Türkiye Futbol Federasyonu Baskani Mehmet Büyükeksi, Turkuvaz Medya Merkezi'nde Gençlik ve Spor Bakani Dr. Mehmet Muharrem Kasapoglu, TFF Yönetim Kurulu Üyeleri, kulüp baskanlari, teknik direktörler ve futbolcularin katilimiyla düzenlenen Sabah Uluslarara
Türkiye Futbol Federasyonu Baskani Mehmet Büyükeksi, Turkuvaz Medya Merkezi'nde Gençlik ve Spor Bakani Dr. Mehmet Muharrem Kasapoglu, TFF Yönetim Kurulu Üyeleri, kulüp baskanlari, teknik direktörler ve futbolcularin katilimiyla düzenlenen Sabah Uluslararasi Futbol Ekonomi Forumu & Fotomaç Süper Lig'in En Iyileri Ödül Töreni'ne katildi.
Birçok özel oturumun gerçeklestigi UFEF'in açilis töreninde bir konusma yapan Türkiye Futbol Federasyonu Baskani Mehmet Büyükeksi, federasyon olarak sezon basinda Süper Kupa ve Ziraat Türkiye Kupasi’nin 2022-2023 yili yayin haklari için sözlesme imzaladiklari Turkuvaz Medya Grubu’na ve Sabah Gazetesi’ne, futbolun paydaslarinin futbol ekonomisi konusunda fikir alis verisinde bulundugu, ortak çözüm ve yol haritasi belirlenmesinde büyük katkisi olan Uluslararasi Futbol Ekonomi Forumu'nu düzenledikleri için tesekkür etti.
“Naklen yayin gelirini anlasilan rakamin üstüne çikardik”
TFF'de yaklasik 5 ay önce göreve geldiklerini ve bu sürede kulüplere yeni gelirler saglamak için ellerinden geleni yaptiklarini aktaran Büyükeksi, sunlari kaydetti:
"Göreve geldigimizde acil çözüm bekleyen sorunlardan en önemlisi naklen yayin ihalesi anlasmasiydi. Bu da malum futbolun en büyük gelir kaynagi. Bizden önceki dönemde yaklasik 7 aylik bir süreç sonunda Kulüpler Birligi Vakfi ile yayinci kurulus arasinda 2 milyar 50 milyon liralik bir rakamda mutabik kalinmisti. Biz göreve geldikten sonra hemen bu anlasmayi sonuca ulastirmak için harekete geçtik. Ihaleyi göreve geldikten sonraki 3 gün içerisinde Kulüpler Birligi Vakfinin mutabik kaldigi rakamin da üzerinde bir bedelle sonuçlandirdik."
“Federasyon olarak bugün de yarin da her kulübümüze esit mesafede olacagiz”
Büyükeksi, futbolun marka degerini yükselterek hem naklen yayin ihalesi bedelini hem de kulüplerin diger gelirlerini arttirmayi hedeflediklerini ve bunun için de hazirladiklari projeleri hayata geçirdiklerini belirterek, "Adayligimi açikladigimdan beri üzerinde israrla durdugum ve futbol dünyamizda eksikligini hissettigimiz dört konunun hep altini çizdim. Bunlar güven, adalet, seffaflik ve esitlik. Federasyon olarak göreve basladigimiz ilk günden bu yana her kulübümüze esit mesafedeyiz ve esit mesafede olmayi sürdürecegiz." ifadelerini kullandi.
Futbolun marka degerini tüm liglerde arttirmayi amaçladiklarini vurgulayan Büyükeksi, sözlerine söyle devam etti:
"Bu hedefimize uygun olarak da 2. ve 3. Lig kulüplerimizin 5 yil boyunca kalici gelir elde etmelerini saglayacak naklen yayin ihalesi anlasmasini imzaladik. Bu liglerdeki karsilasmalarin canli olarak yayinlanmasiyla kulüplerimizin izlenirligi ve taninirligi da artacak. Böylece sponsorlarin da bu liglerdeki takimlarimiza ilgisi artacak ve kulüplerimiz için yeni bir gelir kapisi daha açilmis olacak. Bu liglerde oynayan futbolcularimizin da vitrine çikmasiyla birlikte kulüplerimiz futbolcu satisindan da önemli gelirler elde edebilecek."
