Alarko Carrier’in, Tas Kagit Makas Atölyesi is birligi ile hayata geçirdigi projesi “Dogaya Iyi Bak, Gelecege Gülümse”nin uzman bulusmalarina konuk olan Yuvam Dünya Bilim Kurulu Üyesi B. Aylin Alagöz, iklim krizinden çikis yollari konusunda çarpici bilgiler paylasti. Ebeveynlere tavsiyeler veren Alagöz “Aldigimiz her ürünün sonraki asamada dönüsmesi, yeniden kullanilmasi konusunda israrci olmaliyiz” dedi.
Iklimlendirme sektörünün öncüsü Alarko Carrier, küresel iklim krizinin olumsuz etkileri ile mücadele etmek ve en çok çocuklarin yasadigi eko-anksiyetenin azaltilmasina destek olmak amaciyla Tas Kâgit Makas Atölyesi is birligi ile baslattigi sosyal sorumluluk projesi “Dogaya Iyi Bak, Gelecege Gülümse” kapsaminda düzenledigi webinar serisinin ikincisinde, Yuvam Dünya Bilim Kurulu Üyesi B. Aylin Alagöz’ü agirladi. Oyuncu, sunucu, girisimci ve Tas Kagit Makas Atölyesi’nin Kurucu Ortagi Ceyda Düvenci moderatörlügünde düzenlenen etkinlikte, iklim degisikligi, sürdürülebilirlik ve çevreye saygili bir gelecek, basliklari konusuldu. Ailelere, iklim krizinin önemini anlatan Alagöz, günlük hayattaki aliskanliklarin degistirilerek iklim degisikligiyle mücadeleye ne sekilde destek olunabilecegine yönelik önerilerini paylasti.
“Su Fakiri Olmaya Aday Bir Ülkeyiz”
Iklim kriziyle mücadele konusunda en etkili iki neslin bizler ve çocuklarimiz olduguna vurgu yapan B. Aylin Alagöz, ebeveynlere su bilgileri aktardi: “Tüketici degil, türetici olmamiz gereken bir dönemdeyiz. Tüketim aliskanliklarimizi gözden geçirmemiz gerekiyor. Aldigimiz her ürünün sonraki asamada dönüsmesi, yeniden kullanilmasi konusunda israrci olmaliyiz. Çocuklarimizi da atigin yanlis yere birakilan bir hammadde oldugu bilinci ile yetistirmeliyiz. Evlerimizde atigi sifirlamayi deneyelim, olmuyorsa atiklarimizi ayristiralim. Bu sekilde devam edilmesi halinde atiklar 2050 yilina kadar 4 kat artis göstererek sekizinci kita olusturabilecek. Son yillarda gerek tarimsal gerekse sanayi uygulamalarinda su tüketimi konusunda ciddi önlemler alinmaya baslandi. Fakat su fakiri bir ülke olmamak için konuya dair bireysel çabamiz da çok kiymetli” dedi.
“Azalt, Yeniden Kullan, Dönüstür Modeline Geçmeliyiz”
Mevcut tüketim aliskanliklarinda; ‘al, isle, at’ olarak devam eden süreç yerine ‘azalt, yeniden kullan, geri dönüstür’ is modeline geçilmesi gerekliliginin altini çizen B. Aylin Alagöz “Tamamiyla yenilenebilir, geri dönüstürülebilir girdileri kullanmak çok önemli. Ürün kullanim süresini uzatip, paylasim platformlari araciligiyla is birlikçi tüketimi gelistirmenin sürece katkisi büyük olacak. Ürün kullanim süresi sonunda kaynaklari tekrar dogaya kazandiran is modelleri iklim krizi ile mücadele de bireysel olarak alabilecegimiz tedbirlerden biri olabilir” seklinde konustu.
“Öncelikli Çözüm Önerilerimiz Neler?”
Tüketim aliskanliklarimizin degismesi yönünde atacagimiz her adimin çok kiymetli oldugunu vurgulayan B. Aylin Alagöz “Kaynaginda ayristirma yaparak atik geri getirme merkezleri kurulabilir. Öte yandan, evlerde, is yerlerinde, okullarda verilecek egitimlerle toplumun tüm bireylerinin farkindaligini artirmaliyiz. Toplu tasimaya ve bisiklet ile ulasima agirlik vermeliyiz. Ayrica et tüketimini sebze ile dengeleyerek ithal ürünler yerine yerli ürünleri tercih etmeliyiz” seklinde tavsiyeler verdi.