EÜ, QS Sürdürülebilirlik Raporu’nda dünyada ilk 500’de, Türkiye’de 4’üncü
EÜ, QS Sürdürülebilirlik Raporu’nda dünyada ilk 500’de, Türkiye’de 4’üncü
Quacquarelli Symonds’in (QS), yüksekögretim kurumlarinda sosyal ve çevresel sürdürülebilirlik performansina odaklanarak hazirladigi ilk sürdürülebilirlik raporunda Ege Üniversitesi, tüm dünyada siralamaya girebilen 700 üniversiteden biri olmayi basardi. Sürdürülebilir ve sosyal etki konusunda güçlü ve net kararliligi olan 700 üniversitenin degerlendirildigi QS Sürdürülebilirlik Siralamasi 2023’te Ege Üniversitesi, 451-500 araliginda yer aldi. Türkiye’den 11 üniversitenin girebildigi siralamada Ege, 4’üncü siraya yerlesti. Asya üniversitelerinin yer aldigi bölgesel siralamada ise EÜ, 159 kurum arasinda 79’uncu sirada yer aldi.
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, her alandaki çalismalarda “Sürdürülebilirlik” kavramini öne çikardiklarini belirtti. Prof. Dr. Budak, “ Dünyanin önde gelen kuruluslarindan QS tarafindan ilk kez yayimlanan ‘Sürdürülebilirlik’ raporunda üniversitemiz, dünyada siralamaya giren 700 üniversite arasindaki yerini almayi basardi. Siralama yapilirken göstergeler; sürdürülebilir kurumlar, sürdürülebilir egitim ve sürdürülebilir arastirma dahil olmak üzere ‘Çevresel Sürdürülebilirlik Önlemleri’ ve esitlik, bilgi alisverisi, egitim etkisi, istihdam edilebilirlik ve firsatlar ile yasam kalitesi dahil olmak üzere ‘Sosyal Etki Önlemleri’ olarak ikiye ayrilarak hesaplandi. Üniversitemiz hâlihazirda her alanda sürdürülebilirlik ve çevre faktörlerini göz önünde bulunduran, çalismalarini ve projelerini bu dogrultuda yürüten bir egitim kurumu. Tam akreditasyona sahip bir arastirma üniversitesi olarak bu tür basarilarin devamliligini saglamaya gayret ediyoruz. Emegi geçen tüm çalisanlarimiza tesekkürlerimi sunuyorum” diye konustu.
Üniversiteler, genis kriterlerle degerlendirildi
Yapilan degerlendirmede çevresel etki siralamasinda ilk 400 üniversite arasina giren Ege Üniversitesi, sürdürülebilir kurumlar siralamasinda dünya genelinde 133’üncü siraya yerleserek 48.9 puan alirken sürdürülebilir egitim kriterinde 39.3, sürdürülebilir arastirma kriterinde ise 3.4 puan aldi. Sosyal etki siralamasinda ise esitlik alaninda 48.9 puanla Türkiye’nin 4’üncü devlet üniversitesi olan Ege, bilgi degisimi kriterinde dünya siralamasinda 425’inci basamakta yerini aldi. Üniversite, egitimin etkisi ile istihdam ve firsatlar kriterlerinde 8’inci Türk üniversitesi olurken, yasam kalitesi kriterinde 6’nci siraya yerlesti.