Neset Diskaya, Gazeteciligi severek yaparsaniz basarili olursunuz

Ege Üniversitesi (EÜ) Kariyer Söylesileri kapsaminda EÜ Iletisim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Anabilim Dali tarafindan “Geçmisten Bugüne Gazetecilik” söylesisi düzenlendi.

Güncel 7.11.2022 11:05:00 0
Neset Diskaya, Gazeteciligi severek yaparsaniz basarili olursunuz

Ege Üniversitesi (EÜ) Kariyer Söylesileri kapsaminda EÜ Iletisim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Anabilim Dali tarafindan “Geçmisten Bugüne Gazetecilik” söylesisi düzenlendi. Moderatörlügünü Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Ögr. Gör. Gaye Yigit Verep’in üstlendigi söylesiye konusmaci olarak Demirören Haber Ajansi (DHA) Ege Bölge Temsilcisi Neset Diskaya katildi. Iletisim Fakültesi 2 Nolu Amfi’de düzenlenen etkinlige Iletisim Fakültesi Dekani Prof. Dr. Bilgehan Gültekin, Gazetecilik Bölümü Dr. Ögr. Üyesi Petek Durgeç, akademisyenler ve ögrenciler katildi.

 

Ögrencilere meslek hayatinda kazandigi tecrübeleri aktaran Neset Diskaya, “Ben de sizler gibi Ege Üniversitesi Iletisim Fakültesi Gazetecilik Bölümünde okudum ve mezun oldum. Üçüncü siniftan itibaren bu meslekte yer almaya basladim. Yaklasik 24 yildir aktif olarak is hayati içinde yer aliyorum. Ögrenciyken gece muhabirligi yapip, sabahlari okula gidiyordum. Sabah saatlerine kadar polis-adliye muhabirligi isinde çalisip, gündüzleri ögleden sonra okulda ders dinliyordum. Mezun olduktan sonra belli bir tecrübem vardi ve bu tecrübeyle gazetelerin kadrolarina girmek daha kolay oldu. Ögrenciyken çalismaya baslarsaniz, mezun olduktan sonra is bulmaniz daha da kolaylasir” diye konustu.

 

“Gazetecilik mesleginde tecrübe oldukça önemli”

Gazetecilik meslegini yapabilmek için sahip olunmasi gereken özelliklerden bahseden Diskaya, “Gazetecilik mesleginde tecrübe oldukça önemli oldugundan okulda gördügünüz teorik egitimi sahaya çikarak pratige dökmeye çalisin. Sektörün sizden istedigi en önemli sey tecrübedir. Mezun olmadan önce en azindan haber yazim tekniklerini bilmeniz ve haber yazma deneyiminizin olmasi gerekir. Gazetecilikte benim gördügüm temel unsur yazidir. Gazetecinin yazim dili çok önemlidir. Haberi ve köse yazisini yazarken kullanilan cümleler size fazlasiyla arti kazandirabilir. Anlasilir ve eksiksiz bir sekilde yazmak yöneticinizin size olan bakis açisini da degistirir. Gazetecilerin maddi anlamda beklentilerinin çok yüksek olmamasi gerekiyor. Bu meslegin birinci kurali sevmektir. Gazeteciligi severek yapmalisiniz. Severek yaparsaniz ve basarili olursaniz karsiligini alirsiniz” dedi.

 

“Mezunlarin çalisma alanlarina karar vermeleri gerekiyor”

Ögrencilere, gazetecilerin çalisma alanlari hakkinda bilgi veren Diskaya, “Basin kurulusunda sadece muhabirin çalistigini düsünmemek lazim. Kameraman, foto muhabiri, sosyal medya ekibi, kurgucu veya editör olabilirsiniz. Eger diliniz iyiyse, editör olarak çalisabilirsiniz. Bu alanda farkli is kollari da mevcut. Bütün basin kuruluslarinin genel merkezlerinde sosyal medya alani vardir. Yapilan haberi sosyal medyada paylasan ve geri dönüsleri haber merkezine ileten bölümler var. Buralarda istihdam saglanabilir. Gazeteciligin birçok bölümü bulunuyor. Spor, siyaset ve son dönemlerde popüler olan savas muhabirligi gibi. Yeni mezunlarin hangi alanda çalismak istediklerine karar vermeleri gerekiyor. Polis-adliye muhabirleri gazetelerde, savas muhabirleri ise televizyonlarda görev aliyor. Ulusal basinda gazetecilik meslegini icra etmek istiyorsaniz bu isin merkezi Istanbul'dur. Siyaset muhabirligi yapmak istiyorsaniz da Ankara'da çalismaniz daha uygun olur” diye konustu.

 

         Söylesi sonrasinda ögrencilerin sorularini cevaplayan Neset Diskaya’ya, Dekan Prof. Dr. Bilgehan Gültekin “Tesekkür Belgesi” takdim etti.


Perşembe 14.6 ° / 10.5 °
Cuma 15.6 ° / 10 °
Cumartesi 16.1 ° / 9.6 °