Seffaflik Tescil Teknolojisi'nin 2. ve 3. Lig'de uygulanmasini sagladiklarini aktaran Büyükeksi, "Böylece olagandisi bahis hareketlerinin anlik olarak tespit edilmesinin ve bize bildirilmesinin önünü açtik. Böylece futbolumuzun bu tarz kötü niyetli girisimlerden zarar görmesini engelleyecegiz. Daha seffaf ve daha güvenli maçlar, daha fazla sponsor ve daha fazla gelir olarak kulüplerimize dönecek. Kadinlar Futbol Ligi'nin yayin haklari için de bir çalismamiz var. Onu da en kisa süre içerisinde sonuçlandirmayi planliyoruz." diye konustu.
“Kulüplerimizin gelir kalemlerini çesitlendirmemiz gerekiyor”
TFF Baskani Mehmet Büyükeksi, kulüplerin borç sorununa deginerek, "Kulüplerimizin 25 milyar lira borcu var. Faizlerini de eklersek 50 milyar liraya dayanacagini tahmin ediyoruz. Kisa, orta ve uzun vadeli plan ve projelerle, birlik ve beraberlik içinde çalisarak, çözümler üretmek zorundayiz. Kulüplerimizin ekonomik anlamda güçlü hale gelmesi, maddi sikintilar yasamamasi için dogru bir ekonomi yönetimi ve modelinin sart oldugunu düsünüyorum." seklinde görüs belirtti.
Fenerbahçe, Galatasaray, Besiktas ve Trabzonspor kulüplerinin gelirlerinin daha iyi oldugunu aktaran Büyükeksi, "Yayin gelirleri bütün kulüplerimiz için en önemli gelir kaynagi olsa da Anadolu kulüplerimizin çogunun gelirlerinin yüzde 90'ini olusturmakta. Bu yüzden gelir kalemlerini çesitlendirmemiz gerekiyor." dedi.
"Akademi zorunlulugu getirmeyi planliyoruz"
TFF Baskani Mehmet Büyükeksi, dünyanin birçok ülkesinde birçok kulübün, altyapisindan yetistirdigi oyunculari yüksek katma degerlerle satarak büyük gelirler elde ettiklerini vurgulayarak, konusmasina söyle devam etti:
"Bizim kulüplerimiz için de en dogru modelin bu oldugunu düsünüyoruz. Elbette sponsorluk gelirleri önemli ve sponsorlar futbolumuza büyük katkilar sagliyorlar, ancak kuracagimiz güçlü altyapilar ile yetisecek futbolcularimizin yurt disina yüksek katma degerlerle satisini gerçeklestirmek hem kulüplerimizin ekonomisine hem de ülkemizin ekonomisine büyük katkilar saglayacak. Türk futbolunun içinde bulundugu sikintili durumdan çikabilmesinin en önemli yolunun altyapidan oyuncu yetistirmek oldugunu düsünüyorum. Yoksa bu durum sürdürülemez. Devamli yurt disindan oyuncu getirerek bunun altindan kalkmak mümkün degil."
TFF olarak Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ile bir toplanti gerçeklestirdiklerini aktaran Büyükeksi, sözlerini söyle sürdürdü:
"Süper Lig takimlari basta olmak üzere akademi zorunlulugu getirmeyi planliyoruz. Avrupa'nin en genç nüfusa sahip ülkesiyiz. Futbolcu kaynagi olarak hiçbir eksigimiz yok. Altyapidan futbolcu yetistirmek için bu gençlerimizi egitecek antrenörlerin donanim olarak yeterli ve kaliteli olmasi gerekiyor. Bu nedenle yurt disindan yabanci oyuncu yerine altyapi antrenörü yetistirecek hoca getirmemiz gerekiyor. Altyapiya yönelik 4 sinif yaratmak istiyoruz. Her kategorinin hocalarinin farkli özelliklerinin olmasi gerekiyor. Oyuncularin hepsi her hafta ayni anda ayni egitimi alacak. Bölge antrenörleriyle hocalari ve futbolculari kontrol edecegiz. Kulüplerin altyapidan yukari dogru futbolcu yetistirebilmeleri noktasinda TFF'nin öncülük etmesi lazim. Altyapilarda görev yapan antrenörlerin maaslari çok düsük. Bunu da günümüz sartlarina uyarlayacagiz."
