YESIL BINALAR VE SEHIRLER ZIRVESI ISTANBUL'DA GERÇEKLESTIRILDI
Çevre Dostu Yesil Binalar Dernegi ev sahipliginde ve T.C. Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi destegiyle düzenlenen Yesil Binalar ve Sehirler Zirvesi’nde gayrimenkul sektöründe sürdürülebilirligin önemi ve aciliyeti masaya yatirildi.
Sürdürülebilirlik alanindaki firsatlari daha güçlü bir sekilde vurgulamak hedefiyle harekete geçen yapi sektörü, Çevre Dostu Yesil Binalar Dernegi (ÇEDBIK) ev sahipliginde, T.C. Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi destegiyle “Yesil Binalar ve Sehirler Zirvesi’22"nde bir araya geldi.
Swissôtel The Bosphorus-Istanbul'da gerçeklestirilen Yesil Binalar ve Sehirler Zirvesi’22'de bu yil "Sifirin Insasi" ana temasi olarak islendi. 40’a yakin konusmaci, dünya gündemini kapsayan 5 özel konu, 100’e yakin kurum ve kurulusun yaninda toplam 650’e yakin katilimcinin yer aldigi zirvede, "Binalarin gelecegi, sürdürülebilir finansman, karbonsuzlastirma hedefleri ve döngüsel ekonomi" gibi konu basliklarina deginildi.
Suver: YeS TR ile hedef çevreye daha az zarar veren binalar ve yerlesim alanlari
Zirve'nin açilis konusmasini yapan T.C. Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakan Yardimcisi Hasan Suver, ulusal yesil bina sertifikasi olan YeS-TR ve sürdürülebilirlik kavramlarina degindi.
Yesil bina uygulamalarinin enerji verimliligi ve çevrenin korunmasi açisindan son derece önemli bir adim oldugunun altini çizerek konusmasina baslayan Bakan Yardimcisi Suver, Türkiye'nin kendi yesil bina kriterlerini belirledigi YeS-TR sertifikasiyla ilgili önemli bilgiler paylasti. Yesil binalarin degerlendirilmesi, derecelendirilmesi ve sürdürülebilirligin tasdikini saglayan yerli ve milli bir uygulama olan Yesil sertifika (YeS-TR) sistemini kullanima hazir hale getirdiklerini söyleyen Suver, bu sistem sayesinde bir binanin tasarimindan kullanimina kadar geçen bütün süreçleri çevresel, sosyal ve ekonomik olarak degerlendirdiklerini söyledi.
Suver, çevreye daha az zarar veren, enerjiyi en verimli sekilde kullanan, atigini degerlendiren, yesil alan ve sosyal donatisi saglanmis üst seviyede ses yalitimi olan, ulasim planlamasi yapilmis, bina ve yerlesim alanlarinin olusturulmasini hedeflediklerini söyledi.
Sürdürülebilir binalarla birlikte enerji tasarrufu yüzde 50’ye ulasiyor
Enerji tüketiminin en büyük kaynaginin binalar oldugunu belirten ÇEDBIK Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Sami Kiliç, 7 milyon konutun kentsel dönüsümünün sürdürülebilir kriterlere uygun bir sekilde yapilmasi durumunda uzun vadede 500 ila 800 milyar dolarlik bir enerji tasarruf saglanabilecegini vurguladi. Kiliç ‘’ABD'de yapilan bir çalismaya göre, binalarin sürdürülebilir olmasi enerjide yüzde 24 ila 50 tasarruf sagliyor. Bu yilin Ilk 6 ayinda 48 milyar dolarlik dövizi enerjj için harcadigimizi düsünürsek bu rakamlarin ne kadar önemli oldugu anlasiliyor. Sürdürülebilir binalar atik konusunda yüzde 70, su kullaniminda ise üçte bire varan oranda tasarruf sagliyor. Kriterleri binalarimiza yerlestirmezsek tasarrufa geçemeyiz. Bunu azaltamayiz. Bunu azaltamadigimiz zaman da daha ciddi iklim krizleriyle karsi karsiya kalma riski olacaktir. Sürdürülebilirlik konusu artik gönüllülük esasindan çikti ve bir zorunluluk halini aldi. Kamu, özel sektör, STK’lar, üniversiteler, toplum hepsi birlikte bu konunun içine girmesi lazim. " dedi.
Gamboa: Çaba harcamamak gibi bir lüksümüz yok
Karbonsuzlasma ve sürdürülebilirlik üzerine açiklamalarda bulunan World Green Building Council (WGBC) CEO'su Cristina Gamboa ise ekonomik ilkelerle ve diger kritik unsurlarla sürdürülebilirligi bir araya getirmenin önemine dikkat çekti. Gamboa ‘’ Toplumun katkisini da çok önemsemeliyiz. Toplum güçlüklerle karsilastiginda daha farkli bir motivasyonla hareket edebilir. Zorluklara odaklanmak yerine, yetileri ortaya koyabilme firsatimiz var.” ifadelerini kullandi.
