Istanbul, Eminönü’nde bulunan Türkiye Is Bankasi Müzesi ve Ankara, Ulus’ta bulunan Iktisadi Bagimsizlik Müzesi, aramizdan ayrilisinin 84.yilinda Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü birlikte anmak üzere 10 Kasim Persembe günü, sabah 08.30’da ziyarete açiliyor. Mü
Istanbul, Eminönü’nde bulunan Türkiye Is Bankasi Müzesi ve Ankara, Ulus’ta bulunan Iktisadi Bagimsizlik Müzesi, aramizdan ayrilisinin 84.yilinda Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü birlikte anmak üzere 10 Kasim Persembe günü, sabah 08.30’da ziyarete açiliyor. Müzeler, aksam 18.00’e kadar ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.
Milli Mücadele kahramanlari “Bir Asrin Ardindan” bir arada!
2007 yilinda Istanbul Eminönü’nde, Yenicami Subesi’nin tarihi binasinda açilan Türkiye Is Bankasi Müzesi, kurum tarihinin yani sira Cumhuriyetin iktisadi tarihini, bankaciligin gelisme asamalarini Türkiye Is Bankasi koleksiyonunda yer alan çesitli fotograf, belge ve objelerle anlatiyor. Kuruldugu günden bu yana 2 milyonu askin ziyaretçiye ev sahipligi yapan Türkiye Is Bankasi Müzesi’nde Millî Mücadele destanini hafizalarda canlandiran “Bir Asrin Ardindan / Cepheler, Insanlar ve Büyük Zafer” sergisi yogun ilgi görmeye devam ediyor.
Cephelerde Kurtulus Savasi’nin kaderini belirleyen asamalarin yani sira Milli Mücadele’nin kahramanlarina da özel yer ayiran sergi, farkli koleksiyonlardan derlenen obje, görsel ve belgelerle, bir asrin ardindan bu özel dönemi yakindan hissetme imkâni sagliyor. Harp sahalarinda bulunan mühimmat parçalari, silahlar, kiliçlar, sihhi malzeme, pusula, dürbün, telgraf, harita ve benzeri objeleri ile çok sayida fotograf ve filmin yer aldigi sergi, binden fazla parçadan olusuyor.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk basta olmak üzere bagimsizlik mücadelesinin kahramanlarinin da anildigi sergi kapsaminda, Istiklal Madalyasi mirasçisi aileler, koleksiyonerler ve müzeler tarafindan ödünç verilen 300’e yakin madalyanin yani sira 600’e yakin obje, fotograf ve belge ile pek çok yadigâr, Müzede özel bir alanda ziyaretçilerin izlenimine sunuluyor. Ödünç verilen madalyalar arasinda ikinci Cumhurbaskani Ismet Inönü ile üçüncü Cumhurbaskani ve Is Bankasi’nin Kurucu Genel Müdürü Celal Bayar’in Istiklal Madalyalari da yer aliyor.
Iktisadi Bagimsizligin Izleri Baskentte
Ülkemizin ve Türkiye Is Bankasi’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, askeri zaferlerin ancak iktisadi zaferlerle taçlandirilirsa kalici olabilecegi vizyonuyla kurulan Türkiye Is Bankasi’nin uzun yillar üçüncü genel müdürlük binasi olarak hizmet vermis Ankara Ulus’taki tarihi binasi 2 Mayis 2019 tarihinden bu yana “Türkiye Is Bankasi Iktisadi Bagimsizlik Müzesi” olarak ziyaretçilerini agirliyor.
Müzede, Cumhuriyetin kurulusundan itibaren ülkemizin iktisadi bagimsizlik yolunda attigi büyük adimlar, Bankanin tarihi ile birlikte ele aliniyor.
Iktisadi Bagimsizlik Müzesi koleksiyonu, Türkiye Is Bankasi’nin kurulusundan baslayarak Erken Cumhuriyet Dönemi boyunca bankaciligin dönüsüm evrelerini yansitan ve Banka'daki gündelik yasamin vazgeçilmez parçasi olan kasa, daktilo, hesap makinesi, kumbara, mühür, promosyon malzemeleri gibi nesneler ve bankanin çesitli dönemlerine ait, çekler, makbuzlar, fotograflardan olusuyor. Tarihi binanin bodrum katindaki kiralik kasa bölümü ile giris ve birinci katlarinda bulunan tarihi alanlar orijinaline uygun olarak korunuyor.
Atatürk’ün 22 Ekim 1929 tarihinde binayi ziyaretinde misafir edildigi ilk Idare Meclisi Salonu olan “Mavi Salon”, 1956 yilindaki insaatla eklenen, bugün de Banka’nin Yönetim Kurulu toplantilarina ev sahipligi yapan “Büyük Toplanti Salonu” ve Banka’nin ilk Genel Müdürü Celal Bayar’in makam odasi gibi tarihi dokusu korunmus alanlar birinci katta yer aliyor. Ayrica bu katta, kurulusundan bugüne Türkiye Is Bankasi’nin Genel Müdürlük binalari da anlatiliyor.
Müze ayrica, “Millî Mücadele’nin 100. yilinda Istiklal” baslikli sergiye de ev sahipligi yapiyor. Atatürk'ün liderliginde milletle el ele verilen milli mücadeleyi 1.000’e yakin belge, fotograf, film ve objeyle anlatarak ziyaretçileri yüz yillik bir tarih yolculuguna davet eden sergi, Kurtulus Savasi’na dair hazirlanmis en kapsamli sergilerden biri olma özelligi de tasiyor.