Buca’da coskulu Balkan Festivali

BUCA Belediyesi’nin bu yil 10. kez düzenledigi Uluslararasi Balkan Festivali, büyük bir coskuyla basladi. Birbirinden renkli etkinliklere sahne olan festivale katilan Bucalilar ve Izmirliler keyifli bir hafta sonu geçirdiler.

Kültür-Sanat 6.11.2022 10:23:00 0
Buca’da coskulu Balkan Festivali

BUCA Belediyesi’nin bu yil 10. kez düzenledigi Uluslararasi Balkan Festivali, büyük bir coskuyla basladi. Birbirinden renkli etkinliklere sahne olan festivale katilan Bucalilar ve Izmirliler keyifli bir hafta sonu geçirdiler.

 

Festivalde birlik ve beraberlik mesaji veren Buca Belediye Baskani Erhan Kiliç, “Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün istegiyle, ilki 86 yil önce gerçeklestirilmis ve Cumhuriyetimizin ilk festivali olarak tarihteki yerini almis Balkan Festivali’ni tam 10 yildir Buca’mizda yasatiyor olmaktan, ayni türküleri, ayni sarkilari söylemekten büyük bir mutluluk ve gurur duyuyoruz” diye konustu.

 

Bu yil 5-6 Kasim tarihlerinde gerçeklestirilen 10.Uluslararasi Balkan Festivali,  Buca Belediye Baskani Erhan Kiliç’in stantlari tek tek gezerek tesekkür plaketi takdim etmesinin ardindan basladi.

 

Festivalde bir konusma gerçeklestiren Buca Belediye Baskani Erhan Kiliç, önceki gün meydana gelen ve merkez üssü Buca olan depremde hayatlarini yitiren iki cani anarak konusmasini gerçeklestirdi.  

 

BALKANLAR’IN BUCA’SI VAR

Konusmasinda festival sloganina da isaret eden Kiliç, "Balkanlarin Buca’si Var' demek, derin acilar yasayarak yurtlarindan koparilan ama yine de gittigi her yere sevgiyi, barisi ve hosgörüyü götüren Balkanli kardeslerimizin sesi ve nefesi olmak, farkli bedenlerde tek yürek olmak demektir” diye konustu.

 

Balkan kültürünün zenginligine dikkat çeken Kiliç, Kiliç ”Bugün burada, Buca Balkan Festivali'nde, Balkanlarin müzigi, halk oyunlari, birbirinden güzel lezzetleri ve gözleri isik saçan insanlari ile bir aradayiz. Bu büyük mutluluk; iste böyle insanlarin birbirine yaklasmasi, insanlarin birbirini sevmesi, hepsinin temiz duygu ve düsüncelerini birlestirmesiyle olacaktir. Buradaki birlesik durumumuz bu insancil idealin en yüksek isaretidir. Iste bunun için ev sahibi olarak bütün degerli misafirlerimize derin sevinçlerimi ifade ederim. Cumhuriyetimizin 100’ncü Yilina son bir adim kala, henüz 15 yasinda Manastir Askeri Idadisi’nde yüregine vatan sevgisi düsen Mustafa Kemal Atatürk’ün, bu topraklarda tohumlarini ektigi hosgörüyü, demokrasiyi, insan haklarini daha da ileriye tasimak bizim boynumuzun borcudur. Bu mücadelemizden sonsuza dek vazgeçmeyecegiz” dedi.

 

 RENKLI ETKINLIKLER

Birbirinden renkli stantlar ile dolu olan etkinlik alani, bando takiminin çaldigi Balkan ezgileri ile tam bir festival havasina büründü.  Ilk olarak gerçeklestirilen Üsküp yöresine ait halk oyunlari gösterisinin ardindan sanatçi  Murat Matraci sahne aldi.

 

Festivalin en renkli anlarindan biri Simer Modaevi tarafindan gerçeklestirilen Balkan yöresine ait geleneksel kiyafetler seçkisi oldu. Katilimcilarin yogun begenisini alan defilenin ardindan “Geçmisten Balkan Hatiralari” konulu video gösterimi gerçeklestirildi. Hayat hikayelerinin yer aldigi görüntüler duygulu anlarin yasanmasina sahne oldu.

 

Saat 19.25’de gerçeklestirilen Üsküp yöresi halk oyunlarinin ardindan ise Rumeli Yasin ve ekibi sahne aldi. Festival coskusunu bir kat daha artiran konser sonrasi tempo hiç düsürülmeden Rumeli Ekrem ile festivalin ilk günü sonlandirildi.

 

 EGLENCE DEVAM EDECEK

Festivalin ikinci gün takviminde ise saat 15.00’de baslayacak etkinlikler kapsaminda Balkan yemekleri yarismasi, 8.30’da Sakoband ve Sevim Kahya konseri ve 20.00’deki yöresel gelin alma ritüeli yer aliyor. Saat 21.30’da da Imran Salkan sevilen sarkilarini Izmirliler için söyleyecek.


Perşembe 25.5 ° / 14.7 °
Cuma 25.2 ° / 14.4 °
Cumartesi 22.8 ° / 12.4 °