Türkiye’de yasli nüfus büyüyor, katarakt artacak

Türkiye’de yasli nüfus büyüyor, katarakt artacak

TOD Onursal Baskan Dr. Sunay Duman TOD 56. Ulusal Kongresi’nde konustu

TOD Onursal Baskan Dr. Sunay Duman TOD 56. Ulusal Kongresi’nde konustu

 

Antalya’da düzenlenen Türk Oftalmoloji Dernegi 56’nci Ulusal Kongresi’nde konusan Türk Oftalmoloji Dernegi Onursal Baskani Dr. Sunay Duman, dünya nüfusunun ve göz hekimlerinin yakin gelecekte karsilasacagi sorunlarla ilgili önemli açiklamalar yapti.

 

Türk Oftalmoloji Dernegi tarafindan Türk Oftalmoloji Dernegi Diyarbakir Subesi katkilariyla Antalya’da düzenlenen TOD 56’nci Ulusal Kongre’nin açilisinda konusan TOD Onursal Baskani Dr. Sunay Duman göz hekimligi mesleginde yakin gelecekteki trendler, göz hastaliklarinin gelisimi ve degisimi hakkinda çarpici bilgiler paylasti. 

 

Türkiye’de 65 yas üstü nüfus 26 milyon

Dünya nüfusunun 2050 yilinda 10 milyara, Türkiye’de ise 118 milyona ulasmasinin beklendigini, dünyadaki 65 yas üstü nüfusun 2050 yilinda 2,1 milyara, Türkiye’de ise ayni yas grubunun 26 milyona ulasacagina dikkat çeken Sunay Duman, “Göz hekimleri için yakin gelecekte en sik tedavi edilmesi gereken hastalik katarakt olmaya devam edecek. Günümüzde bireylerin yasam süresi artiyor ve buna bagli olarak aktif yasam istegi ortaya çikiyor. Bu hastalarin beklentileri çok yüksek, hemen ameliyat olmak ve yasamlarina kaldiklari yerden devam etmek istiyorlar. Isine ya da gündelik hayatlarina hemen geri dönerek gözlüge ihtiyaç duymadan yasamlarini sürdürmek arzusundalar” diye konustu.

 

Dr. Sunay Duman toplumlarda nüfusun yaslandikça göz bakimina talebin giderek arttigini, kök hücre ve gen tedavisi gibi yeni teknolojilerin hizla oftalmolojiye giris yaparak yeni gelismelere neden olduguna dikkat çekerek, 2050 yillarina gelindiginde göz hekimlerinin sayisinin hastalarin ihtiyacini karsilamaya yetmeyeceginin tahmin edildigini, teletip, teleoftalmoloji gibi kavramlarla yapay zeka ve robotik cerrahi gibi uygulamalarin hayatimiza girecegini belirtti. 

 

Göz hekimlerinin iklim krizi ile mücadelesi

Dr. Sunay Duman sagligin en temel belirleyicisinin çevre faktörü oldugunu ifade ederek, Eylül 2021 tarihinde ABD’de 200’den fazla tip dergisinin ülke gündemine tasidigi küresel iklim krizine olumsuz katki yapan cerrahi atiklarin azaltilmasi konusunu gündeme getirerek bunun önemli bir halk sagligi sorunu oldugunu aktardi. Oftalmoloji uzmanlarinin karbon ayak izini düsürmeye yönelik ameliyat atiklarini azaltarak bazi cerrahi aletlerin tekrar kullanimina yönelik bir çalisma baslattigini belirten Suman söyle devam etti: 

 

“Dünyadaki oftalmologlarin baslattigi karbon ayak izini azaltmaya yönelik bu çabalarina Türk Oftalmoloji Dernegi de katki saglamak ve bu projenin bir parçasi olmak amaciyla “Sürdürülebilir Oftalmoloji Multidisipliner Çalisma Grubu” kuruldu ve faaliyetlerine basladi. Bu çalisma grubu, dünyadaki gelismeleri yakindan takip ederek, küresel iklim krizinin önüne geçmek amaciyla göz hekimleri olarak yapilamasi gerekenleri planlamayi hedefliyor.”