EÜ Su Ürünleri Fakültesinde “Atatürk ve Liderlik” Konferans
EÜ Su Ürünleri Fakültesinde “Atatürk ve Liderlik” Konferans
Ege Üniversitesi (EÜ) Cumhuriyet ve Atatürk Günleri kapsaminda, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinde “Atatürk ve Liderlik” konulu konferans düzenlendi. Atatürk Ilkeleri ve Inkilap Tarihi Uygulama ve Arastirma Merkezi Ögretim Görevlisi Zeynep Türkyilmaz’in konusmaci olarak katildigi konferansin moderatörlügünü Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardimcisi Prof. Dr. M. Tolga Dinçer yapti.
Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Binbir Gida Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinlikte konusan Ögr. Gör. Türkyilmaz, Atatürk’ün liderlik özelliklerini ve çesitli anilarini izleyicilere aktardi. Atatürk’ün sahsina münhasir bir kisilik oldugunu söyleyen Ögr. Gör. Türkyilmaz, “Sosyal psikolojide demokratik lider, karizmatik lider, dönüsümcü liderlik gibi kavramlar var. Atatürk, tüm bu liderlik vasiflarina sahip. Örnek vermek gerekirse; Atatürk’ün milli mücadeleyi gerçeklestirmesi, bir milleti yok olma tehlikesinden kurtararak, Cumhuriyeti ilan etmesi ve yeni bir Türk devleti kurmasindan söz edebiliriz.” dedi.
Atatürk’ün liderlik vasiflarini çok küçük yaslardan itibaren tasidigini belirten Ögr. Gör. Türkyilmaz, “Atatürk’ün çocukluk arkadaslari onun dogustan bir lider oldugundan söz eder, annesi Zübeyde Hanim’da Atatürk’ün bu özelligini dogrular. Oglunun küçük yaslardan itibaren bir yetiskin gibi konusup, davrandigini ve oldukça zeki oldugunu söyler.” dedi.
Atatürk’ün en önemli özelliklerinden birisinin de sogukkanliligi oldugunu vurgulayan Ögr. Gör. Türkyilmaz, “Atatürk sogukkanli ve sakin bir yapiya sahipti. Otokontrolünü koruyarak, kontrolünü kaybetmeyen bir kisiligi vardi. Örnegin; Trablusgarp Savasina gönüllü olarak katilan Atatürk, mücadele esnasinda gözünden ciddi bir sekilde yaralaniyor. Gözünü kaybetme ihtimaline karsin, sogukkanliligini koruyarak ayni sakinlikle mücadelesine devam ediyor.” diye konustu.
“Yeni bir devlet insa etme hayali vardi”
Atatürk’ün ileri görüslü bir lider oldugunu vurgulayan Ögr. Gör. Türkyilmaz, Atatürk 1905 yilinda ‘Bu dava yikilmak üzere olan imparatorluktan, yeni bir Türk devleti insa etmektir’ sözünü aktararak, “Atatürk’ün 1905 yilinda bile davasinin, amacinin, ilkesinin böyle bir devlet insa etmekte oldugunu görüyoruz. Atatürk’e cumhuriyet fikri cumhuriyetin ilanindan çok daha önce gerçeklesmistir.” dedi.
“Biz Samsun’a kafamizi ve imanimizi götürüyoruz”
Konusmasinda, Atatürk’ün cumhuriyetin ilani sürecindeki mücadelesinden ve anilarindan bahseden Ögr. Gör. Türkyilmaz, “Atatürk, 1919 yilinda Samsun’a çikarken, Ingilizlerin Bandirma’da cephane ariyor. Atatürk buna karsilik olarak; ‘Ingilizler ne kadar ahmak, onlar Bandirma’da silah ariyor. Fakat biz Samsun’a kafamizi ve imanimizi götürüyoruz’ demistir. Atatürk’ün rasyonel, zeki ve analitik düsünmesinin yani sira inancin ve umudunun güçlü oldugunu, Cumhuriyete giden sürecin de bu inanç ve basari ile saglandigini bu örnek üzerinden degerlendirebiliriz. Atatürk, Kurtulus Savasi’nda yalnizca Milli Mücadeleyi gerçeklestirmiyor, ayni zamanda ülkeyi millet hâkimiyetine hazirliyor, bu çok zor bir olaydir. Örnegin, gazetelerin isimlerini Irade-i Milliye, Hâkimiyeti Milliye olarak adlandiriyor. Ordunun adi Kuvayi Milliye, meclisin ismi de Büyük Millet Meclisi’dir. Burada; ‘Egemenlik Kayitsiz Sartsiz Milletindir’ demek istiyor.” diye konustu.
Konusmasini Atatürk’ün sözleriyle sonlandiran ve Mustafa Kemal Atatürk’ü, gazi ve sehitleri saygiyla andigini ifade eden Türkyilmaz’in verdigi konferans, izleyiciler tarafindan büyük ilgi gördü. Konferansin sonunda moderatör Prof. Dr. M. Dinçer tarafindan Ögr. Gör. Türkyilmaz’a tesekkür belgesi takdim edildi.