkinda su bilgileri paylasti: “Kan sekerinin kontrol altinda olmamasi, yani “Fazla Seker”, dolasim sisteminde hasarlanmaya sebep oluyor. Etkili glisemik kontrol saglanamadiginda ise nöropati, retinopati, nefropati ve kardiyovasküler hastaliklar gelisirken yasam kalitesi olumsuz yönde etkileniyor. Ileri düzey organ hasarlarini önlemek için etkili kan sekeri kontrolü ile “Fazla Seker”i kontrol altina almak gerekiyor. Novo Nordisk olarak “Fazla Seker” kampanyasiyla, diyabetli bireylerin iyi tedavi yönetimi ile “Fazla Seker”in olasi etkilerinden korunmasini ve ilerlemeden tespit edilebilmesi için farkindaligi arttirmayi hedefliyoruz. Bu amaçla hazirlanan dört filmde, diyabetten etkilenen organlar ‘göz, kalp, böbrek ve ayak’ karakterleri Kadir Çöpdemir, Dolunay Soysert, Güven Kiraç gibi usta sanatçilarin sesleriyle dile geliyor ve diyabetlilere önerilerde bulunuyorlar. Bu eglenceli girisi, uzman hekim videolari takip ediyor. Konusunda uzman doktorlar Prof. Dr. Oguzhan Deyneli, Prof. Dr. Serpil Salman, Prof. Dr. Özgür Demir, Uzm. Dr. Enver Göncüoglu devam filmlerinde, diyabetli bireylere istenmeyen etkileri nasil önleyebileceklerini anlatiyorlar. 

 

Farkindalik projesine ait tüm içeriklere diyabet.com web sitesi ve instagram hesaplari üzerinden ulasilabilecek.  Ayrica “diyabet.com” web sitesinde “Fazla Seker” sayfasina giren kisiler diyabet konusundaki bilgilerini test edebilecek, konuyla ilgili makalelere ulasabilecek ve diyabet farkindaligi olusturmak amaciyla hazirlanan içerikleri indirerek kendi sosyal medya hesaplarinda kullanabilecekler.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —