Basit Bir öksürük Ciddi Rahatsizliklara Yol Açabilir
Son dönemde çocuk doktorlarina yapilan basvurularin sebeplerinden birisi de krup hastaligidir. Mevsimsel geçislerde siklikla görülen krup çocuklarda öksürüge yol açarken nefes alamamaya kadar gidebilen ve tedavi edilmezse saglik açisindan çok önemli sonuçlari olan bir saglik sorunudur. Bu konuda ebeveynlere uyarilarda bulunan Kagithane Kizilay Hastanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Yeliz Polat krup hastaliginin hizli bir sekilde kötüleyebilecegini ve acil tibbi yardim alinmasi gerektigi uyarisinda bulundu.
Çocuklarda Krup Hastaligi Nedir
Kagithane Kizilay Hastanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Yeliz Polat “Halk arasinda yalanci kuspalazi, yalanci difteri olarak da bilinen Krup hastaligi 6 ay-3 yas arasi çocuklarda sik görülen enfeksiyon kaynakli bir üst solunum yolu hastaligidir. Ana nefes borusunun girisinin sismesi nedeniyle olusan öksürük ve nefes darliginin oldugu solunum yolunun tikanikligidir. Daha çok sonbahar ve kis aylarinda karsilastigimiz bu hastaligin en sik sebebi virüslerdir. Çocuklarda hava yolunda olusan ödem hava yolunun tikanmasina sebep olabilir. Bebek ve küçük çocuklar hava yollarinin daha dar olmasi sebebiyle ciddi olarak etkilenebilmektedirler” diye konustu.
Çocuklarda Krup Hastaligi Belirtileri Nelerdir ve Nasil Anlasilir?
Hastaligin belirtileri hakkinda bilgi veren Dr. Yeliz Polat, “Krup hastaliginin en net belirtisi seslerde olusan degisimdir. Çünkü Krup sismis ses tellerine bagli olarak seste belirgin degisimlere sebep olmaktadir. Krup basit bir soguk alginligi seklinde baslamaktadir. Fakat kendine has belirtilerinin görülmesi ile soguk alginligi olmadigi anlasilabilmektedir. Diger belirtileri ise siddetli öksürük, burun akintisi, Ates, yutkunmada zorluk çekme, halsizlik, boguk ses çikmasi, salya akmasi, seste çatallasma ve sesli nefes alma olarak görülebilir. Bu anlamda ebeveynlerin bu belirtileri iyi gözlemlenmesi ve belirtilerin olmasi durumunda mutlaka bir doktora basvurmasi gerekmektedir” dedi.
Krup Hastaligi Tedavisi
Kagithane Kizilay Hastanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmanimi Dr. Yeliz Polat, “Öncelikle çocugun soguk havalarda pencere açilarak 15 dakika nefes almasi saglanmalidir. Daha küçük çocuklarda, aglama ile birlikte nefes darligi artacagi için sessiz ve sakin bir ortamda sakinlestirilmesi önemlidir. Ates olmasi durumunda ates düsürücü verilmeli ve bol sivi tüketimi saglanmalidir. Krup tedavisinde ilaç olarak Kortikosteroid verilerek ses tellerindeki ve soluk borusundaki ödem azaltilir. Adrenalin de buhar yolu ile nebül tedavisi olarak verilebilir. Bu sekilde belirgin nefes darligi engellenmis olur. Viral kaynakli krup tedavisinde antibiyotik tedavisi verilmezken bakteriyel nedenli krupta antibiyotik tedaviye eklenir. Agir seyreden bakteriyel krupta yogun bakim tedavisi gerekebilir. Tedavide genellikle 20 dakika kadar soguk buhar uygulamasi önemlidir. Krup hastaliginin tekrarlama olasiligi yüksektir. Bir çocuk sik sik krup geçiriyorsa reflü veya alerji kaynakli problemlerin arastirilmasi gerekmektedir. Çocuklarda erken yasta el yikama aliskanliginin kazandirilmasi ve hasta çocuklardan uzak tutulmasi önemlidir” diye konustu.