Türkiye pandemiden sonra daha geç yatmaya ve uyanmaya basladi

Samsung, pandemi sonrasinda degisen uyku aliskanliklari ile ilgili önemli bir arastirma yayinladi.

Yaşam 27.10.2022 18:25:00 0
Türkiye pandemiden sonra daha geç yatmaya ve uyanmaya basladi

Samsung, pandemi sonrasinda degisen uyku aliskanliklari ile ilgili önemli bir arastirma yayinladi. Samsung’un Galaxy Watch akilli saatlerinde toplanan verilere göre, ABD, Almanya ve Fransa uyku verimliliginde en büyük düsüsü yasarken, Türkiye pandemiden sonra daha geç yatmaya ve uyanmaya basladi. 

 

Teknoloji devi Samsung, Galaxy Watch akilli saatlerinde topladigi, Ar-Ge Merkezi ve Büyük Veri Merkezi tarafindan analiz edilen verilerle, Türkiye ve dünyada degisen uyku aliskanliklarini ortaya çikardi. 

 

Pandemi döneminde günlük hayatimizda gerçeklesen degisiklikler, dünyanin her yerinde insanlarin daha uzun süreler uyumasina sebep oldu. Ancak, Samsung’un elde ettigi verilere göre; uyku süresiyle uyku verimliligi arasinda herhangi bir korelasyon olmadigi görülüyor. Aslinda tüm ülkelerde, uyku süresi ortalamalari salgin öncesi döneme göre artarken, uyku verimliliginde genel bir düsüs göze çarpiyor. 

 

Türkiye, pandemiden sonra daha geç yatmaya ve uyanmaya basladi

Verilere göre Türkiye, yüksek uyku verimliligiyle öne çikarken, uykuya dalma saatlerinde degisim gözlendi. Türkiye, pandemi öncesinde en geç yatma ve uyanma saatine sahip ülkeydi, bu durum halen devam ediyor. Pandemi sonrasi Türkiye'de uyanma süresi 13 dakika daha uzarken, Türkiye'deki insanlar, 48 dakika daha geç yatip, dünya ortalamasindan 40 dakika geç uyandilar. Öte yandan, daha uzun süre uyumak maalesef daha iyi bir uyku kalitesi anlamina gelmiyor. Uyku süresi, uyumaya çalisirken yatakta geçirilen süreyi de kapsarken, ‘uyku verimliligi’ ile gerçek anlamda uykuda geçirilen zaman kast ediliyor.

 

Erkeklerin uyku verimliligi, kadinlara göre daha fazla düsüs gösteriyor

Bununla beraber, veriler cinsiyete göre de farklilik gösteriyor. Hem erkekler hem de kadinlar pandemi öncesinde oldugundan fazla dinlenirken, erkekler kadinlara göre daha uzun süre uyumakla kalmiyor, ayni zamanda uyku verimliliklerinde büyük bir düsüs de yasiyor. Sonuçlari degistiren bir diger faktör ise yas olurken, uyku verimliligi yas ilerledikçe azalis gösteriyor. Uyku verimliliginde önemli bir yükselme görülen 20 ila 39 yas arasindaki kisiler, bu durum için istisna olusturuyor. Ayrica bu yas grubu, hem süre hem de verimlilik konusunda önemli bir artis sergileyen tek yas grubu olarak öne çikiyor.

 

Uyku aliskanliklari küresel çapta degerlendirildiginde öne çikan sonuçlar asagidaki gibi oldu:

 

-Fransa, hem pandemi öncesi hem de sonrasi en uzun uyku süresine sahipken, ülkede uyku verimliligi önemli oranda azaldi.

 

-Kore'deki kullanicilar, salgin döneminde uyku süresi ve verimliliginde en büyük artislardan birini yasadi, ancak yine de küresel ortalamanin altinda kaldi.

 

-ABD, ölçülen tüm bölgeler arasinda uyku verimliliginde en büyük düsüsü yasadi. 

 

-Almanya pandemi öncesi dönemde en yüksek küresel uyku verimliligi puanina sahipken, salgindan bu yana uyku verimliliginde gerçeklesen en büyük düsüslerden birini yasadi.

 

-Arjantin, salgin baslangicindan itibaren uyku verimliliginde en yüksek artisi kaydetti.

 

-Salgindan önce uyku verimliliginde en düsük orana Endonezya shipken, artik bu oran Vietnam'a ait. -Ayrica, incelenen 16 ülke arasinda Endonezya, salgin öncesi seviyeler ile pandemi sonrasi seviyeler kiyaslandiginda, uyku verimliliginde en yüksek artisi yasadi.

 

-Ayrica Endonezya'da salginin baslamasinin ardindan, uyku süresinde ortalama 11 dakika artis gözlemlendi. Endonezya, geçmiste de bugün de en erken uyanma saati ortalamasina sahip ülke olma özelligini tasiyor.

 

-Uyanma ve uyku saatlerinde en büyük degisikligin görüldügü ülkeyse Meksika. Uyku saati ortalama 11 dakika öne, uyanma saatiyse 17 dakika ileri kaydi.


Cuma 26.5 ° / 14.3 °
Cumartesi 27.9 ° / 16.1 °
Pazar 28.5 ° / 16.2 °