Açilis konusmalarinin ardindan ÇEDBIK Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Sami Kiliç, GYODER Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Kalyoncu, ALARKO Holding Yönetim Kurulu Baskani Niv Garih, ALKAS Danismanlik Baskani Avi Alkas'in katildigi ve moderatörlügünü Ilgaz Gürsoy'in yaptigi açilis panelinin ana temasi ise sifirin ve karbonsuzlasmanin insasi oldu. Oturumda yesil binalarin önemi, finansal unsurlari, ekonomiye katkisi ve döngüsel ekonomi için kazanimlari siralandi. Panelde konusan ÇEDBIK Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Sami Kiliç, Türkiye’de yesil binalarin gelismesi ve yayginlasmasi açisindan ülke kosullarina uygun bir sertifika olan YeS-TR’nin önemini vurguladi.
GYODER Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Kalyoncu, binalarin finansmana erisimi kolaylastirildiginda ve tesviklerin yaninda sektörler de bunu talep ettiginde arzin buna göre sekillenecegine degindi. ALARKO Holding Yönetim Kurulu Baskani Niv Garih ise enerji tasarruflu ürün ve çalismalarin önemini aktardi. Sürdürülebilirlik kavraminin ticari gayrimenkullerdeki yansimalarini aktaran ALKAS Danismanlik Baskani Avi Alkas ise ticari yasamin dönüsümünü ve bu dönüsümde AVM’lerin rolü üzerine degerlendirmelerde bulundu. Türkiye’de 454 AVM bulundugunu animsatan Alkas ‘’ Bu AVM’lerde yilda 2.5 milyarlik bir nüfusu Türkiye’de ziyaretçi olarak agirliyoruz. Bugün sürdürülebilirlik anlaminda toplumun bilinçlenmesi için AVM’lerin Halk Egitim Merkezleri gibi rol alabilecegini düsünüyorum. ‘’ dedi.
“Sürdürülebilirlik ve iklim degisikligi bir is alani olarak görülmeli”
TAV Havalimanlari Baskani Dr. Sani Sener'in ve duayen gazeteci Hakan Güldag’in oturumunda ise sürdürülebilirlik temasi islendi. Çoklu hedefler koymanin önemine dikkat çeken Sener, akilli yatirimlarin yaninda sürdürülebilir ve jeopolitik etkilerin de önemli oldugunu söyledi. Finansmana erismenin sürdürülebilir projelerle mümkün oldugunu belirtti. Havacilik endüstrisi geçtigimiz yil 17 milyon ton tasarruf etmis karbondioksitten. Biz de her türlü önlemi almaliyiz ve 2053’de ülke olarak sifira ulasabilmemiz için karbonu yakalayan bir teknolojinin yapilmasi gerektigine inaniyoruz. Su an yapildi ama rakamlarin oldukça yüksek oldugunun altini çizdi.
5 panelde gündem belirleyecek konu basliklari ele alindi
Yesil Binalar ve Sehirler Zirvesi 22'nin ikinci bölümünde düzenlenen panellerde konularinda uzman akademisyen, kamu ve özel sektör temsilcileri söz aldi.
Gelecekte yasanabilir bir çevre ve insana yakisir, sürdürülebilir yasam alanlari olusturmak adina yesil bina sistemlerinin öneminin tartisildigi Binalamizin Gelecegi panelinde ÇEDBIK Baskan Yardimcisi Emre Ilicali, T.C. Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi Enerji Verimliligi Daire Baskani Murat Bayram, GBCI Europe Genel Müdürü Kay Killman, Italya Yesil Bina Konseyi COO'su Marco Caffi ve EYODER Yönetim Kurulu Baskani Onur Ünlü sahne aldi.
Ögleden sonra düzenlenen dört panelde ise Malzeme & Kaynaklar ele alinirken "Dönüsümün Kaynagi Nerede?", "Karbonsuzlasma, Ama Nasil?" sorularina yanit arandi. Günün son panelinde ise konusmacilar "Yasanabilir Binalar" üzerine görüslerini aktardi.
Sürdürülebilirlik Fikir Yarismasi’nda kazananlar belli oldu
Zirve’de ÇEDBIK tarafindan düzenlenen “Yesil Sergi Pavyonu Tasarimi” Sürdürülebilirlik Fikir Yarismasi’nin kazananlari ödüllerini takdim edildi.
Doganin sürdürülebilir isleyisini su temasiyla tasarimina tasiyarak artan su kaynagi ve kullanimi problemine alternatif çözümler sunan Melih Kut ve Sükrü Köse'nin Simbiyo modül pavyonu birincilik ödülünün sahibi oldu. Ikincilik ödülü ise Bio pavyonu ile Göksu Eda Yilmaz'in olurken üçüncülük ödülü Eda Bakirkaya ve Ege Dündar Altinöz'ün Dönüsüm pavyonunun oldu.
Mansiyon ödülleri ise Pupa, Turnusol ve Atik pavyonu projelerine verildi.