30 büyüksehir belediyesinin katildigi 2. Yerel Yönetimler ve Tarim Çalistayi sona ererken sonuç bildirgesi açiklandi
30 büyüksehir belediyesinin katildigi 2. Yerel Yönetimler ve Tarim Çalistayi sona ererken sonuç bildirgesi açiklandi
Kocaeli Büyüksehir Belediyesi ev sahipliginde düzenlenen 2. Yerel Yönetimler ve Tarim Çalistayi sona erdi. 30 büyüksehir belediyesinin katilimiyla düzenlenen çalistayda tarimin gelecegi ve iyi tarim uygulamalari konusuldu. Çalistayin sonuç bildirgesini okuyan Kocaeli Büyüksehir Belediyesi Muhtarlik Isleri Dairesi Baskani Numan Balaban, bes farkli baslikta önemli sonuçlar elde edildigini açikladi.
KAYNAKLAR HIZLI TÜKETILIYOR
Mevcut olanak ve kaynaklarin da hizli bir sekilde tüketildigine sahit olundugunu söyleyen Balaban, “Bugün, insanligin her ne kadar oldukça ileri bir medeniyet olusturdugu ve bunun çiktilarini –dengesiz de olsa- paylastigi kolaylikla ifade edilse de örnegin 2050 yilina gelindiginde, su ankinden yüzde 70 daha fazla gida üretmek gerekecegi yönünde tahminler yapilmaktadir. Bundan daha elim ve kritik olmak üzere, 2030 yilina gelindiginde yaklasik 650 milyon kisinin, yani dünya nüfusunun yüzde 15’e yakininin yetersiz beslenme tehlikesi ile karsi karsiya kalacagi kestirilmektedir” dedi.
GELECEK IÇIN CIDDI HAZIRLIK YAPILMALI
800 milyon kisinin açlik tehlikesi altina yasamini idame ettirmeye çabaladigini söyleyen Balaban, “Gidaya giderek artan bu ihtiyaç karsisinda, küresel gelir içindeki tarimsal payin yüzde 3’e düsmüs oldugunu ifade etmek gerekir. Demek ki gelecek zorlu günler için, bugünden ciddi hazirliklar yapilmalidir. Bu çerçevede akademik toplantilar yoluyla yapilmasi gereken hazirliklarin neler olabilecegini, sürdürülebilir kent yönetimi ve insan yasami yönüyle belirlemek ve ilgili kararlari almak, nihayet uygulama için bir altyapi olusturmak elzemdir. Biraz evvel nihayet bulan çalistayimizin böyle önemli ve göz ardi edilemez bir fonksiyon üstlenmesi temel beklentimizdi” ifadelerini kullandi.
AKILLI TARIM VE PAZARLAMA STRATEJILERI
Balaban, “Çalistayimizda, sizlerin de takip ettigi üzere 5 ana tartisma konusu mevcut idi ve bu temalar çatisi altinda asagida siraladigimiz öneriler çikti olarak üretildi. Öncelikle ve önemle sizlerle ve kamuoyuyla bu çiktilari paylasmak isterim: Ilk olarak Akilli Tarim ve Pazarlama Stratejileri basliginda yaptigimiz degerlendirmeleri açiklamak istiyorum. Kent tarimi uygulamalarina teknoloji yogun olarak önem verilmeli ve hizlilik kazandirilmalidir. Tarimda ürünlerin kalicilastirilmasi ve daha fazla tüketiciye erisimi amaciyla üreticilerin markalasmaya yönelmeleri desteklenmeli ve özendirilmelidir. Tarimsal tahmin ve erken uyari sistemleri kurularak elde edilen veriler üreticilerden paylasilmalidir” dedi.
TARIMDA YENI NESIL UYGULAMALAR
Tarimda Yeni Nesil Uygulamalari konusunda elde edilen bulgulari paylasan Balaban, “Iklim degisikligi ve kuraklik gibi olumsuz faktörlerin etkilerini ortadan kaldirmak adina modern, yeni nesil teknolojilere dayanan ve verimli sulama ile üretim yöntemleri gelistirilmeli ve tatbik edilmelidir. Tohum ve tohumculuk uygulamalarina, tohum ve bitki çesitliliginin saglanmasina daha fazla agirlik verilmeli, bilgi ve iyi uygulama örneklerinin paylasimi ile uygulanmasi için gereken isbirligi Bakanligimiz önderliginde saglanmalidir. Tarimsal üretimde hiçbir girdi veya çiktinin ziyan olmasina müsaade edilmemeli, yeni nesil teknolojiler ile simbiyotik üretim modelleri kullanilarak atik ve artiklarin sisteme yeniden kazandirilmasi saglanmalidir” ifadelerini kullandi.
TARIMDA ÖRGÜTLENME VE ISTIHDAM
Tarimda Örgütlenme ve Istihdam konusundaki degerlendirmeyi açiklayan Balaban, “Tarimda istihdamin daha çok belirli bir yasi ikmal etmis kisiler üzerine kaldigi düsünüldügünde, genç nüfusu tarim alaninda faaliyet göstermeye yönlendirmek için gerekli özendiriciler, egitsel girisimler gecikmeksizin gündeme alinmalidir. Kentlerden köylere geçisi kolaylastirmak adina Bakanligimizin örnek bir çalisma olarak baslattigi modern köyler projesinin daha fazla yerde uygulanmasi saglanmalidir. Tarim-Orman Gençlik Konseyleri organize edilmeli ve gençlerde tarima dönük farkindalik ve tarim alanina dönük ilgi uyandirilmalidir” seklinde konustu.
SÜRDÜRÜLEBILIR HAYVANCILIK UYGULAMALARI
Sürdürülebilir Hayvancilik Uygulamalari üzerine degerlendirmede bulunan Balaban, “Anaç hayvan yönlendirme destekleri ile buzagi destekleri özellikle 2008 yilinda meydana gelen kurakliga bagli olarak hayvan kesiminin artmasi nedeniyle hiz kesmeden devam ettirilmeli ve destekler bölgeye göre çesitlendirilmelidir. Sürü büyütmeye ve islah edilmis hayvan popülasyonunu artirmaya dönük faaliyetlere hiz verilmeli ve ilgili destekler çesitlendirilerek artirilmalidir” diye konustu.
IKLIM DEGISIKLIGININ TARIMSAL ALANDA YARATTIGI TEHDITLER
Iklim Degisikliginin Tarimsal Alanda Yarattigi Tehditler adli basliktaki sonucu açiklayan Balaban, sunlari söyledi: “Iklim degisikligi ve kurakligin etkilerini azaltmak amaciyla toprak tipine göre bitki besin elementlerinin kullanimi ile organik, biyo uyumlu, mikrobiyal ve organomineral malzemelerin uygulanmasi, uygun degerlerde gübre ve gübreleme rehberlerinin kullanilmasi saglanmalidir. Iklim degisikligi, isinma veya erozyon gibi olumsuz durumlara karsi çiftçilerimizin egitilmeleri ve bu anlamda genel bir farkindalik olusturulmasi saglanmalidir.”