Proje kapsaminda Almanya, Portekiz, Ispanya ve Hollanda'da hem milli takim hem de en az ikiser kulübün altyapi ve akademilerini inceleyeceklerini anlatan Büyükeksi, "Bunlari yapmadan önce ülkemizdeki altyapilari da incelemeye basladik. 17-18 yasindan sonra futbolcu yetistirmek dogru degil, temelden baslamamiz lazim. Temel saglam olursa üzerine kuracagimiz bina da saglam olur. Her yas grubunun çalisma prensipleri farkli. Her yas grubunun uzman antrenörleri de farkli. Yas kategorilerine göre egitim verebilecek, uzmanlarimizi yetistirecegiz. Bu uzmanlarin yetistirilmesi için yurtdisindan egitimciler getirecegiz. Böylece çocuklarimiz ve gençlerimiz kendi yaslarina uygun temel egitimleri alacak, vücut gelisimlerini saglayacak ve saglikli beslenmelerini sürdürecekler." ifadelerini kullandi.
"Türk futbolunun gelecegi için el ele mücadele etmeliyiz"
Mehmet Büyükeksi, en önemli projelerinden birinin de Türk Futbolunun Strateji Plani'ni olusturmak oldugunu belirterek, "Bunun için KPMG firmasi ile anlastik. Sadece Süper Lig degil, bütün kulüplerimizin, hakemlerin, futbolcularin, teknik direktörlerin, baskanlarin, taraftar gruplarinin ve futbol medyasinin yani sira yurt disindan da konusunda uzman kisilerle toplantilar, çalistaylar yapilacak ve 3 yillik, 5 yillik ve 10 yillik bir strateji plani olusturulacak. TFF olarak futbolumuzla ilgili hiçbir konuda karari tek basimiza almayacagiz. Ortak akilla hareket etmeli, Türk futbolunun gelecegi ve marka degerini artirmak için el ele omuz omuza mücadele etmeliyiz." degerlendirmesinde bulundu.
TFF olarak dijitallesme ve teknolojiye de büyük önem verdiklerini anlatan Büyükeksi, sunlari kaydetti:
"Federasyonun çagin gerekliliklerini karsilamayan web sitesinin yenileme çalismalari kisa zamanda bitecek ve futbolseverlere daha iyi hizmet verecek hale gelecek. Türkiye'de e-Devlet var ama federasyonda her sey elle yapiliyor. Her kulübe bir sifre verecegiz. Kulüpler oyuncusuna lisans da çikartabilecek, transferi de yapabilecek. 'Evraklari son dakikada kurye yetistirdi' gibi seyler Türk futboluna yakismiyor. Süper Lig marka degerini arttirma kapsaminda Süper Lig Twitter hesabimizi açtik. Web sayfasinin yapimi da sürüyor. Instagram hesabi açacagiz. Korsan yayinlarla mücadele etmek için de hem dijital hem de hukuki altyapilar üzerine yogun mesai harciyoruz."
