Dokuz Eylül körfezi temizlerken atiklari yeniden isliyor

'Atiksiz Körfez Dönüsen Gelecek' projesinin paydaslarindan biri olan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), bugüne kadarki çalismalarinda denizden 200 kilogram üzerinde atik ve 370 metre uzunlugunda hayalet ag çikardi.

Güncel 8.11.2022 11:13:00 0
Dokuz Eylül körfezi temizlerken atiklari yeniden isliyor

IZMIR (IGFA) - Izmir Körfezi’nin temizlenmesi ve atiklardan arindirilmasi için Izmir Tarim ve Orman Il Müdürlügü’nün yürütücülügünü yaptigi 'Atiksiz Körfez Dönüsen Gelecek' projesinin paydas kurumlardan biri olan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), bugüne kadarki çalismalarinda denizden 200 kilogram üzerinde atik ve 370 metre uzunlugunda hayalet ag çikardi.

DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü ve Sualti Sporlari Toplulugu (DEÜ-SAT) dalgiçlarinin 2022 yili basindan beri Konak, Karaburun, Urla ve Çigli açiklarindan karaya çikardiklari atiklar arasinda sandalye, bisiklet, olta, kaykay, misina, sise, demir çubuk ve plastik maddeler bulunuyor. Dalislarin tüm Körfez’de yayginlastirilmasini hedefleyen DEÜ’lüler, böylelikle atiklarin geri dönüstürülerek döngüsel ekonomiye kazandirilmasina ve ekosistemin korunmasina katki sunmak istiyorlar.

Yürütülen proje çerçevesinde Izmir Körfezi’nden toplanan atik ve aglarin tamaminin geri dönüsüm tesislerinde yeniden islendigini belirten DEÜ Necat Hepkon Spor Bilimleri Fakültesi 4’üncü sinif ögrencisi ve DEÜ-SAT Denetim Kurulu Üyesi Anil Ergün, çikarilan atiklarin insan kaynakli olduguna dikkat çekti.

 

Ergün, “Ag ve atiklarin nasil degerlendirilecegi konusunda hocalarimizdan destek aldik. Bunun yani sira atiklarin bir kismi ile Dokuz Eylül Üniversitesi laboratuvarlarinda 3D yazicilarla dogada geri dönüstürülebilir kasa, saksi gibi çesitli ürünler ürettik. Bir kismindan da aktif kömür elde ediliyor. Bu çalisma, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nil Kula, Prof. Dr. Gökdeniz Neser ve Ögretim Görevlisi Ayberk Sözen’in gözetiminde yürütülüyor. Bu ürünler sanayi alaninin ve girisimcilerin önünü açacak fikirler ortaya koyabildigi gibi, ihtiyaç sahipleri için de degerlendirilebiliyor” dedi.

FOÇA’DA DALIS YAPILACAK

‘Atiksiz Körfez dönüsen Gelecek’ projesi kapsaminda dalislarin en az dört dalgiçla gerçeklestigini belirten Ergün, bugüne kadar dört farkli bölgede yaklasik 15 bin metrelik bir alanda temizlik çalismasi yürüttüklerini kaydetti. Ergün, “Maalesef denizlerimize gereken özeni göstermiyoruz. Izmir Körfezi’ndeki kirlilik hepimizin dikkatini çekiyordu. DEÜ-SAT olarak ‘Atiksiz Körfez Dönüsen Gelecek’ projesinin paydasi olan Üniversitemiz faaliyetlerinde bizler de aktif görev alarak daha güzel yarinlar için sürdürülebilir çalismalara katildik. Destekleri için Rektörlügümüze de tesekkür ediyoruz” dedi. Proje kapsaminda DEÜ-SAT, Kasim ayi içinde Foça açiklarinda da bir dalis gerçeklestirerek temizlik çalismasi yapacak.

DEU-SAT, Türkiye’nin farkli noktalarina dalis gezileri de düzenliyor. Topluluk üyeleri son olarak, dünyanin en büyük fay hatti üzerinde bulunan, ilgi çekici su alti olusumlari ve canli çesitliligi bakimindan zengin türleri ekosisteminde barindiran Hatay’in Samandag sahiline dalis gezisi düzenledi. DEU-SAT Baskani Deniz Basak Özkan’in da katildigi 10 kisilik ekip ile yapilan gezi üç gün sürdü. Yaklasik alti aylik süreçte DEU-SAT’in dört farkli bölgeye dalis gezisi düzenledigini belirten Özkan, “2006 yilinda kurulan toplulugumuz, ekosistemin korunmasina yönelik çalismalarinin yaninda DEÜ ögrenci ve personelini sualti dünyasi ile tanistirmak ve istek dahilinde üst seviye bilgilerle dalici sertifikasi verme amaci tasiyor. Bu kapsamda Türkiye Sualti Sporlari Federasyonu ile ortak çalismalarimiz var. Yine DEÜ-SAT olarak, her yil yaklasik 80 kisiye 1 yildiz ve 2 yildiz dalici egitimleri saglamaktayiz. Bu sayede Üniversitemiz ögrenci ve personelini, essiz güzelligiyle bizi her defasinda heyecanlandiran sualti dünyasiyla tanistirmaktayiz” diye konustu.

 


Pazar 13.7 ° / 2.7 °
Pazartesi 5.3 ° / 0.9 °
Salı 5.3 ° / 2.8 °