CHP Bursa Milletvekili Orhan Saribal, Kütahya’da Eti Holding’e ait bor maden isletmesinin çevreye verdigi zarari Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi’nin dikkatine sundu.
ANKARA (IGFA) -Kütahya Emet’te bulunan Eti Holding’e ait maden isletmesinin çevreyi kirlettigi Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi tarafindan da kabul edildi.
CHP Bursa Milletvekili Orhan Saribal’in soru önergesini cevaplandiran Bakan Murat Kurum, “2020 yilindan günümüze kadar bahse konu tesiste 31 denetim yapilmis olup 40 bin 223 lira idari para cezasi uygulanmistir” dedi.
Eti Holding A.S.’ye ait ve Kütahya’nin Emet ilçesinde bulunan bor madeni isleme tesislerinin kirlettigi sularin önce Emet çayina oradan da Bursa Mustafakemalpasa ilçesindeki Kirmasti çayina karisiyor. Kirmasti çayindan su çekere üretim yapan Bursa Mustafakemalpasali çiftçilerin ürünleri ciddi zararlar gördü. Sorunun yillardir çiftçileri magdur ettigini belirten CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Saribal, konuyu TBMM’ye tasidi. Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum’un cevaplandirmasi istemiyle 15 Eylül 2022 tarihinde TBMM’ye soru önergesi veren Saribal, “Eti Holding A.S.’ye ait Kütahya’nin Emet ilçesindeki bor madeninin Emet çayini ve Kirmasti çayini kirletmesini önlemek için bugüne kadar ne gibi önlemler alinmistir?” diye sordu.
DENETLIYORUZ
Önergeyi cevaplandiran Bakan Kurum, “2872 sayili Çevre Kanunu ve bu kanuna istinaden çikarilan mevzuatlar kapsaminda Bakanligimiz merkez ve tasra teskilatinda görevli denetim personelleri tarafindan ani, birlesik ve sikayet üzerine denetimler yapilmakta olup, Çevre Kanunu’na aykiri faaliyet gösteren veya kirlilige sebebiyet verdigi tespit edilen kurum, kurulus ve isletmelere, 2872 sayili Çevre Kanunun 20. Maddesine göre idari yaptirimlar uygulanmaktadir. Bu çerçevede 2020 yilindan günümüze kadar bahse konu tesiste 31 denetim yapilmis olup 40 bin 223 TL idari para cezasi uygulanmistir” dedi.
ÇIFTÇININ ZARARLARI NE OLACAK?
Bakanligin verdigi cevabi degerlendiren Saribal, "Kirmasti Çayi'nin kullanilmasindan kaynakli üretim kaybi yasayan çiftçilerin magduriyetinin giderilmesi için bir çalisma yapilacak midir? Bu yil gelirlerini kaybeden çiftçilerin kaybini telafi etmeyi düsünmekte misiniz?” diye de sorduk ama bu konuda herhangi bir girisimden bahsedilmemektedir. Firmaya 2020 yilindan bugüne 40 bin lira ceza verilmesi, yaratilan tahribatin yaninda hiçbir seydir. Ben suyun ürünleri yok ettigi tarlalari bizzat gördüm. Bir çok üretici yillik gelirini kaybetmis durumdaydi. Çiftçilerimizin kaybinin karsilanmasi gerekirdi ama anlasilan Bakanlik bu konuda adim atmayacak” diye konustu.