“Avrupa'da kazanilacak basarilar Türk futbolunun gelecegi ve marka degeri için çok önemli”
TFF Baskani Mehmet Büyükeksi, A Milli Futbol Takimi'nin UEFA Uluslar C Ligi'nden lider olarak B Ligi'ne çiktigini dile getirerek, "Yeni hedefimiz 2024 Avrupa Sampiyonasi eleme grubundan çikarak Almanya'da yapilacak sampiyonaya katilmak. Milli takimimizin bunu basararak Türk halkinin yine gögsünü kabartacagindan süphem yok. Son yillarda kulüplerimizin Avrupa kupalarinda istedigi sonuçlari alamamasiyla ülke puani siralamasinda 20. siraya kadar gerilemistik. Bu yil ise kulüplerimiz Avrupa'da çok basarili sonuçlar aliyorlar. 4 takimla Avrupa'da yolumuza devam ediyoruz ve aldigimiz basarili sonuçlarla ülke siralamasinda 12. siraya kadar yükseldik. Sezon sonunda 10. siraya çikma sansimiz da var. Bu Türk futbolu adina çok büyük bir kazanç. Biz de federasyon olarak bundan çok büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Avrupa'da kazanilacak basarilar Türk futbolunun gelecegi ve marka degeri için çok önemli." seklinde konustu.
Büyükeksi, desteklerinden dolayi Gençlik ve Spor Bakani Mehmet Muharrem Kasapoglu ile Turkuaz Medya Grubu'na tesekkür etti.
Özel ödül Mehmet Büyükeksi’nin oldu
Konusma ve oturumlarin ardindan gerçeklestirilen Fotomaç Süper Lig'in En Iyileri Ödül Töreni'nde Türkiye Futbol Federasyonu Baskani Mehmet Büyükeksi, Fotomaç Özel Ödülü’ne layik görüldü.
“Rotasiz bir gemi hiçbir limana yanasamaz
Büyükeksi ödülünü alirken yaptigi konusmada, federasyon olarak Türk futbolunun strateji planyani belirleyecek çalismayi çok önemsediklerini belirterek, “Türk futbolunda en önemli konu sürdürülebilirlik. Sürdürülebilirligi saglamak için de mutlaka bu konuda hazir olmaniz lazim. Geçen hafta Premier Lig’in Ceo’su ile görüstük, Ingiltere Hakem Birligi Genel Menajeri Mike Riley ile görüstük. Ingiltere’de naklen yayin geliri 4 milyar pound, Türkiye’de de 100 milyon pound. Yani arada 40 kat fark var. Onun için biz neleri eksik yapiyoruz, neleri dogru yapiyoruz belirlememiz lazim. Bu nedenle bu strateji çalismasina büyük önem veriyoruz. Biliyorsunuz rotasi olmayan gemi hiçbir limana yanasamaz. Onun için rotamizi belirlememiz lazim. Ama bu günlük olmamali, kisa orta ve uzun vadeli olmali. Bu strateji çalismasinda amatörden, süper lig kulüplerimize, hakemlerimizden yöneticilerimize, futbolcularimiz, teknik direktörlerimiz, medya, taraftarlar bir araya gelecek ve 6 aylik bir çalisma olacak. Belki 50’ye yakin toplanti ve çalistay olacak. Ve birlikte yapacagimiz bir çalisma olacak. Hedefimiz kulüplerimize naklen yayin disinda da gelir kaynaklari yaratabilmek. Bunun için de benim önerim kulüplerimizin tek tek degil de ortak bir pazarlama stratejisi gelistirmesi daha iyi sonuç getirecektir. Federasyon olarak NFT çikarmak dahil birçok konuda önemli projelerimiz ve çalismalarimiz var. Hedefimiz Süper Lig kulüplerimize naklen yayinin disinda Süper Lig kulüplerimize 1 Milyar TL ek kaynak yaratabilmek. Eger bunu yapabilirsek futbol ekonomisine de önemli katki saglamis olacagiz. Ama bunu ben tek basima yapamam. Bütün kulüplerimizin katilimiyla nasil daha fazla fayda saglayabiliriz bunu bulmamiz lazim.” seklinde konustu.
Dünya Sampiyonu Ampute Milli Takimi’na Futbolda Tarih Yazanlar ödülü
Istanbul’da düzenlenen Ampute Futbol Dünya Kupasi’nda sampiyon olan Ampute Milli Takimi, Fotomaç-Futbolda Tarih Yazanlar Ödülü'ne layik görüldü. Ampute Milli Takimi'nin ödülünü Gençlik ve Spor Bakani Dr. Mehmet Muharrem Kasapoglu verdi.